Η Διδασκάλου γίνεται για 13η χρονιά Ερατώ στην «Πόρνη από πάνω» & στέλνει μήνυμα για την κακοποίηση

Τζένη Ντεμιράι
Η Διδασκάλου γίνεται για 13η χρονιά Ερατώ στην «Πόρνη από πάνω» & στέλνει μήνυμα για την κακοποίηση

«Αυτό το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη που είναι ακτιβισμός στην πράξη και μιλάει για την παντοειδή κακοποίηση των γυναικών, που οι εποχές μας, δυστυχώς δεν μας αφήνουν να την ξεχάσουμε», είπε η Κατερίνα Διδασκάλου μιλώντας για την «Πόρνη από πάνω» που θα επιστρέψει στο θεατρικό σανίδι την ερχόμενη σεζόν.

16 παραστάσεις πριν το τέλος της φετινής θεατρικής σεζόν η Κατερίνα Διδασκάλου θέλησε να ενημερώσει όσους την ακολουθούν στο Instagram για το νέο καλλιτεχνικό της βήμα, το οποίο θα στεγαστεί στο Θέατρο Νέος Ακάδημος.

Στις 28 Απριλίου πρόκειται να ολοκληρωθούν οι παραστάσεις του «Unfriend», του έργο στο οποίο η ηθοποιός πρωταγωνιστεί μαζί με τη Βάσω Λασκαράκη, τον Σόλωνα Τσούνη, τη Δήμητρα Κουρούμπαλη, τον Άρη Αντωνόπουλο, τη Γεωργία Μεσσαρίτη και τους μικρούς Μανώλη Γκίνη και Αμέρικο Μέλη στο ίδιο θέατρο.

Η κωμωδία «Unfriend» είναι η πρώτη κωμωδία στην οποία βλέπουμε τη Διδασκάλου, αφού είναι η πρώτη φορά στην καριέρα της που επιλέγει να ασχοληθεί με αυτό το είδος, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τους δραματικούς ρόλους στους οποίους την έχουμε συνηθίσει.

Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» έσμιξαν με τον συγγραφέα τους και ο Δαδακαρίδης μιλά δίκαια για τιμή

unfriend-(2).jpg

Η επιστροφή της «Πόρνης από πάνω» και το μήνυμα της Διδασκάλου για την κακοποίηση γυναικών

Μετά από αυτό το ταξίδι σε «αχαρτογράφητα» για εκείνη νερά, η Κατερίνα Διδασκάλου πρόκειται να επιστρέψει στον πιο γνώριμο για εκείνη ρόλο, την Ερατώ και την παράσταση «Πόρνη από πάνω», η οποία θα ανέβει την ερχόμενη σεζόν στο Θέατρο Νέος Ακάδημος.

Η ηθοποιός ανακοίνωσε την είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, συνδέοντας την επιστροφή του έργου με την κακοποίηση των γυναικών που τέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι του χρόνου θα παίζεται στο ίδιο θέατρο, δύο μέρες την εβδομάδα, Κυριακή και Δευτέρα, η περίφημη “Πόρνη από Πάνω”. Αυτό το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη που είναι ακτιβισμός στην πράξη και μιλάει για την παντοειδή κακοποίηση των γυναικών, που οι εποχές μας, δυστυχώς δεν μας αφήνουν να την ξεχάσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διδασκάλου.

«Ας ελπίσουμε ότι θα αφήσουμε την άνοιξη να μπει, να μπει στις ζωές μας, στις καρδιές μας και να χτίσουμε μια κοινωνία όπως σκεφτόμαστε, όπως θέλουμε να τη χτίσουμε», προσθέτει, θέλοντας να κλείσει με αισιοδοξία το βίντεο που δημοσίευσε.

https://www.instagram.com/reel/C5bJ9cOIXFv/

Η σημασία της παράστασης «Πόρνη από πάνω» για την Κατερίνα Διδασκάλου - Έτοιμη για 13η χρονιά

Η «Πόρνη από Πάνω» είναι ένα έργο ζωής για την Κατερίνα Διδασκάλου, αφού έχει αφήσει το στίγμα της στην πορεία της της ηθοποιού. Παραλαμβάνοντας το κείμενο του μονολόγου από τον Αντώνη Τσιπιανίτη τον Αύγουστο 2011, δε μπορούσε να φανταστεί ότι για 13 συνεχόμενα χρόνια, ο ρόλος της ως Ερατώ, θα αφήνει τα αγκάθια του σε όλο και περισσότερες ψυχές που αποφασίζουν να δουν το έργο.

porni-apo-pano.jpg

Στις 22 Νοεμβρίου 2011 έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά, και παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πολλές παραστάσεις μετά από αυτή, η Κατερίνα Διδασκάλου δηλώνει ότι «Είναι σαν να ανεβαίνω κάθε φορά πρώτη φορά στη σκηνή».

Για τον ρόλο της Ερατούς η ηθοποιός είχε μιλήσει τον Σεπτέμβριο 2023 στην ΕΡΤNEWS και την εκπομπή «Μέρα με χρώμα», λέγοντας: «Ευχαριστώ τον Αντώνη Τσιπιανίτη που μου την εμπιστεύτηκε και μου άφησε αυτό το κείμενο τον Αύγουστο του ‘11. Αυτή η τραγική ηρωίδα, η Ερατώ, έχει συνηθίσει με έναν νάρκισσο πατέρα που τη βασανίζει, περνάει στον νάρκισσο άνδρα, και είναι μία γυναίκα που υπάρχει μέσα από αυτή τη συμπεριφορά. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που θεωρούν ότι στους νάρκισσους που έχουν απέναντί τους δίνουνε λίγα. Όταν η Ερατώ γυρίζει και λέει “Ρε παιδί μου, αναρωτιόμουν κάθε πρωί που έφευγε για τη δουλειά μήπως έχω παχύνει; Μήπως είμαι χλωμή; Μήπως δεν είμαι όμορφη; Μήπως δεν υπήρξα ποτέ όμορφη;».

202007181406130.1D8A3206.jpg

Ποια η υπόθεση της παράστασης «Πόρνη από πάνω»;

Η Ερατώ, μία καταπιεσμένη χήρα νοικοκυρά με υπομονή και στωικότητα, ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Τότε η ζωή της αλλάζει και η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολεί τη ζωή της Ερατούς. Παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας πλημυρίζει με συναισθήματα τα ενενήντα λεπτά της παράστασης. Προδοσία, απόρριψη, βαναυσότητα και έρωτας κυριαρχούν σε ένα κείμενο που έχει χαρακτηριστεί βαθιά ανθρώπινο.

Έγινα ένορκος και έκρινα το μέλλον του Πολυδερόπουλου στην παράσταση «Μάρτυρας Κατηγορίας»

Πηγή κεντρικής εικόνας: ndp