«Η Τελευταία Μέρα» του Λόρκα στη Μαδρίτη

«Η Τελευταία Μέρα» του Λόρκα στη Μαδρίτη

Μια επετειακή παράσταση για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η πρώτη παράσταση του αφιερώματος που λαμβάνει χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι μια θεατρική σύνθεση βασισμένη σε πεζά και άλλα κείμενα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ από τον σκηνοθέτη της παράστασης, Γιάννη Ιορδανίδη.

Στην παράσταση ο θεατής συναντάται μ΄ ένα κείμενο που αφορά στην τελευταία ημέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη, ένα μήνα περίπου πριν από τον τραγικό θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1936, από φασιστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου -όπως την αφηγείται ο άνθρωπος που διέσωσε το μέχρι τότε άγνωστο χειρόγραφο του έργου «Το Κοινό».

Το έργο «Η Τελευταία Μέρα» περιγράφει το τραγικό δίλημμα του Φ. Γκ. Λόρκα για το αν πρέπει να μείνει στη Μαδρίτη ή να φύγει στη Γρανάδα, όπου τελικά έγινε και η σύλληψή του λίγες μέρες αργότερα και η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις. Ένα συγκινητικό ντοκουμέντο που καθρεφτίζει τον παραλογισμό ενός εμφυλίου που δεν δίστασε μέσα από το φανατισμό να δολοφονήσει έναν Ποιητή.

Ο Γ. Ιορδανίδης σκηνοθετικά πλησίασε το έργο με ένα τρόπο απλό και ποιητικό, προσπαθώντας μέσα από μία κινηματογραφική δομή να αποτυπώσει πάνω στη σκηνή τις τελευταίες ημέρες του Λόρκα, κι εκείνο το «απίστευτο προαίσθημα θανάτου που τον συντρόφευε σ΄όλη του τη ζωή».

Στη συνέχεια προγραμματίζονται ακόμη και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Έκθεση Βιβλίου με θέμα «Φ. Γκ. Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945-2011)» και ένα Κινηματογραφικό αφιέρωμα.

Θεατρική σύνθεση βασισμένη στο κείμενο του
Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ «Η τελευταία μέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη» και σε συνεντεύξεις και αποσπάσματα από το ποιητικό και θεατρικό έργο του Φ. Γκ. Λόρκα

Σκηνοθεσία-Σύνθεση: Γιάννης Ιορδανίδης
Παίζουν: Όθων Μεταξάς, Ορέστης Σοφοκλέους

Σκηνικά /Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, Σωτήρης Καρκαλέμης

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος,
Τηλ: 210 3418550
www.mcf.gr