Από το χρυσό μπουφάν στην εξαγορά: Ο Alexander Skarsgård ξεδιπλώνει τον Lukas Matsson του Succession

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Από το χρυσό μπουφάν στην εξαγορά: Ο Alexander Skarsgård ξεδιπλώνει τον Lukas Matsson του Succession

Graeme Hunter

Ο Alexander Skarsgård μιλάει για το τελευταίο επεισόδιο του Succession και εμείς δεν χορταίνουμε ούτε να τον διαβάζουμε, ούτε να τον βλέπουμε.

Αινιγματικός, διάνοια, αντιπαθητικός. Σεξιστής, alpha male, χειριστικός, τηλεοπτικά απολαυστικός. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ατελείωτες για τον χαρακτήρα του Lukas Matsson που υποδύεται εξίσου ιδιοφυέστατα ο Alexander Skarsgård στο "Succession". Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και για σχεδόν κάθε άλλο χαρακτήρα στο εμβληματικό και πολυβραβευμένο δράμα του HBO.

Succession: Οι 30 καλύτερες ατάκες που μας αποστόμωσαν ή μας έκαναν να πονέσουμε περισσότερο

Ο Alexander Skarsgård και ο Lukas Matsson στου στο εμβληματικό Succession του HBO

Στο επίκεντρο του "Succession" είναι η οικογένεια Roy και ανάμεσα σε αυτήν θα δοθεί και το φινάλε της. Μέχρι τότε όμως, σε αυτό το σύγχρονο σαιξπηρικό ταξίδι διαδοχής, υπάρχουν και εξωτερικές δυνάμεις που πιέζουν για να φανούν τα αδύνατα σημεία των βασικών μας ηρώων και να αποκτήσει έτσι ολότητα και νόημα η κορύφωση. Μία από αυτές τις εξωτερικές δυνάμεις είναι και ο Lukas Matsson, ένας χαρακτήρας που είναι εμπνευσμένος από τον Daniel Ek, συνιδρυτή και CEO του Spotify και ανά στιγμές από τον Elon Musk, CEO των SpaceX, Tesla και πλέον και του Twitter.

*Προσοχή: Από εδώ και στη συνέχεια, το άρθρο περιέχει spoiler από την 4η σεζόν του “Succession”.

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ανταγωνιστή (όχι ότι έχουν ανάγκη κάτι τέτοιο τα αδερφάκια), ο Lukas Matsson είναι ιδρυτής και CEO της GoJo, μιας ακμάζουσας tech εταιρείας από την Νορβηγία, την οποία ο [βασιλιάς] Logan Roy είχε οραματιστεί να αποτελέσει τον προωθητικό παράγοντα για τον εκσυγχρονισμό της Waystar. Μόνο που τώρα οι ρόλοι έχουν λίγο αλλάξει, και ο Matsson θέλει να αγοράσει όλη την Waystar και να "γλεντήσει" τα αδέρφια Roy.

Το Succession σπάει το ίδιο του το ρεκόρ - Σαρώνει στην TV μαζί με το Yellowjackets

Το επικό πάρτι του Succession που κανείς δεν βαρέθηκε

Το "Succession" στις ΗΠΑ είναι στο 7ο του επεισόδιο και στη χώρα μας ένα μόνο επεισόδιο πίσω. Στο τελευταίο επεισόδιο, που είχε τίτλο "Tailgate Party", γίνεται μια προεκλογική συγκέντρωση που υποτίθεται ότι θα ήταν μια μεγάλη γιορτή πολιτικών και ηγετών με μεγάλη επιρροή. Κατέληξε όμως σε μάχη μεταξύ της Shiv και του Tom, του Kendall και του Matsson, του Roman και της Gerri, του Roman και της Willa και του Matsson και της Ebba. Γενικά, ήταν ένα ενδιαφέρον πάρτι, κανείς δεν βαρέθηκε.

https://www.instagram.com/p/Cr83nHyNVE5

Ο Alexander Skarsgård που κράσαρε στο πάρτι οριακά απρόσκλητος, είχε πολύ σημαντικό ρόλο και με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ο ταλαντούχος 46χρονος Σουηδός ηθοποιός, μίλησε για τον ρόλο του, τον χαρακτήρα του, ακόμα και για τις στυλιστικές του επιλογές.

Το έβδομο επεισόδιο, Tailgate Party, ήταν άλλο ένα σπουδαίο επεισόδιο του Lukas Matsson. Εμφανίζεται στο πάρτι πριν από τις προεδρικές εκλογές που διοργανώνουν η Shiv και ο Tom στο διαμέρισμά τους με ένα λαμπερό, γυαλιστερό μπουφάν. Πόσο σημαντικό ήταν για εσάς αυτό το παλτό όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Matsson συμπεριφέρθηκε σε αυτή τη συγκέντρωση;

Υπήρχε κάτι στην αντιπαράθεση μεταξύ του άψογα ντυμένου, διακριτικού, αριστοκρατικού πλούτου των Roy, χωρίς τίποτα το επιδεικτικό - αυτού του κόσμου στον οποίο υπάρχει το Succession. Και όχι μόνο των Roy, αλλά και όλων των συκοφαντών τους, όλων γύρω τους. Γιατί προφανώς ντύνονται σαν τους Roy, επειδή θέλουν να μοιάζουν με τα είδωλά τους. Και σκέφτηκα ότι θα ήταν αναζωογονητικό και ενδιαφέρον αν ο Matsson ερχόταν με μια εντελώς διαφορετική ενέργεια.

Κάτι που συνάδει με αυτόν από την αρχή, υποθέτω.

Ξεκινήσαμε λίγο την προηγούμενη σεζόν, όταν στη μεγάλη σκηνή των διαπραγματεύσεων με τον Logan, ο Matsson εμφανίζεται με σαγιονάρες, ένα παλιό φθαρμένο μπλουζάκι και φόρμες. Αυτό έδωσε τον τόνο για τον χαρακτήρα. Αυτό το ρούχο ήταν στην πραγματικότητα τα προσωπικά μου ρούχα με τα οποία ήρθα εκείνο το πρωί. Ήθελα πραγματικά κάτι καθημερινό, γιατί σκέφτηκα ότι θα ήταν αστείο αν ο Matsson πήγαινε σε μια μεγάλη, μαζική διαπραγμάτευση μεταξύ δύο εταιρειών μέσων ενημέρωσης με γυμνά πόδια ουσιαστικά.

Και δεν βρήκαμε τίποτα στο φορτηγό. Όλα έμοιαζαν λίγο με κοστούμι. Έτσι ρώτησα τον Jonathan Schwartz, τον [βοηθό] ενδυματολόγο, αν μπορούσα να φορέσω τα δικά μου ρούχα με τα οποία ήρθα στο πλατό εκείνο το πρωί. Και το δείξαμε στον Jesse και του άρεσε πολύ. Έτσι κατέληξα με τα δικά μου ρούχα… Και έτσι καταλήξαμε σε αυτό το χρυσό μπουφάν.

Μένοντας στο Tailgate Party: υπάρχει η σκηνή με τον Κένταλ και την πρώην σύζυγό του, όπου λέει ότι "σπάει την πλάτη του… σε έξι ηπείρους… για να κάνει τον κόσμο ασφαλή" για τα παιδιά του. Το οποίο μπορεί να μην είναι εντελώς αληθινό. Αλλά για ποιο λόγο ο Matsson το κάνει αυτό;

Θέλω να πω για την έξαψη Σίγουρα δεν το κάνει για τα λεφτά. Είναι τζογαδόρος. Όσο μεγαλύτερο το στοίχημα, τόσο πιο συναρπαστικό γι' αυτόν. Εξ ου και όλη αυτή η συγχώνευση, η συμφωνία, η εξαγορά: η σκέψη της αγοράς μιας τέτοιας οικογενειακής εταιρείας, όπως η Waystar Royco, είναι τόσο ζουμερή και τόσο όμορφη γι' αυτόν. Το γεγονός ότι μπορούμε να την αγοράσουμε και να την εντάξουμε στην GoJo. Το οικονομικό κίνητρο δεν είναι καν το στο τοπ 10 για τον Matsson.

Και πάλι, πρόκειται για τζόγο με υψηλό ρίσκο, και αυτό είναι που τον οδηγεί και τον κινεί. Πάντα θα προσπαθεί να κάνει το αδύνατο, να ξεπεράσει τα όρια και να κάνει κάτι που οι άνθρωποι λένε ότι δεν μπορεί να γίνει ή δεν πρέπει να γίνει. Επειδή είναι πράκτορας του χάους και μπορεί να φλερτάρει με αυτή την καταστροφή. Οπότε είναι συναρπαστικό γι' αυτόν.

Ας μιλήσουμε για το πέμπτο επεισόδιο, Kill List. Το να σας ξεσκίζει ο Kieran Culkin: Πώς ήταν αυτή η στιγμή στο γύρισμα;

Ήταν απόλυτα απολαυστικό. Ο Matsson το απολαμβάνει τόσο πολύ επειδή ο Roman είναι εκτός εαυτού. Είναι μια έντονη στιγμή [ενώ] διαπραγματεύονται και ο Roman αποκαλύπτει πάρα πολλά. Γι' αυτό ο Matsson συνεχίζει να πατάει αυτά τα κουμπιά, επειδή ξέρει ότι αν καταφέρει να κάνει τον Roman να εκνευριστεί, θα παραδεχτεί το γεγονός ότι προσπαθεί να χαλάσει τη συμφωνία. Και ο Ρόμαν το κάνει.

succession-season-4-mattson.jpg

Κάθε επεισόδιο αυτής της τελευταίας σειράς είναι μια συνεχόμενη μέρα: 10 ταραχώδεις ημέρες στη ζωή ολόκληρου του cast των χαρακτήρων. Πώς επηρέασε αυτό το πλαίσιο την ενέργεια και την προσοχή στο πλατό;

Είναι συμπιεσμένο, γεγονός που εντείνει τα πάντα. Ξέρεις ότι μπορείς να αναφερθείς σε πράγματα που συνέβησαν πριν από δύο επεισόδια και ξέρεις ότι είναι μόνο δύο ημέρες πριν. Έτσι, δεν υπάρχει πολύς χρόνος μεταξύ των επεισοδίων, όπου θα μπορούσαν να έχουν συμβεί άλλα πράγματα. Ξέρεις πού βρισκόταν ο χαρακτήρας σου και τι συμβαίνει και τι συμβαίνει γύρω του.

Αυτό ήταν αρκετά χρήσιμο για να περιοριστεί σε αυτές τις 10 ημέρες και σε μία τοποθεσία - μόλις επιστρέψουν από την Νορβηγία για τα πράγματα του Matsson, όλα είναι εκεί και είναι σε πραγματικό χρόνο.

Ποια είναι η άποψή σας για τον θάνατο του Logan τόσο νωρίς στη σειρά;

Είμαστε συνηθισμένοι σε μια συγκεκριμένη αφηγηματική προσέγγιση για τον θάνατο του κύριου χαρακτήρα - είναι μια προετοιμασία, και είναι μια κορυφαία στιγμή, και μπορείς σχεδόν να το διαισθανθείς ότι έρχεται. Αυτό είναι τόσο απροσδόκητο και συμβαίνει εκτός κάμερας.

Και το απόλαυσες όπως όλοι μας…

Δεν συμμετέχω σε αυτό το επεισόδιο, οπότε το παρακολουθούσα ως θεατής. Και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, είναι μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές ώρες που έχουν γίνει ποτέ. Είναι απόλυτα εξαιρετικό. Επειδή ήταν τόσο μπερδεμένο. Ένιωθες ότι συνέβαινε πραγματικά και ήσουν εκεί με τα αδέλφια. Είχε μια πολύ, σχεδόν καθημερινή, ποιότητα, η οποία ήταν τόσο αλλόκοτη και άβολη και τρομακτική.

Νομίζω ότι αυτό το έκανε επίσης να μοιάζει αληθινό, γιατί συχνά έτσι μαθαίνεις για ένα πολύ τραυματικό γεγονός που θα σε στοιχειώνει για το υπόλοιπο της ζωής σου. Μερικές φορές είναι πολύ ασήμαντος ο τρόπος που το μαθαίνεις και μπερδεμένος, και το μαθαίνεις όταν απλά συνεχίζεις τη μέρα σου, και είναι ξαφνικό. Τότε δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις την πληροφορία που μόλις έλαβες. Και τι κάνεις με αυτό;

Αλλά είναι εξαιρετικός, ο Jesse, το γεγονός ότι, και πάλι, σκοτώνει τον πρωταγωνιστή του με αυτόν τον τρόπο, και στη συνέχεια τελειώνει αυτήν τη σειρά μετά από τέσσερα χρόνια, αντί απλά να καθυστερήσει και να την αρμέξει και να παρατείνει το καλωσόρισμά σου. Έχω τεράστιο σεβασμό γι' αυτή την απόφαση.

SUCCESSION-LOGAN-SEASON-4.jpg

Προφανώς υπήρξε ένας υπέροχος χορός μεταξύ του δικού σας χαρακτήρα και του χαρακτήρα της Sarah Snook κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας σεζόν. Πώς πιστεύετε ότι θα ήταν το μέλλον της Shiv και του Lucas μαζί;

Μου άρεσε πολύ να το εξερευνήσω αυτό με την Sarah σε αυτή τη σεζόν. Επειδή είναι επίσης τόσο όμορφα γραμμένο και είναι τόσο ανοιχτό σε ερμηνείες. Έχω ακούσει κάποιους να λένε ότι υπάρχει μεγάλη σεξουαλική ένταση και σεξουαλική ενέργεια - πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα καταλήξουν μαζί στο κρεβάτι. Και μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ο Matsson απλά την παίζει και την εκμεταλλεύεται.

Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ότι συμβαίνει το αντίθετο, ότι δεν σέβεται τον Matsson και ότι απλώς τον χρησιμοποιεί. Άλλοι έχουν ένα σωρό διαφορετικές σκέψεις και ιδέες για το πού θα καταλήξει αυτή η σχέση.

Το οποίο πρέπει να είναι συναρπαστικό για έναν ηθοποιό να το ακούει, σωστά;

Με ενθουσιάζει όταν το ακούω αυτό, γιατί αυτό είναι κάτι που θέλαμε πραγματικά να προσπαθήσουμε να πετύχουμε όταν η Sarah και εγώ δουλέψαμε πάνω σε αυτό - προφανώς με τον Jesse και όλους τους άλλους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες των επεισοδίων που γυρίσαμε. Είναι πάντα πιο διασκεδαστικό όταν μια σχέση στην οθόνη είναι ανοιχτή σε ερμηνείες, γιατί αυτό κάνει το κοινό να σκύψει και να εμπλακεί και να έχει τη δική του ερμηνεία.

Προφανώς, δεν μπορώ ή δεν θέλω να μιλήσω για το πού πραγματικά πηγαίνει ή πού κατευθύνεται. Αλλά, και πάλι, με ενθουσιάζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι το ερμηνεύουν διαφορετικά. Γιατί τότε, αν το κάνουν αυτό, κάτι κάναμε σωστά.

Ο 4ος και τελευταίος κύκλος του "Succession" προβάλλεται αποκλειστικά στο Novacinema4, κάθε Παρασκευή στις 22:00, με το φινάλε να έχει προγραμματιστεί για τις 09 Ιουνίου.