Οι Κρούγκμαν του ΣΚΑΪ...

Οι Κρούγκμαν του ΣΚΑΪ...

Χαράζει ο Θεούλης τη μέρα και ενώ γνωρίζουμε τους κινδύνους, όχι, εμείς, εκεί να δούμε Λυριτζή και Οικονόμου, ρισκάροντας να πέσουμε σε βαριά κατάθλιψη το υπόλοιπο του 24ωρου, μπορεί και της εβδομάδας. Πρωί Παρασκευής, βλέπω τον οικονομικό συντάκτη της εκπομπής, που ως άλλος κορυφαίος αναλυτής τύπου Πολ Κρούγκμαν, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει το μαύρο μας μέλλον. «Η Γερμάνια» λέει, «έχει σχολειά που καταρρέουν, λακκούβες στους δρόμους και μισθούς των 300 ευρώ. Σου λένε εμείς των 300 ευρώ γιατί να πληρώνουμε τους μισθούς των Ελλήνων των 1.500 και 2.000 ευρώ;».

Λέω δε μπορεί! Ονειρεύομαι ακόμα! Ρώτα το στεφάνι μου: «Ακούς ό,τι ακούω;». Νεύει κατατονικά! Πίνω το φραπέ μονορούφι! Η καφεΐνη επιδρά στο σώμα. Τι λέτε ρε παιδάκι μου; Να ζητήσουμε και συγγνώμη από τον καημένο Γερμανό των 300 ευρώ, που μας έχουν πιει το αίμα με το καλαμάκι; Που αποφάσισε η Χάγη και δεν πήραμε αποζημίωση για τις εκατόμβες αίματος στην Ελλάδα, όχι παλιά, πριν από λίγες δεκαετίες, που ο αφιονισμός τους τους είχε οδηγήσει στην φρίκη του Ναζισμού;

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας! Αλλά μη βγούμε και από το σπίτι μας, να έρθουν να μείνουν για την τιμή που μας κάνουν να ασχοληθούν με εμάς τα «γουρούνια» του Ευρωπαϊκού Νότου! Άμα είναι έτσι να αλλάξουμε τα ονόματα μας. Να γίνω φράου Αλεξάνδρα Τσολκμπαφχ, να γίνεται Φον Λυριτζιχεν και Φον Οικονομάχεν.

Καταρχήν τα 2000 και τα 1500 που τα είδατε στην Ελλάδα; Και αν δόθηκαν κάποτε, μόνο στα χαρτιά υπάρχουν πλέον. Στάση πληρωμών, έναντι, κρατήσεις αναδρομικές, ανεργία, φόβος φτώχειας. Αν βρεις μετά από 27 χρόνια δουλειάς –όπως εγώ διαλέγοντας ένα παράδειγμα στην τύχη- δουλίτσα στα 700 ευρώ με μπλοκάκι και με 10 ώρες δουλειά τη μέρα, θα πάρεις από την χαρά, με τη σκούπα και τις γωνίες στα γραφεία! Στον ίδιο τους το σταθμό ο Νίκος Φιλιππίδης, ο οικονομικός τους ρεπόρτερ, μιλάει για εφεδρείες για να μη δοθούν αποζημιώσεις, για το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας, για τα νέα μέτρα – αγχόνη! Δεν τον ακούνε;

Πως τα λέτε αυτά σε έναν λαό, που στενάζει για την επιβίωση; 1.000.000 χωρίς θέρμανση στα σπίτια. 1.000.000 άνεργοι, επίσημα. 20.000 τουλάχιστον οι άστεγοι στην Αθήνα, μόνο. Που ζείτε; Είναι δουκάτο ανεξάρτητο το Φάληρο;

Και ενώ οι κύριοι Λυριτζής και Οικονόμου, είναι η πρωινή μου συνηθεία, η φιλοτροϊκανη στάση του καναλιού τους, με κάνει να κλαίω από τα νεύρα.

Διάβαζα στην αδελφή του σταθμού, εφημερίδα, στην Καθημερινή, απαξιώτικο άρθρο απάντηση του κ. Παπαδημητρίου, στην έκκληση του Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερώνυμου, στην πολιτική ηγεσία της χώρας, με επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, να λάβει υπ' όψιν του τον λαό, που είναι έτοιμος να εκραγεί από τις στερήσεις και τη φτώχεια. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, γράφει: «Ο κ. Ιερώνυμος επέλεξε να μην κάνει τίποτε απ' όλα αυτά. Προτίμησε να κατηγορήσει όσους ακόμη προσπαθούν. Να υψώσει, σε μια δύσκολη στιγμή, μεγαλύτερα εμπόδια στους πολιτικούς. Η Εκκλησία επιχειρεί μια ευθεία ανάμειξη στην πολιτική ζωή. Όσοι πληρώνουν τους φόρους τους βλέπουν την περιουσία τους να αποψιλώνεται και εργάζονται σκληρότερα για να προστατεύσουν και τα αδύναμα μέλη της οικογένειάς τους, αντιλαμβάνονται τα λόγια του επισκόπου ως πισώπλατο χτύπημα σε μια δύσκολη στιγμή.

Αντί να επαινέσει την «πρωτόγνωρη καρτερία», δικαιολογεί την «οργή που παραμερίζει τον φόβο» και μοιάζει ως η Εκκλησία να έχει κάτι να κερδίσει εφ' όσον εκδηλωθεί ο «κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης». Αντί να ευχαριστήσει τους φίλους που σπεύδουν να στηρίξουν με το δικό τους υστέρημα και με τη συμβουλή τους, ο κ. Ιερώνυμος ζητεί να αποκρούσομε τους «έξωθεν εκβιασμούς, απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους»...

Φίλοι είναι οι Γερμανοί, να υποθέσουμε, που σπεύδουν με τα λεφτά που θα δώσουν για να ξαναπάρουν και τις συμβουλές να μας βοηθήσουν, αλτρουιστικά. Επίσης, να χειροκροτήσουμε την καρτέρια, σκύβοντας το κεφάλι, στα τέσσερα και όχι την οργή. Δεν διακρίνεται η κοινωνική ανάφλεξη στο Φάληρο (όχι τίποτα άλλο, αλλά στο Σύνταγμα, σκάνε ήδη, οι μολότοφ); Και στο κάτω κάτω, οι Φίλοι από το εξωτερικό, μπορούν να συμβουλέψουν.

Η εκκλησία της Ελλάδας, όχι; Της απαγορεύουμε; Ξέρω, πως είμαι παραληρηματική! Όμως κάποιοι από μας να είναι πιο Γερμανοί απ τους Γερμανούς και να μας ζητιάνε να υιοθετήσουμε, το τουρκικό, «σφάξαμε αγά μου, να αγιάσω», είναι πολύ multi ethnic για τον οργανισμό μου και να με συμπαθάτε..