Η ιστορική σειρά του ΣΚΑΪ «1821» ξεσηκώνει αντιδράσεις

Η ιστορική σειρά του ΣΚΑΪ «1821» ξεσηκώνει αντιδράσεις

Το «1821», η σειρά οκτώ ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, διηγείται την πραγματική ιστορία της επανάστασης του 1821 και της δημιουργίας του ελληνικού έθνους‐κράτους, αντικειμενικά.

Πιο αντικειμενικά από όσο αντέχει ο πατριωτισμός ορισμένων.

Το ντοκιμαντέρ «1821» που προβάλεται κάθε Τρίτη στις 23:00 στο ΣΚΑΪ παρουσιάζει την καθημερινή ζωή, τις ηρωικές μάχες, αλλά και τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ελλήνων και για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, κοιτάζει πίσω από τους μύθους, για να διηγηθεί την αληθινή ιστορία του 1821.

Στη λογική των ιστορικών ντοκιμαντέρ του BBC, με αναπαράσταση της ιστορίας από ηθοποιούς σαν μίνι κινηματογραφική διήγηση, επιχειρεί μια αντικειμενική περιγραφή μιας από τις σημαντικότερες στιγμές του έθνους. Επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την εποχή του ’21, διερευνώντας, επίσης, το εάν πραγματικά η Τουρκοκρατία ήταν μια άγονη ιστορική παρένθεση ή εάν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές της κοινωνίας, οι οποίες ευνόησαν τη δημιουργία του συγχρόνου ελληνικού κράτους.

Και μόνον αυτό, ωστόσο, ήταν αρκετο για προξενήσει θυελλώδεις αντιδράσεις από εθνοπατέρες και πατριώτες οι οποίοι έσπευσαν να στείλουν δεκάδες επιστολές και τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας προκειμένου να μην ξαναπροβληθεί η σειρά. Μέλη της Χρυσής Αυγής συγκεντρώνονται κάτω από τα γραφεία του καναλιού και απειλούν το ΣΚΑΪ ενώ ο Γιώργος Τράγκας ξεσπά από τη ραδιοφωνική εκπομπή του ενάντιον εκείνων που προσβάλλουν την ιστορία. Ωστόσο η σειρά δείχνει να συνεχίζεται κανονικά παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Τη σειρά παρουσιάζει ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.