Εκεί που, ευτυχώς, δεν υπάρχει το ΕΣΡ η τηλεόραση είναι ειλικρινής και όχι σεμνότυφη

Εκεί που, ευτυχώς, δεν υπάρχει το ΕΣΡ η τηλεόραση είναι ειλικρινής και όχι σεμνότυφη

Δύο μέρες πριν οι ηθοποιοί που υποδύονται αγόρια στην εφηβεία φιλήθηκαν στην πιο επιτυχημένη αμερικανική σειρά, το Glee. Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος ακόμα στέκεται.

Τη σειρά, Glee, την έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο Queen.gr, επειδή είναι το πιο πετυχημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής τηλεόρασης και είναι θέμα χρόνου μέχρι να προβληθεί και στην Ελλάδα από κάποιο σταθμό.

Η σειρά πραγματεύεται τη ζωή κάποιων έφηβων που αγαπάνε το τραγούδι και έχουν μία σχολική ομάδα που προσπαθεί να διακριθεί με τις ερμηνείες της σε γνωστά τραγούδια, τα οποία έχουν χαρακτηρίσει το μιούζικαλ και την pop μουσική.

Ανάμεσα στους χαρακτήρες της σειράς είναι και αυτός του Kurt, ένός εφήβου που είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και δέχεται κακοποίηση στο σχολείο του για τη σεξουαλική επιλογή του.

Τελικά, αλλάζει σχολικό περιβάλλον και πηγαίνει σε ένα πιο ανεκτικό, με το σεξουαλικό προσανατολισμό του, και γνωρίζει τον Blaine, τον αρχηγό της τραγουδιστικής ομάδας του καινούργιου του σχολείου, που είναι επίσης ανοιχτά ομοφυλόφιλος, αλλά όχι απλά δεν κακοποιείται, αλλά δε δέχεται κανένα επικριτικό σχόλιο για τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Μετά από πολλές ιστορίες, που είναι περιττές να αναφέρουμε, η σχέση του Kurt με τον Blaine γίνεται πραγματικότητα και επισφραγίζεται με ένα φιλί, που παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές στους δέκτες τους.

Και εδώ είναι που ξεκινά το ζήτημα. Ή όχι; Μπορεί στην Ελλάδα ένα gay φιλί ανηλίκων να ήταν αιτία για μηνύσεις, συζητήσεις, παραφιλολογίες για την παρακμή της κοινωνίας, επεμβάσεις του ΕΣΡ και κάθε λογής αψιμαχίες στα παράθυρα της tv, αλλά στην Αμερική τίποτα από αυτά δε συνέβη.

Συχνά κατηγορούμε την κοινωνία ως σεμνότυφη και συντηρητική, αλλά το φιλί στο Glee απέδειξε ότι οι άνθρωποι εκεί είναι έτοιμοι να δεχτούν μία πραγματικότητα που είναι υπαρκτή και δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να αγνοούμε, ούτε να περιθωριοποιούμε.

Γιατί, όσο δύσκολο και να είναι για μία μητέρα ή για ένα πατέρα να δεχτεί πως το παιδί του είναι ομοφυλόφιλο, η αλήθεια είναι πως μόνο με αγάπη και αποδοχή μπορεί να το βοηθήσει πραγματικά να εξελιχθεί σε μία υγιή προσωπικότητα που δεν διακατέχεται από τύψεις ή ενοχές.

Οι αντιδράσεις από όλα τα μέσα, τα blogs και τα φόρουμ ήταν κατά γενική ομολογία διθυραμβικές για αυτό το πολυαναμένομενο φιλί για τους fans της σειράς και δεν προέκτεινταν το θέμα σε κοινωνικό φαινόμενο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί στην Αμερική πολλές αυτοκτονίες ομοφυλοφίλων εφήβων που δέχονταν κακοποίηση στο σχολείο τους και με τον τρόπο αυτό οι ιθύνοντες και η βιομηχανία του θεάματος προσπαθούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο, πως η σεξουαλική επιλογή είναι ένα προσωπικό ζήτημα που αφορά την προσωπικότητα του καθενός και δεν θα έπρεπε να στηλιτεύεται από οποιαδήποτε μορφή ρατσιστικών ενεργειών.

Ακριβώς αυτή ήταν και η διάθεση των συντελεστών της σειράς που δεν έδωσαν καμία ιδιαίτερη ένταση στη σκηνή και αντιμετωπίσαν το φιλί των πρωταγωνιστών σαν οποιοδήποτε αθώο, εφηβικό φιλί έχουμε δει σε σειρές.

Ίσως τελικά η αποδοχή να είναι το βήμα, που πρέπει να κάνουν όλες οι κοινωνίες για να γίνουν πιο ανθρώπινες και λιγότερο σκληρές για τους ανθρώπους τις απαρτίζουν. Δε νομίζετε;