Τήνος: Διακοπές στο νησί των αντιθέσεων, των surfers και των χαλαρών ρυθμών

Τσακιρίδου Χριστίνα
Τήνος: Διακοπές στο νησί των αντιθέσεων, των surfers και των χαλαρών ρυθμών

Τήνος! Ένα 4μερο αρκεί για να γεμίσεις μπαταρίες, να πάρεις τα cool vibes του μέρους και να ανακαλύψεις υπέροχα σημεία.

Διακοπές...μία λέξη, που στο άκουσμά της δημιουργούνται αμέτρητα συναισθήματα, όλες το γνωρίζουμε καλά αυτό. Δεν σου κρύβω πως μετρούσα αντίστροφα τους τελευταίους μήνες για την άδειά μου και το ταξίδι στην Τήνο αφού ο φόρτος εργασίας και οι χαοτικοί ρυθμοί στην πρωτεύουσα με είχαν εξαντλήσει σωματικά, κυρίως όμως πνευματικά.

Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να δουλεύουμε για να ζούμε (και όχι το αντίστροφο!) και όσο πιο σύντομα το καταλάβεις, τόσο πιο ουσιαστικά ευτυχισμένη θα είσαι. Μικρές αποδράσεις, ολιγοήμερες διακοπές και μονοήμερα σε όμορφα μέρη κατά τη διάρκεια του έτους αποτελούν ανάγκη για να αλλάζουμε παραστάσεις και να ανανεωνόμαστε ψυχικά. Εννοείται πως η παρέα επισκιάζει το μέρος αφού με τους κατάλληλους ανθρώπους μπορείς να περάσεις τέλεια, ακόμη και στον καναπέ του σπιτιού σου.

Οι πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές είναι μια τεράστια ανάπαυλα για κάθε εργαζόμενο και φέτος ήθελα να την εκμεταλλευτώ στο έπακρο. Δεν έχω καλύτερο από το να διαβάζω ένα βιβλίο δίπλα στο κύμα ή να παίζω σκάκι με την φίλη μου ενώ τα υπόλοιπα μέλη της παρέας κάνουν ηλιοθεραπεία.

Έπειτα από συζήτηση με τις κολλητές, καταλήξαμε πως ο προορισμός των διακοπών μας θα έχει Κυκλαδίτικο αέρα και δεν ήταν άλλος από την μαγευτική Τήνο. Η Τήνος απέχει μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας οπότε αν μισείς τα πλοία όσο εγώ έχεις κάθε λόγο να την επισκεφθείς. Προτείνω να πάρεις πάση θυσία αυτοκίνητο μαζί σου αφού οι καλές παραλίες του νησιού βρίσκονται σε ακτίνα 13-15 χιλιομέτρων από την χώρα της Τήνου. Επειδή όμως μια εικόνα ισούται με χίλες λέξεις, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις όλα όσα είδα σε 4 μόλις ημέρες στο νησί της Μεγαλόχαρης.

Μπάνιο στον Άγιο Ρωμανό

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού είναι ο Άγιος Ρωμανός, ο οποίος διαθέτει τιρκουάζ νερά που θα λατρέψεις. Η παραλία ενδείκνυται για καφέ και χαλάρωση, εμείς ωστόσο σταθήκαμε λίγο άτυχες αφού τα μποφόρ ήταν πολλά με αποτέλεσμα να τρώμε άμμο κατά την διάρκεια της παραμονής μας.

Που να κολυμπήσεις

1) στον Άγιο Φωκά...αν βαριέσαι τις αποστάσεις.

2) στην Κολυμπήθρα... αν σου αρέσουν τα αμμώδη, βαθιά νερά.

3) στην Παχιά Άμμο...γιατί έχει υπέροχα μπλε νερά και απέχει 10 χιλιόμετρα από την χώρα.

4) στην Σάντα Μαργαρίτα..αν είσαι λάτρης των ανοργάνωτων παραλιών.

5) στην Απηγανιά...για βουτιές σε τιρκουάζ νερά.

agiosromanos.jpg

Βόλτα στο σεληνιακό τοπίο του Βώλακα

Οι φίλες μου είναι τέρμα οργανωτικές και κάθε φορά που ταξιδεύουμε κάπου έχουν φτιάξει το καλύτερο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τα hot spots και φυσικά τα πιο Instagramable σημεία. Πάλι καλά, γιατί αν βασιζόμασταν σε εμένα δεν θα πήγαινε πολύ καλά αυτό...

Για να μην φλυαρώ ο Βώλακας (ή Βώλαξ) ήταν ένα από τα χωριά που επισκεφθήκαμε και ομολογώ ότι μου άρεσε αρκετά. Οι τεράστιοι ογκόλιθοι από γρανίτη συνθέτουν ένα άκρως σεληνιακό τοπίο, που όμοιό του δεν θα ξαναβρείς.

volakas_tinos.jpg

5 προορισμοί με θάλασσα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα νησιά

Aπογευματινή βόλτα στα Υστέρνια και την Καρδιανή

Τα χωριά απέχουν 5-6 χιλιόμετρα οπότε αξίζει να τα δεις και τα δύο. Εμείς τουλάχιστον αυτό δοκιμάσαμε και χαρήκαμε την βόλτα μας στα γραφικά στενά. Στα Υστέρνια μπορείς να εξερευνήσεις τα στενά σοκάκια του, να φωτογραφηθείς μπροστά στα ανθισμένα λουλούδια και να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα τον όρμο Υστερνίων που διακρίνεται στον ορίζοντα. Η παρακάτω λήψη ίσως σε πείσει, παρεμπιπτόντως οι εικονιζόμενες είναι οι καλύτερες φίλες-συνταξιδιώτες που θα μπορούσα ποτέ να έχω.

https://www.instagram.com/p/CgFOeBXMKlE

Φαγητό και νυχτερινή ζωή

Όποιος με ρώτησε αν το φαγητό ήταν καλό στο νησί έλαβε την εξής απάντηση: «Φάγαμε απίστευτα καλά, με τις τιμές να είναι πολύ νορμάλ για την ποιότητα των πιάτων». Μην επιχειρήσεις να φας στην χώρα, εκτός αν θες comfort food (όπως ένα σουβλάκι ή πίτσα). Τα καλύτερα εστιατόρια της Τήνου είναι στα χωριά και ειλικρινά αξίζει να γευτείς τα πεντανόστιμα πιάτα τους.

Όσον αφορά το nightlife, το νησί έχει αμέτρητα bars για κάθε γούστο και στυλ οπότε σίγουρα θα βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Η βραδινή βόλτα στην χώρα αξίζει για να χαζέψεις τα τουριστικά μαγαζιά και να απολαύσεις το ποτό σου υπό τον ρυθμό της μουσικής.

Πού να φας

Μαραθιά: Η Μαραθιά άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό πριν από 20 χρόνια όμως εξακολουθεί να προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι σε όποιον την επισκέπτεται. Τα ψάρια της και τα τυριά της, τα λαχανικά, τα βότανα, ακόμα και τα όσπρια δημιουργούν πιάτα που θα θες να φας ξανά και ξανά.

O Nτίνος: Αν θέλεις να φας Ελληνικά πιάτα με ένα ιδιαίτερο twist δίπλα στη θάλασσα, αξίζει να το επισκεφθείς. Η γαριδομακαρονάδα, η ταραμοσαλάτα και το χταπόδι ήταν με διαφορά τα καλύτερα πιάτα ενώ η λίστα κρασιών συνόδευσε αρμονικά το φαγητό μας.

Thama: Το δημιούργημα του Δημήτρη Καστρινάκη βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα πριν τη χώρα της Τήνου, στην Λεωφόρο Σταύρου Κιονίων. Το μενού είναι η δική του προσέγγιση στο πόσο εκλεπτυσμένα τα προϊόντα της Τήνου συνδυάζονται με την σύγχρονη μαγειρική τέχνη, σε έναν αέναο καμβά μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Τριανταράκι: Ένα παραδοσιακό καφενείο με λαχταριστούς μεζέδες, ντόπιο πρωινό και γλυκά που θα απογειώσουν τον ουρανίσκο σου. Το Τριανταράκι είναι μια από τις πιο cozy επιλογές για όλες τις ώρες της ημέρας. Θα το βρεις στην επαρχιακή οδό Τριαντάρου-Φαλατάδου και αξίζει να σταματήσεις με την παρέα σου για να δοκιμάσετε τα πιάτα του.

Kalopsia: Ο βραβευμένος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης έχει δημιουργήσει έναν χώρο υψηλής αισθητικής όπου σερβίρεται η χαρακτηριστική μοντέρνα ελληνική του κουζίνα. Αν θέλεις να γευτείς τοπικά τυριά, αγκινάρα και εμπνευσμένα πιάτα έχεις κάθε λόγο να πας στα Κιόνια.

Θαλασσάκι: Η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στα καλύτερά της. Το Θαλασσάκι βρίσκεται στον όρμο Υστερνίων εδώ και 22 χρόνια. Το εστιατόριο έχει αποκτήσει το δικό του κοινό λόγω των πεντανόστιμων συνταγών που φτιάχνει η χρυσοχέρα Αντωνία Ζάρπα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως το Θαλασσάκι είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Τήνος στο χώρο της γαστρονομίας.

Που να πιεις ποτό

στο Bronco bar στη χώρα...για μπύρα.

στο Koursaros bar στη χώρα..για απολαυστικά cocktails.

στο Kaktos bar...για διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

στο See You Soon στη χώρα...για χαλαρό ποτό/cocktail.

στο ΟΜΜΑ...για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα στην χώρα, να φας, να πιεις ιδιαίτερα cocktails και να βιώσεις μια τέλεια βραδιά.

Πρωινή στάση στην Παναγία Ευαγγελίστρια της Τήνου

panagia.jpg

Η διάσημη εκκλησία που προσελκύει χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο, αποτελεί ένα must-see αξιοθέατο λόγω της μεγαλοπρεπής της εικόνας, του πέτρινου ψηφιδωτού προαυλίου και της γαλήνης που σου δημιουργεί. Μπορείς να προμηθευτείς μπουκαλάκια (εκτός ναού) τα οποία θα γεμίσεις με αγιασμό ενώ στο κύριο μέρος της εκκλησίας βρίσκεται η περίφημη εικόνα της Παναγίας την οποία μπορούν οι πιστοί να προσκυνήσουν. Καλό θα ήταν να πας αρκετά νωρίς το πρωί (9-10) για να αποφύγεις τον συνωστισμό.

Πηγή κεντρικής: προσωπικό αρχείο

Στη gallery που ακολουθεί θα βρεις μερικές αγαπημένες μου λήψεις για να πάρεις μια σύντομη γεύση από την ομορφιά της Τήνου.