Cortese Trip: Από την Πάντοβα στη Βενετία, ένα φλυτζάνι καφές δρόμος

Διονυσία Καλαποθαράκου
Cortese Trip: Από την Πάντοβα στη Βενετία, ένα φλυτζάνι καφές δρόμος

Βρεθήκαμε στα κεντρικά της Diemme, της πιο γνωστής εταιρίας παραγωγής καφέ στην Ευρώπη με ιστορία από το 1927, και λύσαμε μέσα σε 48 ώρες το πιο επίκαιρο δίλημμα για όλες τις coffee lovers: Primus ή Εlectus; Ποιο χαρμάνι σου ταιριάζει;

2012: Στην Ελλάδα έχουμε βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, στην Ευρώπη έχουμε Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο τον Ιούλιο. Πεθαίνει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η Whitney Huston. H Ισπανία κερδίζει το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και η Σουηδία (με το τραγούδι «Euphoria») την Eurovision. Στη λίστα με τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς φιγουράρει και μία άφιξη: Ο Cortese Caffè έρχεται και στην ελληνική αγορά και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάκτα την φήμη που του ταιριάζει.

DSCF6057.jpg

Ο καφές που καβουρδίζεται στη μικρή ιταλική πόλη της Πάντοβα, και στο εργοστάσιο της Diemme, προσαρμόζεται στις υψηλές απαιτήσεις του ελληνικού κοινού και διαμορφώνεται αποκλειστικά για αυτό. Ο Ανδρέας Ματθίδης, Dip WSET, G Grader, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων και Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης της Β. Σ. Καρούλιας σε συνεργασία με την ομάδα της Diemme δημιούργησαν χαρμάνια αποκλειστικά για τη δική μας αγορά, το Primus & το Electus. Το χαρμάνι Primus είναι μια μίξη από κόκκους από την Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κολομβία και την Ινδία, ενώ στο blend Electus συμμετέχουν καφέδες από την Κολομβία, Νικαράγουα, Ονδούρα και Βραζιλία. Στο Electus οι ποικιλίες αναμειγνύονται με ένα εξαιρετικό, φυσικής επεξεργασίας καφέ από τη Βραζιλία και το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι φτάνει να είναι ένα ρόφημα με πλούσιο σώμα, αρώματα από ξηρούς καρπούς, γεύση καραμέλας και σοκολάτας. Στο χαρμάνι Primus βρίσκουμε έναν βελούδινο καφέ με αρώματα καραμέλας, σοκολάτας και ξηρών καρπών, από το οποίο αναδύεται άρωμα από γλυκόριζα και αφήνει επίγευση μαύρης σοκολάτας.

DSCF6067.jpg

Δέκα χρόνια μετά την άφιξη τους στη χώρα μας, έχουμε τη χαρά να επισκεφθούμε το εργοστάσιο της Diemme το οποίο βρίσκεται στην πιο γραφική πόλη της βόρειας Ιταλίας και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Βένετο, στην Πάντοβα. Η ιστορική περιοχή είναι διάσημη για το Πανεπιστήμιό της, ηλικίας σχεδόν 820 χρόνων και διάσημο, μεταξύ άλλων, για τον καθηγητή σε αυτό, Γαλιλαίο. Είναι γνωστή όμως και για ένα εργοστάσιο-ακαδημία καφέ, πραγματικό έργο τέχνης, τη Diemme. Εκεί είδαμε από κοντά -φορώντας ποδιές/σκούφους/γάντια και παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέσα προστασίας… του καφέ!- τη διαδικασία επιλογής των ιδανικών κόκκων καφέ ώστε να δημιουργηθεί το πιο ποιοτικό χαρμάνι της Ευρώπης.

DSCF6173.jpg

H Διαλογή

Η κύρια επιλογή που κάνει η Diemme είναι αυτή των συνεργατών της εταιρίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή ακατέργαστων κόκκων καφέ που θα φτάσουν να γίνουν εκλεκτό χαρμάνι. Η φάση της επιλογής ξεκινά «χειροκίνητα» και πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από τα επιδέξια χέρια και μάτια των ειδικών του καφέ. Στη συνέχεια ακολουθεί και ένα δεύτερο στάδιο διαλογής που πραγματοποιείται με τη βοήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού που επιτρέπει την ταξινόμηση με βάση την υγρασία και την πυκνότητα των κόκκων, και τον προσδιορισμό του ποιοτικού τους επιπέδου.

Ο ωμός καφές στη συνέχεια κοσκινίζεται για να ελέγξετε το σχήμα του και, κατά συνέπεια, το ποσοστό των απορριμμάτων τα οποία και αποβάλλονται με τα αντίστοιχα μηχανήματα. Tέλος, μπαίνει στη σούπερ stylish και άκρως ανανεωμένη συσκευασία του, η οποία αποτελεί και αυτή ένα μέρος της σύγχρονης «εικόνας» του. Στη νέα ταυτότητά του συλλέγει στοιχεία της φύσης όπως το καφεόδεντρο, το λουλούδι του καφέ, το νερό, τον ήλιο και τα τροπικά ζώα και δημιουργεί νέες συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον, που κρύβουν μέσα την ίδια αγαπημένη γεύση καφέ.

Το πιο διασκεδαστικό, αλλά και άκρως επιμορφωτικό, κομμάτι της επίσκεψής μας στο εργοστάσιο ήταν το «cupping». Ο ειδικός «coffee master» της Diemme μας μίλησε για τις τρεις πιο διάσημες ποικιλίες της, Brazil, Colombia και Ethiopia και μας ζήτησε να βρούμε ποιος είναι αυτός που πίναμε σε κάθε κούπα. Τι ακριβώς μας είπε;

Brazil: Αυτός ο καφές είναι ένα blend από τρεις premium ποικιλίες καλλιεργημένες στη Βραζιλία. Yellow Bourbon από τη φάρμα Fozend Rainha που βρίσκεται στα σύνορα της πολιτείας Minas Gerais, καθώς και Red Bourbon και Caturra από την Alta Mogiana από το πάνω μέρος της περιοχής Mogiana η οποία θεωρείται μία από τις καλύτερες περιοχές παραγωγής ποιοτικού καφέ στον κόσμο. Δυνατό οινικό άρωμα και ώριμων κόκκινων φρούτων, χαμηλή οξύτητα, γλυκόπικρη σοκολάτα και στρογγυλεμένο σώμα.

Colombia: Μονοποικιλιακός, πλυμμένος καφές, ποικιλίας Caturra. H Huila βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κολομβίας, στην περιοχή Andine. Σ’αυτήν την περιοχή μικρές φάρμες παράγουν κάποιους από τους υψηλότερης ποιότητας καφέδες της χώρας. Τα καφεόδεντρα καλλιεργούνται σε υψόμετρο περίπου 1.700 μ. σε δροσερό και φρέσκο κλίμα. Ισορροπημένη κούπα με μέτρια οξύτητα, μέτριο σώμα και νότες κακάο και ξηρών καρπών.

Εthiopia: Μονοποικιλιακός, πλυμμένος καφές, ποικιλίας Typica. H περιοχή Sidamo βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της Αιθιοπίας, στη μέση της γνωστής Αφρικανικής κοιλάδας, Great Rift Valley. Θεωρείται γενέτειρα του καφέ και αναδεικνύει εξαιρετικά ποιοτικούς καφέδες. Παράγεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.600 και 1.900 μ. Ανθικά αρώματα με λεπτές νότες γιασεμιού, ευχάριστη οξύτητα εσπεριδοειδών και μέτριο σώμα.

Mπορεί να πέτυχα μόνο τον έναν γευστικά, αλλά απόλαυσα εξίσου και τους τρεις.

Η επόμενη ημέρα του press trip μας, μας βρήκε στη Βενετία. Απολαύσαμε τον Cortese καφέ μας στο νησάκι Τοrcello, στην Osteria al ponte del Diavolo και κάναμε «βαρκάδα» στα ξακουστά κανάλια της «πιο ατμοσφαιρικής πόλης της Ιταλίας». Αυτήν την επίγευση μας άφησε η «διαδρομή του καφέ»: γλυκιά, περιπετειώδης, μεστή και νόστιμη… από όλες τις απόψεις. Αν πρέπει να είσαι coffee lover για να απολαύσεις ένα καφέ Cortese; Όχι, πρέπει να είσαι απλά good life lover και να αναζητάς το καλύτερο ακόμα και στις πιο απλές, καθημερινές σου στιγμές… σε μια κούπα καφέ.