Το 2024 έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις το Βόρειο Σέλας αν ταξιδέψεις σε αυτά τα μέρη

Τζένη Ντεμιράι
Το 2024 έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις το Βόρειο Σέλας αν ταξιδέψεις σε αυτά τα μέρη
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Γιατί το 2024 θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη χρονιά για το Βόρειο Σέλας;

Αν έχεις δει το Βόρειο Σέλας τότε, μάλλον, πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό, αφού πρόκειται για ένα μαγευτικό φαινόμενο από ιώδη, μπλε, πράσινα, λευκά και κόκκινα φώτα που γεμίζουν τον νυχτερινό ουρανό.

Κάποιοι, μάλιστα, ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να το δουν, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό, αλλά και έναν καλό λόγο να προετοιμαστείς για το επόμενο ταξίδι σου, αφού το 2024 θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να δούμε το βόρειο σέλας.

Το CBC μίλησε με τον ειδικό στο σέλας Bill Archer για να μάθει περισσότερα για το Βόρειο Σέλας και γιατί το 2024 θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη χρονιά για αυτό.

Morocco Daily Life

Τι ακριβώς είναι το Βόρειο Σέλας;

«Όλα ξεκινούν από τον ήλιο», δήλωσε ο Archer στο CBC. Ο ήλιος εκτοξεύει συνεχώς σωματίδια και μεγάλες μπάλες πλάσματος στο διάστημα. Τα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον ήλιο δημιουργούν κάτι που ονομάζεται ηλιακός άνεμος.

Σύμφωνα με τον Archer, όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη Γη, προκαλεί το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη να τεντώνεται σαν λάστιχο.

Φαντάσου ότι τεντώνεις ένα λαστιχάκι και μετά αφήνεις τη μία πλευρά να φύγει. Το λαστιχάκι επανέρχεται στο αρχικό του μέγεθος, σωστά;

Κάπως έτσι συμβαίνει με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Τελικά, «σπάει» και πάλι, προκαλώντας σωματίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα να εκτοξευθούν.

Τα σωματίδια ταξιδεύουν σε χαμηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας, όπου τα αέρια είναι πιο πυκνά. Όταν τα σωματίδια συγκρούονται με αυτά τα αέρια, «διεγείρουν» τα αέρια, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν επιπλέον ενέργεια και να λάμπουν. Κάθε αέριο εκπέμπει διαφορετικό χρώμα όταν διεγείρεται. «Το οξυγόνο, για παράδειγμα, γίνεται κυρίως πράσινο και μερικές φορές κόκκινο, ενώ το άζωτο γίνεται μοβ», δήλωσε ο Archer.

Alaska Daily Life

Γιατί το 2024 έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις το Βόρειο Σέλας;

Ο ήλιος διανύει 11ετείς κύκλους δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια ορισμένων ετών αυτού του κύκλου, ο ήλιος εκπέμπει περισσότερα σωματίδια από ό,τι συνήθως.

Ένα από αυτά τα έτη είναι το 2024, που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να δούμε το Βόρειο Σέλας.

APTOPIX Alaska Daily Life

Πού να ταξιδέψεις για να δεις το Βόρειο Σέλας

Για να δεις το Βόρειο Σέλας, όμως, δεν αρκεί να βγεις στο μπαλκόνι του σπιτιού σου. Μπορεί αυτό να έγινε τον Νοέμβριο του 2023 στη Βόρεια Ελλάδα «λόγω μίας εξαιρετικά ισχυρής ηλιακής έκλαμψης η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο», ωστόσο δεν προβλέπεται να ξαναγίνει σύντομα, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Το Βόρειο Σέλας έφτασε στην Ελλάδα και οι χρήστες του Twitter... «ακυρώνουν» ταξίδια στη Νορβηγία

Επομένως, για να έχεις την ευκαιρία να ζήσεις αυτή τη μοναδική ευκαιρία καλό θα είναι να ταξιδέψεις σε μία από τις παρακάτω περιοχές:

  • Tromso, Νορβηγία
  • Σουηδική Λαπωνία
  • Reykjavik, Ισλανδία
  • Rovaniemi, Φινλανδική Λαπωνία
  • Παγετώνας και Φιόρδ Ιλούλισσατ
  • Αρχιπέλαγος Svalbard

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP