Το Βόρειο Σέλας έφτασε στην Ελλάδα και οι χρήστες του Twitter... «ακυρώνουν» ταξίδια στη Νορβηγία

Τζένη Ντεμιράι
Το Βόρειο Σέλας έφτασε στην Ελλάδα και οι χρήστες του Twitter... «ακυρώνουν» ταξίδια στη Νορβηγία
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Νούμερο 1 trend στο Twitter έγινε η εμφάνιση του Βόρειου Σέλαος στην Ελλάδα, με πολλούς να σχολιάζουν με χιούμορ το σπάνιο φαινόμενο.

Το Βόρειο Σέλας (aurora borealis) ή και Νότιο Σέλας (aurora australis), είναι ένα μαγευτικό φυσικό φαινόμενο που γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες.

Αυτό το αξιοσημείωτο θέαμα συμβαίνει κοντά στους πόλους της Γης και εκδηλώνεται ως μια εκθαμβωτική επίδειξη χορευτικού φωτός, που προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ηλιακών σωματιδίων και της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας.

jaanus-jagomagi-Bg1hgJEU3Es-unsplash.jpg

Τα σέλας μπορούν να έχουν από πράσινο έως ροζ, μπλε και μοβ χρώμα, αφήνοντας εντυπωσιασμένους όσους έχουν την τύχη να δουν από κοντά το φαινόμενο.

Καθώς οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την εμφάνιση του Βόρειου Σέλαος με τη Σκανδιναβία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταξίδεψαν ή ονειρεύονται να ταξιδέψουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης με σκοπό να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτό το ξεχωριστό θέαμα.

Από την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, όμως, τα πράγματα φαίνεται πως άλλαξαν και κάτοικοι των Βαλκανίων είχαν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες του «κόκκινου σέλαος», χωρίς καν να χρειαστεί να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Ποια είναι η αιτία της σπάνιας εμφάνισης στη νότια Ευρώπη;

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο το Βόρειο Σέλας έφτασε μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας: «Η αιτία ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο».

Γιατί είχε κόκκινο χρώμα;

«Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται ύστερα από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη», εξήγησε με τη σειρά του το Forecast Weather Greece.

F-NB6yBW0AAFrXq.jpg

Πηγή: @PithikosTapas

Είναι η πρώτη φορά που το βόρειο σέλας εμφανίζεται στην Ελλάδα;

Η εμφάνιση του Βόρειου Σέλαος στη νότια Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο έχουν καταγραφεί δύο ακόμα περιπτώσεις που το φαινόμενο φαίνεται να έκανε ξανά την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση, η οποία, όμως, δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη το 2010. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο σε παγκόσμιο επίπεδο γνωστός για το έργο του στον τομέα της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, Γιώργος Ταρσούδης, έστειλε τότε μία φωτογραφία του φαινομένου στον Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ξενοφώντα Μουσσά «για να μας δώσει εξηγήσεις αν και κατά πόσο είναι Σέλας ή κάτι άλλο. Η απάντησή του ήταν άμεση και θετική ότι είχαμε καταγραφή του φαινομένου Σέλαος στη Βόρεια Ελλάδα».

Ωστόσο, έλεγχοι που έγιναν στα γεωμαγνητικά στοιχεία δεν τεκμηριώνουν αυτή την θεωρία.

Μιλώντας σε Ημερίδα για τον Διαστημικό καιρό, ο Ευάγγελος Παούρης, μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρθηκε στο βόρειο σέλας που έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2003, λέγοντας χαρακτηριστικά «οφείλεται και στις δύο περιπτώσεις σε δύο ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, εμφανίστηκε δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός».

Πώς σχολίασε το Twitter/X την εμφάνιση του βόρειου σέλαος στην βόρεια Ελλάδα

Από το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου, το Βόρειο Σέλας βρέθηκε στην κορυφή των trends της πλατφόρμας, με πολλούς χρήστες της να σχολιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο την σπάνια εμφάνιση του φαινομένου.

Κάποιος από αυτούς έγραψε «Είχε βόρειο σέλας στη Θεσσαλονίκη και εγώ κοιμόμουν. Δεν είμαι για τίποτα». Ενώ ένας άλλος σχολίασε «Επειδή δεν βλέπω να κερδίζω ούτε σκρατς, ούτε λαχείο για να πάω στην Νορβηγία να δω το Βόρειο Σέλας, ήρθε το βόρειο σέλας στις Σέρρες».