Ήξερες ότι ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί τη βάση της καλής υγείας;

Ήξερες ότι ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί τη βάση της καλής υγείας;

Ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τη σημασία του καλού ύπνου για την υγεία και την ευεξία μας. Αλήθεια όμως, πώς και γιατί -σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα- ο ύπνος αποτελεί τη βάση της καλής υγείας; Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδείξει τα οφέλη του καλού ύπνου για τον οργανισμό και τις πνευματικές μας λειτουργίες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έλλειψή του.

Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, ας ανακαλύψουμε ποια είναι τα πιο σημαντικά οφέλη του ύπνου για τον άνθρωπο, πώς μπορεί να μας επηρεάσει ο κακός ύπνος και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε και δη, να αναβαθμίσουμε τις συνήθειες του ύπνου μας.

Πώς ο ποιοτικός ύπνος μας κάνει καλό σωματικά και πνευματικά

Όσο υπερβολικό και αν φαντάζει, ο άνετος ύπνος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας, ακόμη και σε ό,τι αφορά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και τη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους. Όταν συνεπώς κοιμόμαστε περίπου επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ και δη, άνετα, δηλαδή σε ένα άνετο στρώμα, σε ένα εργονομικό μαξιλάρι και ένα σε οργανωμένο υπνοδωμάτιο, τότε μπορούμε να βγαίνουμε κερδισμένοι σε πολλά σημεία. Από τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας στην καλύτερη συγκέντρωσή μας και από τον περιορισμό των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιοπάθειας, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη στην καλή λειτουργία των ορμονών μας, τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την αυξημένη ενέργεια και παραγωγικότητα. Τα οφέλη του καλού ύπνου είναι σίγουρα πολλά.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη καλού ύπνου

Τι μπορεί να προκαλέσει όμως, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου στον οργανισμό μας; Σύμφωνα με μελέτες, ο κακός ύπνος συνδέεται με μία σειρά από προβλήματα, όπως το άγχος, η έλλειψη συγκέντρωσης, η κακή μνήμη, η αύξηση του βάρους, ενώ επηρεάζει και πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως την αρτηριακή μας πίεση. Να αναφέρουμε απλώς ότι όσοι πέφτουν για ύπνο διαφορετικές ώρες και κοιμούνται λίγο, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μεταξύ άλλων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιο του Σικάγου, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την κακή διατροφή και την πρόσληψη βάρους.

Εικόνα6

Λύσεις για να απολαμβάνουμε ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω στοιχεία, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επενδύουν στον ύπνο τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας, ένας στους τρεις ανθρώπους δεν κάνει ποιοτικό ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το άγχος της νέας καθημερινότητας και οι αρνητικές -σε πολλές περιπτώσεις- επιπτώσεις της τηλεργασίας στο σώμα και την πνευματική μας υγεία, έχουν δημιουργήσει, λοιπόν, μία σημαντική ζήτηση για καινοτόμα προϊόντα ύπνου: Από σύγχρονα και άνετα στρώματα μέχρι εργονομικά μαξιλάρια και από λευκά είδη που ευνοούν τον καλό ύπνο, μέχρι λύσεις ρυθμιζόμενου φωτισμού, apps για τον ύπνο και wearables για την παρακολούθησή του. Η βάση του καλού ύπνου βρίσκεται ουσιαστικά όμως, στα κρεβάτια και τα υπνοδωμάτιά μας. Η επιλογή ενός άνετου στρώματος που μας επιτρέπει να κοιμόμαστε καλά, ανάλογα με τις ανάγκες μας (είτε πρόκειται για ένα στρώμα αφρού μνήμης που προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματός μας, είτε για ένα στρώμα ελατηρίων), η οργάνωση του υπνοδωματίου και η προσθήκη αποθηκευτικών επίπλων και κουτιών σε αυτό για τον περιορισμό της ακαταστασίας και κατά συνέπεια, του άγχους μας, η επιλογή μιας λύσης «έξυπνου» φωτισμού, ένα σύγχρονο εργονομικό μαξιλάρι για όλες τις στάσεις του σώματος και ανάλαφρα λευκά είδη που ευνοούν τον καλό ύπνο: Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επενδύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε στο εξής καλύτερα.

Εικόνα7

Το σίγουρο είναι πως έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε και εμείς φέτος σε λύσεις, προϊόντα και επιλογές, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε στον μεγαλύτερο βαθμό, όλα τα οφέλη του ύπνου για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία. Ένα ζεστό μπάνιο ή ένα χαλαρωτικό ρόφημα πριν τον ύπνο, ο διαλογισμός, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ το βράδυ ώστε να μην απορυθμίζουμε τον κιρκαδικό μας ρυθμό, δηλαδή το «βιολογικό ρολόι» του σώματός μας, ο περιορισμός του χρόνου μας μπροστά από τις τηλεοράσεις, τα smartphones και τα tablets πριν κοιμηθούμε, αποτελούν μερικές ακόμη λύσεις που θα μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε στο εξής καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο. Όσο για το πόσες ώρες αξίζει να κοιμόμαστε κάθε βράδυ, οι ειδικοί συμφωνούν πως επτά με οκτώ ώρες είναι αρκετές για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία μας!