Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι η αφορμή που έψαχνες για να αρχίσεις να κοιμάσαι καλύτερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι η αφορμή που έψαχνες για να αρχίσεις να κοιμάσαι καλύτερα

Όπως κάθε χρόνο από το 2008 μέχρι σήμερα, έτσι και φέτος τον Μάρτιο, ο πλανήτης μας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Το 2021, λοιπόν, το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, δεν είναι άλλο από το «Τακτικός ύπνος, Υγιές Μέλλον».

Βλέπεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να αποκτήσουμε περισσότερο σταθερές συνήθειες σε ό,τι αφορά στις ώρες που ξυπνάμε και κοιμόμαστε, μπορεί να μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο. Και όπως είναι γνωστό, ο καλός ύπνος έχει μία σειρά από πολύτιμα οφέλη για την υγεία μας -και όχι μόνο. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με μελέτες, ο καλός ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας, να βελτιώσει τη διάθεσή μας, να περιορίσει τα επίπεδα του άγχους, να μας κρατήσει μακριά από την παχυσαρκία, να μας προσφέρει πνευματική διαύγεια, να ενισχύσει τις επιδόσεις μας και μεταξύ άλλων, να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών και πρόωρης γήρανσης. Με λίγα λόγια, ο καλός ύπνος είναι πολύτιμος!

To πρόβλημα είναι ότι στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ταλαιπωρούνται από προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο. Από τη μία πλευρά το στρες της νέας καθημερινότητάς και από την άλλη, τα υπνοδωμάτιά μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντλήσουμε έμπνευση από τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τρόπο που κοιμόμαστε; Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί!

Μετατρέπουμε το υπνοδωμάτιο σε ένα «ζεν» και «έξυπνο» καταφύγιο

Το υπνοδωμάτιο αποτελεί αναμφίβολα τη βάση του καλού ύπνου. Είναι σημαντικό συνεπώς να προχωρήσουμε σε αλλαγές στη διαρρύθμιση, την οργάνωση και τον φωτισμό του, προκειμένου να δημιουργήσουμε σε αυτό μία ατμόσφαιρα και ένα περιβάλλον, που ευνοούν τον καλό ύπνο. Οργανώνουμε, λοιπόν, τον χώρο μας χρησιμοποιώντας κουτιά και συρτάρια αποθήκευσης, ώστε να μην μας προκαλεί άγχος η ακαταστασία και τα πολλά αντικείμενα σε αυτό. Παράλληλα, δίνουμε προσοχή και στον φωτισμό, επιλέγοντας φωτιστικά με απαλό φωτισμό ή ένα σύστημα «έξυπνου» φωτισμού, που μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε την ένταση και το χρώμα του φωτός. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Να φροντίσουμε ώστε η θερμοκρασία στο δωμάτιό μας να κυμαίνεται ούτε σε πολύ χαμηλά, αλλά ούτε και σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα, από τους 16 μέχρι και τους 17 βαθμούς Κελσίου, όπως συνιστούν οι ειδικοί. Τέλος, αξίζει επίσης να τοποθετήσουμε στο υπνοδωμάτιο όμορφα και χρηστικά διακοσμητικά, όπως αρωματικά χώρου με λεβάντα -ένα φυτό που φημίζεται για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες- αλλά και φυτά που παράγουν οξυγόνο τη νύχτα και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στον χώρο μας.

Εικόνα10

Επενδύουμε στο στρώμα, τα μαξιλάρια και τα λευκά είδη του κρεβατιού μας

Ο ύπνος είναι αναμφίβολα υπόθεση προσωπική, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι λόγοι που μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια είναι κοινοί και πολύ συχνά, αργούμε να τους αντιληφθούμε. Από το παλιό και όχι βολικό μας στρώμα στα ακατάλληλα για το σώμα μας και τη στάση του ύπνου μας μαξιλάρια και από το λάθος πάπλωμα στα λευκά είδη που δεν μας προσφέρουν την άνεση που χρειαζόμαστε. Έτσι, για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, είναι σημαντικό να επιλέξουμε είδη και προϊόντα για το υπνοδωμάτιο, που μας προσφέρουν έναν άνετο ύπνο, με βάση τις δικές μας ανάγκες. Θα προμηθευτούμε συνεπώς με ένα νέο στρώμα αφρού μνήμης ή ελατηρίων, που θα ταιριάζει στον τρόπο που κοιμόμαστε, ενώ δεν θα παραλείψουμε να επενδύσουμε και σε ένα εργονομικό μαξιλάρι για όλες τις στάσεις του ύπνου ή μαξιλάρια για ύπνο ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα, ανάλογα δηλαδή με το πώς κοιμόμαστε. Τα σεντόνια, οι παπλωματοθήκες, τα προστατευτικά στρώματος και μαξιλαριού, παίζουν επίσης τον ρόλο τους στην ποιότητα του ύπνου μας. Ανάλογα με την εποχή, λοιπόν, και το αν θέλουμε να κοιμόμαστε με περισσότερη ζεστασιά ή σε ένα πιο ανάλαφρο και δροσερό περιβάλλον, θα κάνουμε και τις επιλογές μας.