Σαν σήμερα η Νίκη Μπακογιάννη κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην Ατλάντα

Ερμιόνη Σαρρή
Σαν σήμερα η Νίκη Μπακογιάννη κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην Ατλάντα

Ήταν 3 Αυγούστου. Το ημερολόγιο έδειχνε 1996 και εγώ ήμουν μόλις 7 ετών. Και ξαφνικά όλη η Ελλάδα σηκώνεται από τους καναπέδες και χειροκροτά. Η Νίκη Μπακογιάννη κατακτά το αργυρό μετάλλιο πετώντας στο 2.03 και όλη η χώρα υποκλίνεται.

Μετά τις άτυχες βολές του Κώστα Γκατσιούδη, τον Αύγουστο εκείνο η Ελλάδα είχε χάσει κάθε ελπίδα για μετάλλιο στο στίβο. Και όμως όχι. Οι σκέψεις αυτές υπήρχαν μέχρι να ξεκινήσει το ύψος γυναικών.

Η Νίκη Μπακογιάννη είχε προσγειωθεί στην Ατλάντα με ένα πανελλήνιο ρεκόρ (1.97 μ) και το φαβορί των Ολυμπιακών ήταν η Στέφκα Κονσταντίνοβα. Και όμως η Μπακογιάννη δεν της έκανε το χατίρι ώστε να ανέβει τόσο εύκολα στο βάθρο.

Η Νίκη τον Αύγουστο του 96’ περνά άνετα το 1,97, ακόμα και το 1,99, βελτιώνοντας το ρεκόρ της! Η πρωταθλήτριά μας πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια και το 2,01 έχοντας κατά νου πως το μετάλλιο είναι δικό της , μετά την αποτυχία της Ιταλίδας Αντονέλα Μπεβιλάκουα, που περιορίστηκε στην τέταρτη θέση και αργότερα ακυρώθηκε, λόγω ντόπινγκ. Η Κοσταντίνοβα έδωσε τον καλύτερό της εαυτό για να κερδίσει τον μοναδικό τίτλο που της έλειπε, πέρασε και το 2,05 με τη δεύτερη προσπάθεια και νίκησε στον μεγάλο αγώνα.

«Ένιωθα από μέρες ότι θα γινόταν κάτι σ’ αυτόν τον α­γώνα. Μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κλειστού άλλαξε η ψυχολογία μου. Το 2,03 έπρεπε να το είχα περάσει τουλάχιστον δύο – τρία χρόνια πριν. Βρέθηκα σε καλή μέρα, πάλεψα με το σώμα και την ψυχή μου, με βοήθησαν και οι φίλαθλοι και ήρθε το μετάλλιο. Χαίρομαι που το χρυσό κατέληξε στη Στέφκα», είπε η Νίκη ενώ εκείνη απάντησε με τα εξής λόγια: «Περίμενα ότι ο αγώνας θα ήταν σκληρός και ότι η νίκη θα κρινόταν στο 2,05. Χάρηκα πολύ που πήρε η Μπακογιάννη το μετάλλιο, με μία τόσο σπουδαία επίδοση»