Σάντυ Κουτσοσταμάτη: «Θέλω να δουλέψω με νέες μητέρες και τις έγκυες γυναίκες»

Ερμιόνη Σαρρή
Σάντυ Κουτσοσταμάτη: «Θέλω να δουλέψω με νέες μητέρες και τις έγκυες γυναίκες»

Μέσα σε μία αρκετά πιεστική εβδομάδα, λόγω των εκλογών, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας μιλά για τα δικά της όνειρα. Για τα όνειρα που θέλει να κάνει πράξη. 

Σάντυ Κουτσοσταμάτη. Η εντυπωσιακή ψυχολόγος, που τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της και την τηλεοπτική της πορεία, είναι έτοιμη να μπει στην πρώτη γραμμή του πολιτικού «στίβου». Ούσα μητέρα, επαγγελματίας και σύζυγος θέλει να ρίξει το βάρος της σε όλα αυτά που αφορούν τις γυναίκες και όχι μόνο και για αυτό «κατεβάινει» ως Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Η επικοινωνία μου μαζί της με έκανε να αλλάξω τη θεωρία μου σχετικά με τα πρόσωπα της πολιτικής. Οικεία, φιλική και μια γυναίκα που καταλαβαίνεις ότι θέλει να προσφέρει. Θέλει να σε βοηθήσει ακόμη και αν δε σε γνωρίζει. Στόχος της είναι να στείλει τα δικά της μηνύματα μέσα από τις πράξεις και όχι τα λόγια.

Σύζυγος, μαμά, φίλη, γυναίκα, επαγγελματίας και… υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος. Έχει υπάρξει κάποια στιγμή μέσα σε αυτές τις ημέρες που αισθάνθηκες πως πρέπει να βάλεις κάποιον από τους ρόλους σου σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα;

Φυσικά. Ωστόσο προσπαθώ πάντα να κρατάω μια ισορροπία κ να έχω ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Έχεις οργανώσει ομαδικό θηλασμό ώστε να περάσεις κοινωνικό μήνυμα απενοχοποίησης του θηλασμού εκτός σπιτιού και να προωθήσεις αυτή την τόσο σημαντική πράξη αγάπης. Πιστεύεις όμως πως ακόμα ο κόσμος είναι επιφυλακτικός μπροστά στην εικόνα μιας μαμάς που θηλάζει;

Πιστεύω πως μια μερίδα ανθρώπων ενοχοποιεί τον δημόσιο θηλασμό, κάτι το οποίο με στεναχωρεί ιδιαίτερα. Μόνο εάν αυξηθούν οι εικόνες θηλασμού στις οποίες εκτίθεται το παιδί, θα μπορεί να προωθηθεί ουσιαστικά αυτή η τόσο σημαντική πράξη. Πράξη αγάπης που συμβάλλει σε όλους τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού (ψυχικό, συναισθηματικό, οργανικό). Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενοχοποιούνται οι μητέρες που δεν θέλουν ή δε μπορούν να θηλάσουν. Είναι μια προσωπική επιλογή και προσωπικά θεωρώ πως χρειάζεται η κάθε μητέρα να ακούει το σώμα της και το ένστικτό της. Εξάλλου είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο θηλασμός είναι ένας από αυτούς. Ωστόσο, η μητέρα που επιλέγει το θηλασμό, δεν πρέπει να νιώθει ότι πρέπει να κλειστεί στο σπίτι της .

9387 SANTY KOYTSOSTAMATI 14032013

Για πολλά χρόνια ήσουν στο τιμόνι της εκπομπής «Ανάλυσέ το». Μπορείς να μου αναλύσεις ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θες να διορθώσεις, αν εκλεχθείς, στην περιφέρειά σου; Ή να το εντάξεις.

Θέλω να δουλέψω μαζί με τις νέες μητέρες, τις έγκυες γυναίκες και τους γονείς και να υποστηρίξουμε ουσιαστικά την οικογένεια. Επίσης, να συνεργαστώ με τους συλλόγους και τους φορείς για να ενισχύσουμε μαζί το σπουδαίο έργο που κάνουν.

Με όλες μου τις δυνάμεις θα προσπαθήσω να δημιουργήσουμε σταθερές δομές στις οποίες να μπορούμε όλοι να απευθυνθούμε βάζοντας την ψυχική υγεία σε προτεραιότητα. Θέλω να δουλέψω μαζί με τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πιστεύω πως όλοι μαζί μπορούμε να δουλέψουμε για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, με αλληλεγγύη και αλληλεγγύη σημαίνει να νοιάζεται ο ένας για τον άλλον.

Ποια η άποψή σου για τις γυναίκες και την πολιτική;

Δεν μ´αρέσει να κάνω διαχωρισμούς ανάλογα με το φύλο. Τον σημαντικότερο ρόλο τον διαδραματίζουν οι άνθρωποι και τα κίνητρά τους. Ωστόσο, πίστευα, πιστεύω και πάντα θα πιστεύω στην έμφυτη δύναμη που έχουμε εμείς οι γυναίκες.

«Το μυστικό της μαγικής πυγολαμπίδας». Ένα βιβλίο που έγραψες όσο ήσουν έγκυος . Κατά τη γνώμη σου υπάρχει το «μυστικό της μαγικής πολιτικού»;

Βέβαια υπάρχει! Αρκεί να αποκτήσουμε τα εργαλεία ώστε να καταφέρουμε να μάθουμε το μυστικό και να πορευόμαστε μ´αυτό. Το μυστικό λοιπόν είναι η αυτοεκτίμηση, η αισιοδοξία και η θετική σκέψη. Το μυστικό είναι ότι η δύναμη δεν είναι έξω από εμάς, αλλά μέσα μας.

sandy koutsostamati ekloges

Και θα κλείσω τη συνέντευξή με κάτι πιο γυναικείο. Από πού αντλείς δύναμη και είσαι πάντα τόσο χαμογελαστή και λαμπερή;

Ευχαριστώ πολύ! Η δύναμη πηγάζει από μέσα μας. Από τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και για τον κόσμο. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη γιατί έχω ανθρώπους δίπλα μου που με αγαπούν σε σημείο να με ξαφνιάζουν. Φυσικά τα συναισθήματα είναι αμοιβαία. Επίσης, τα παιδιά μου με κινητοποιούν προς την αυτοεξέλιξη και με εμπνέουν να γίνομαι αυτό που θέλω να βλέπουν στην κοινωνία. Να δρουν και όχι να απαξιώνουν.