Δεν φταίει η ηλικία της Madonna: Η κάθε γυναίκα είναι ο στόχος

Ανθή Μιμηγιάννη
Δεν φταίει η ηλικία της Madonna: Η κάθε γυναίκα είναι ο στόχος
Getty Images

Ο 50 Cent την παρομοίασε με εξωγήινο και γέλασε λέγοντας: «Χαχα, στα 63 της, ας της πει κάποιος να ηρεμήσει». Μη γίνεσαι 50 Cent. 

Κάτω τα χέρια από τη Madonna

Αν θέλουμε να λέμε αλήθειες, δεν φταίνε ούτε τα φίλτρα αλλά ούτε και το ντύσιμο (ποτέ δεν έφταιγαν αυτά). Αυτό που φταίει στην περίπτωση της Madonna και στα σερί viral post της είναι η ηλικία. Και όταν φτάνουμε σε σημείο να μιλάμε για ηλικιακό ρατσισμό τότε -συνήθως- έχουν προηγηθεί και όλα τα άλλα. Και αν θέλουμε να πούμε ακόμα μία αλήθεια, αν δέχεται η Madonna age shaming τότε τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά για τις γυναίκες. Και δεν φταίει η Madonna σε αυτό. Φταίει το age shaming.

https://www.instagram.com/p/CZdhsJ1LoCP

Το να είσαι επιτυχημένη γυναίκα είτε είσαι στο Hollywood, είτε στην Ελλάδα και οπουδήποτε στον πλανήτη, δεν είναι πάντα και ποτέ εύκολο. Για παράδειγμα, η Madonna εδώ και τέσσερις δεκαετίες έρχεται αντιμέτωπη με διάφορα θέματα -που δεν άπτονταν ποτέ του επαγγελματικής της ιδιότητας της, άλλα είχαν βαθύτερα αίτια και οπωσδήποτε όχι δικά της.

Αν και είναι γνωστή -ως βασίλισσα της ποπ, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τον αντίκτυπο που έχει στον κόσμο με περισσότερους από έναν τρόπους εδώ και σαράντα χρόνια. Στο απόγειο της καριέρας της, στις δεκαετίες του '80 και του '90, ήταν το επίκεντρο της πιο σκληρής κριτικής που θα μπορούσε να δεχθεί μια γυναίκα σε αυτόν τον χώρο. Την ώρα που εκείνη «Like a Virgin» τραγουδούσε και «ορκίζονταν» στην καριέρα της με «Like a Prayer» ύμνους, εκείνη ακριβώς την ώρα, ταυτίζεται απόλυτα με τις λέξεις σεξισμός και μισογυνισμός.

Madonna

Η Μαντόνα (αυτο) τιμωρείται που μεγάλωσε;

Αυτό το age shaming, ξεκίνησε πιο έντονα το 2015, όταν το BBC Radio 1 αρνήθηκε να παίξει το σινγκλ της Madonna "Medellin". Ο επικεφαλής του σταθμού, δήλωσε ότι η μουσική της έχει ξεπεραστεί. Η Madonna, απάντησε στην απαγόρευση του ραδιοφώνου λέγοντας ότι ήταν «άδικη».

Αλλά και ο Βρετανός -τηλεπερσόνα- Piers Morgan εξέφρασε εκείνη την περίοδο την απέχθειά του για τη συνάφεια της Madonna με την κυρίαρχη ποπ κουλτούρα. Είχε πει ότι είναι αξιολύπητη, ντροπιαστική και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει πώς να γερνάει με χάρη. Παράλληλα, σύμφωνα με το Atlantic, οι πρώην σκληροπυρηνικοί θαυμαστές της Madonna δεν τη βλέπουν πλέον ως το σύμβολο που ήταν κάποτε. Αλλά και μέσα από το Instagram είναι ξεκάθαρο ότι πρώην θαυμαστές της κατακρίνουν τις επιλογές της, οι οποίες (τι σύμπτωση!) συνδέονται με την ηλικία.

Την ίδια χρονιά, η Madonna είχε γίνει και το επίκεντρο του ηλικιακού εκφοβισμού όταν φίλησε αυθόρμητα τον Drake στο μουσικό φεστιβάλ Coachella. Το εν λόγω φιλί πυροδότησε τεράστιο κύμα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου πάρα πολλοί χλεύαζαν την ηλικία της. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να «ρούφηξε τη νεότητα» από τον ράπερ.

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon - Season 9

Αλλά και ο 50 Cent, είχε σχολιάσει πριν από έναν χρόνο μία σειρά φωτογραφιών της με εσώρουχα: «Αυτό είναι το πιο αστείο σκ**, χαχα. Αυτή είναι η Madonna κάτω από το κρεβάτι προσπαθώντας να το κάνει σαν παρθένα (like a virgin) στα 63 της. Θα είναι σαν πυροβολημένη αν δεν σηκώσει τον κω** της. Χαχαχα». Τότε, η Madonna τού είχε πει: «Φαντάζομαι ότι η νέα σου καριέρα είναι να προκαλείς την προσοχή προσπαθώντας να ταπεινώνεις άλλους. Η λιγότερο ώριμη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις ως καλλιτέχνης και ως ενήλικας. Ζηλεύεις επειδή δεν δείχνεις τόσο καλός όσο εγώ ή δεν περνάς τόσο καλά όσο εγώ στην ηλικία μου!».

Τώρα, ο ίδιος ράπερ δημοσίευσε στο Instagram νέα φωτογραφία της Madonna σχολιάζοντας: «Ελπίζω να μην υποχρέωσε τα παιδιά της να τραβήξουν αυτή τη φωτογραφία. Χαχα, στα 63 της, ας της πει κάποιος να ηρεμήσει, παρακαλώ». Η απάντηση, αυτή τη φορά, δεν ήρθε από τη Madonna δείχνοντας ότι εκείνη -τουλάχιστον- δεν κάνει ποτέ το ίδιο «λάθος» δύο φορές.

https://www.instagram.com/p/CeXq7rOtC4t

Σαφέστατα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το αν η Madonna κάνει επίσης ένα είδους age shaming στον εαυτό της, υποθέτοντας ότι στο βάθος αυτο- τιμωρείται που μεγαλώνει. Και πάλι όμως: Γιατί να αφορά η ηλικία κάποιου άλλου ή το τι κάνει κάποιος στον εαυτό του;

Η μάχη με τη ντροπή της ηλικίας (και η ετεροντροπή)

Το 2016, η Madonna προχώρησε σε μια ομιλία ενδυνάμωσης μετά τη νίκη της Γυναίκας της Χρονιάς στα βραβεία Billboard. Θυμήθηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, την κακοποίηση που είχε υποστεί στο παρελθόν αλλά και πώς η γήρανση είχε επιδεινώσει τον εκφοβισμό ετών. Η Madonna «δίκασε» τους επικριτές της μιλώντας σε δεύτερο πρόσωπο.

«Μην γερνάς… γιατί το να γερνάς είναι αμαρτία. Θα σε κατακρίνουν, θα σε υβρίζουν και σίγουρα δεν θα σε παίζουν στο ραδιόφωνο», είχε πει ανάμεσα σε άλλα.

Αλλά και σε πολλές άλλες συνεντεύξεις της, συνέχισε να πολεμά κατά του age shaming, υπονοώντας πως ούτε η σεξουαλικότητα ούτε η διασκεδαστική ούτε τίποτα δεν πρέπει να περιλαμβάνει ηλικιακό όριο.

Παράλληλα, έχει τονίσει πολλές φορές και μέσα από αναρτήσεις της ότι η ίδια ντρέπεται όταν κάποιος άνθρωπος ασκεί bullying με όποιο τρόπο για όποιο λόγο. Πράγματι, αυτή την ετεροντροπή πολλοί άνθρωποι την έχουμε νιώσει.

https://www.instagram.com/p/CXSNrJflWGH

Ο συνεχής αγώνας κατά του σεξισμού

Σε εκείνη την ομιλία της το 2016, έθιξε και τα σεξιστικά εμπόδια που κληθηκε πολλές φορές να ξεπεράσει. Αναφέρεται στο πόσο πολύ έπρεπε να υπομείνει μισογυνισμό, σεξισμό και κακοποίηση. Ένα τρίπτυχο που βίωσε για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της. Στη μέση εκείνης της ομιλίας, επισήμανε τις δύο ταχύτητες με τις οποίες το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τους άνδρες και τις γυναίκες, φέρνοντας ένα απλό παράδειγμα:

«Εκείνη την εποχή έφτιαξα το ερωτικό μου άλμπουμ. Θυμάμαι ότι ήμουν πρωτοσέλιδο κάθε εφημερίδας και περιοδικού… Με έλεγαν πόρνη και μάγισσα… Είπα ώπα "περίμενε λίγο: ο Prince δεν τρέχει με δίχτυα, ψηλοτάκουνα και κραγιόν με τον πισινό του να κρέμεται;" Ναι αυτό έκανε. Αλλά ήταν άντρας».

Η Madonna θέλει να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μεγαλύτερες γυναίκες

Παρόλο που οι γελοιότητες που ακούγονται για εκείνη δεν θα υποχωρήσουν ποτέ στις προτιμήσεις μιας σημαντικής μερίδας της κοινωνίας, οι συνεχείς τοποθετήσεις της αλλά και η τωρινή στάση της είναι μια όαση αισιοδοξίας στη μάχη κατά της εν λόγω ηλικιακής ντροπής.

Εξάλλου, πέρα από φίλτρα (από εκείνα τα φίλτρα, όμως, που κάνουν σαμποτάζ στη ψυχή και που η ίδια δεν φορά ποτέ) εκείνη δεν υπήρξε ποτέ η γυναίκα που έκρινε κάποιον άλλον ή που «βολεύτηκε». Το μαχητικό της πνεύμα ήταν πάντα η απόλυτη πηγή ενδυνάμωσης και έμπνευσης μέσα στα χρόνια.

«Θα το κάνω πιο εύκολο για όλα τα κορίτσια όταν γίνουν 60. Ελπίζω να το εκτιμήσουν», έχει πει πολλές φορές μέσα από τα social media.

https://www.instagram.com/p/CcCIlotrnrP

Πόσο πιο σαφής να γίνει στα 63 της;

Μέσα από τις αναρτήσεις της, δίνει τη δική της εκδοχή για το πώς θέλει να μεγαλώνει σε μια κοινωνία που επιμένει να φοβάται το γήρας. Δίνει ένα μάθημα για το πώς θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η δημόσια κριτική απέναντι σε όλες τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τη ντροπή της ηλικίας. Όταν κάνει μια ανάρτηση στο Instagram δίνει έμφαση στο -πέρα από τα φίλτρα των φωτογραφιών και το styling. Όταν κάνει μια ανάρτηση, εστιάζει στην άγραφη λεζάντα και στην ουσία. Στο γεγονός πως δεν φοβάται να μεγαλώσει και πως εξερευνά αυτό το ηλιακό κουτί με ενθουσιασμό, δύναμη και αισιοδοξία.

Τι είναι λοιπόν, το age shaming;

Το age shaming είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνει κανείς. Πουθενά.

*Ο τίτλος του κειμένου έχει ξεκάθαρες επιρροές από μία ηθοποιό και κυρίως σπουδαία ποιήτρια που ήρθε αντιμέτωπη με διάφορα τέτοια ζητήματα και ταυτίστηκε άδικα με λάθος στοιχεία. Την Κατερίνα Γώγου.