Από τον Αλέξη Γεωργούλη, μέχρι τη Μαριάννα Τουμασάτου, διάσημοι που μίλησαν ανοιχτά για τη δυσλεξία

Από τον Αλέξη Γεωργούλη, μέχρι τη Μαριάννα Τουμασάτου, διάσημοι που μίλησαν ανοιχτά για τη δυσλεξία
Instagram

«Έχω δεχθεί ρατσισμό και bullying επειδή είχα δυσλεξία στο σχολείο. Έλεγαν “βαριέται, είναι χαζός”», είπε ο Αλέξης Γεωργούλης και με αφορμή τις δηλώσεις του θυμηθήκαμε και άλλους ανθρώπους που μίλησαν για το εν λόγω θέμα. 

Η δυσλεξία είναι μια ειδική μαθησιακή διαταραχή, η οποία συνήθως περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία. Τα άτομα με δυσλεξία δεν χρήζουν άλλης διαταραχής, αισθητηριακής, κανονικής ακουστικής και οπτικής οξύτητας ούτε έχουν οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δυσκολία. Σε γενικές γραμμές, είναι μια κατάσταση που εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα, με άλλους να αντιμετωπίζουν πιο ήπιας μορφής δυσλεξία και άλλους πιο έντονη.

Αν και παλαιότερα αποτελούσε θέμα ταμπού και πολλοί δίσταζαν να την αποδεχθούν, πλέον δεν είναι παρά μια εξαιρετικά συνηθισμένη κατάσταση που διέπει πολλούς μαθητές. Έτσι, ακόμη και δημόσια πρόσωπα δράττονται της ευκαιρίας και μιλούν ανοιχτά για την εν λόγω μαθησιακή διαταραχή, διευκολύνοντας και άλλα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσπαθούν διακαώς να κρύψουν. Όλοι είμαστε μοναδικοί, ξεχωριστοί και με εξίσου ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Περήφανοι για κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά αυτά που απαρτίζουν τον εαυτό μας, μπορούμε απλά να το βελτιώνουμε και να προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Πάντα όμως από το πρίσμα της αποδοχής και ποτέ της απόρριψης.

Μια τέτοια εξομολόγηση έκανε και ο Αλέξης Γεωργούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα της εκπομπής «Mega καλημέρα». Ο «Εραστής δυτικών προαστίων» δέχθηκε ρατσισμό όπως είπε για τη δυσλεξία του και ο γοητευτικός «Αλέξης» που έκανε τα κορίτσια στις αρχές των 00s να παρακαλούν να είναι Βίκυ Σταυροπούλου στη θέση της Βίκυς Σταυροπούλου, δεν πέρασε μια όμορφη εφηβεία.

«Έχω δεχθεί ρατσισμό και bullying επειδή είχα δυσλεξία στο σχολείο. Έλεγαν “βαριέται, είναι χαζός”» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και δύο χρόνια πριν στην κάμερα του Open: «Πέρασα σχετικά δύσκολα με τη δυσλεξία. Έπρεπε να επινοήσω και να βρω τρόπους για να είμαι σε ένα επίπεδο που να μπορώ να ακολουθήσω τον ρυθμό που έχει το σχολείο. Ένιωσα ότι η δυσλεξία με έβαλε στο επίκεντρο του χλευασμού και του bullying».

Ας δούμε λοιπόν μερικούς ακόμη διάσημους Έλληνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη δυσλεξία.

Σπύρος Πετρουλάκης

«Επειδή είχα δυσλεξία δε πίστευα ότι μπορούσα να γράψω ένα μεγάλο βιβλίο. Και να μιλήσω δεν μπορούσα, τώρα το έχω εξελίξει. Δυσκολεύομαι ακόμη αλλά το έχω κεντράρει. Δυσκολευόμουν να διαβάσω, να αφομοιώσω- και ακόμη δυσκολεύομαι να αφομοιώσω», έχει πει ο συγγραφέας του «Σασμού» στην ΕΡΤ.

Πάνος Μουζουράκης

«Δεν μπορούσα ποτέ να διαβάσω, να συγκεντρωθώ επάνω από ένα βιβλίο. Ένας λογοθεραπευτής με διέγνωσε τις προάλλες με δυσλεξία και αυτό δικαιολόγησε επιτέλους τους κακούς βαθμούς που έπαιρνα στα σχολικά μου χρόνια. Καθώς διαβάζω μπορεί να μου κάνει κλικ μια λέξη και το μυαλό μου αρχίζει να ταξιδεύει αλλού, την ώρα που τα μάτια μου μένουν κολλημένα στο βιβλίο», έχει πει στο ΦιλGood ο τραγουδιστής και ηθοποιός.

Σάκης Ρουβάς

«Μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης, αλήθεια σας λέω, αλλά αν δεν είσαι άριστος μαθητής, αστροναύτης δεν γίνεσαι. Εγώ ήμουν βαριά δυσλεκτικός. Τότε δεν μιλούσε κανείς για δυσλεξία και έπεφτε πολύ ξύλο. Ξύλο με χάρακα μέχρι τη ΣΤ΄ Δημοτικού. Πιο οδυνηρό ήταν το τράβηγμα του δασκάλου από τη φαβορίτα», έχει πει ο τραγουδιστής στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Μαριάννα Τουμασάτου

«Έχω πρόβλημα με τα ονόματα. Η δυσλεξία μου χτυπά στα ονόματα. Έχω τεντώσει τη χερούκλα και έχω πει Μαρία και διάφορα άλλα ονόματα. Όταν συστηθώ Ναπολέων Βοναπάρτης εκεί θα το αντιμετωπίσουμε πιο ειδικά. Είναι κομμάτι της δυσλεξίας. Όσοι με ξέρουν, γελάνε πάρα πολύ όταν είμαι στην σκηνή και πρόκειται να πω όνομα», έχει αποκαλύψει με χιούμορ στο Open Weekend.

Γιώργος Αμούτζας

«Είναι λίγο ελληνικό φαινόμενο, όταν στενοχωρηθούμε για έναν ρόλο που πιθανόν δεν τον πήραμε και τον πήρε κάποιος άλλος, αυτομάτως να ψάχνουμε να βρούμε τι άλλο έφταιγε πέρα από εμάς. Εμείς όμως δεν ευθυνόμαστε ποτέ. Γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτόν τον ρόλο τον ήθελα πολύ αλλά δεν έκατσε και δεν έγινε.

Έχασα πολλούς ρόλους και στενοχωρήθηκα. Έχασα ρόλο μέσα από τα χέρια μου, μετά από 5 οντισιόν, ήμουν με το στυλό στο χέρι να υπογράψω για τις "Άγριες Μέλισσες" και τελευταία στιγμή αυτός ο ρόλος δόθηκε σε έναν εξαιρετικό ηθοποιό. Κάθισα και τον είδα στη σειρά μετά και είπα ότι είναι πολύ καλός. Μπράβο του. Έπρεπε να κάνω γυρίσματα σε άγνωστο κείμενο λόγω της δυσλεξίας μου δυσκολεύτηκα και έχασα τον ρόλο», είχε πει ο «Νικηφόρος» του Σασμού στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Κατερίνα Μονογυιού

«Πήρα το ρίσκο ότι μπορεί να συλλαβίσω στο έδρανο της Βουλής, αλλά επειδή είχα κάνει προετοιμασία αποσπάστηκε η προσοχή μου και μου βγήκε η δυσλεξία. Κάποιοι μου είπαν γιατί δεν το είχες αποκαλύψει από πριν, δεν είχα ερωτηθεί σχετικά και δεν μου είχε ξανά τύχει σε κοινό να δυσκολευτώ να διαβάσω. Πολλά παιδιά γεννιούνται με δυσλεξία, δεν φταίμε εμείς. Αυτό που με στεναχώρησε είναι το ότι πληγώθηκαν παιδιά με δυσλεξία, μου έστειλαν πολλά μηνύματα άτομα με δυσλεξία στο Instagram. Ένιωσαν θιγμένα, ότι θα τα κοροϊδέψουν αν πουν ότι έχουν δυσλεξία», είχε πει στον Γρηγόρη Αρναούτογλου όταν βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «The 2night show».

Εκτενώς είχε αναφερθεί στο ζήτημα και στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».