Ιφιγένεια Μήτσκα: Η τραγική συνωνυμία με τον Γιώργο Μήτσκα από το λεωφορείο στα Τέμπη

Ιφιγένεια Μήτσκα: Η τραγική συνωνυμία με τον Γιώργο Μήτσκα από το λεωφορείο στα Τέμπη

Μια φήμη που ήθελε την οικογένεια της 23χρονη Ιφιγένειας να έχει χάσει ένα ακόμα παιδί στα Τέμπη ξεκαθάρισε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Μόλις χθες, η οικογένεια της Ιφιγένειας Μήτσκα συνόδευσε την 23χρονη κοπέλα από τα Γιαννιτσά στην τελευταία της κατοικία.

Η άτυχη νεαρή επέβαινε στο βαγόνι 3 της αμαξοστοιχίας Intercity 62 και επέστρεφε από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με τον σύντροφό της από την Αθήνα.

«Σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την οικογένεια της 23χρονης Ιφιγένειας Μήτσκα, στις 11:00 είναι η κηδεία της στα Γιαννιτσά. Ξεχειλίζει η θλίψη και η οργή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, είμαστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν. Οι οικογένειες των θυμάτων περιμένουν μία ειλικρινή συγγνώμη την οποία δεν έχουν ακούσει», είχε πει ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος της οικογένειας.

Ο κύριος Σούρλας είχε εξηγήσει και το που καθόταν η άτυχη κοπέλα:

«Η Ιφιγένεια καθόταν στον 3ο βαγόνι στη θέση 67 στο παράθυρο και δίπλα ο αρραβωνιαστικός της ο οποίος επέζησε με εγκαύματα. Δεν έφτασε η φωτιά στο 3ο βαγόνι αλλά είχαν αναπτυχθεί μεγάλες θερμοκρασίες».

«Με το που έγινε η σύγκρουση έψαξε να βρει την Ιφιγένεια, τη βρήκε, μαζί με ένα άλλο παιδί τη μετέφεραν σε άλλο σημείο μέσα στο βαγόνι και διαπίστωσαν ότι είχε αίματα στο κεφάλι και από ό,τι θυμάται είχε σφυγμό. Παρέλαβαν το παιδί οι διασώστες και είπε πάρτε και την κοπελιά μου αλλά μετά αγνοούνταν».

Κι ενώ η οικογένεια είχε ταυτοποίησει τη σωρό της Ιφιγένειας, η συνωνυμία του επωνύμου της 23χρονης με τον Γιώργο Μήτσκα, έναν από τους μαθητές που είχαν χάσει τη ζωή τους στο τροχαίο με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στα Τέμπη, έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Τελικά, ο δικηγόρος της οικογένειας διέψευσε την είδηση πως τα δύο παιδιά ήταν αδέρφια και αναφέρθηκε σε απλή συνωνυμία.

steliossourlas_3051833329442757740.jpg

Η σκοτεινή επέτειος 20 χρόνων των Τεμπών

13 Απριλίου 2003. Ένα λεωφορείο γεμάτο μαθητές της πρώτης λυκείου επέστρεφε από μια εκδρομή στην Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Περίπου στις 7:30 το απόγευμα, ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, χάνει τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών.

Κάπως έτσι, τα χαμόγελα σταμάτησαν ν' ακούγονται και 20 παιδιά δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους. Τη θέση τους πήραν κραυγές και μετά σιωπή.

Οι σανίδες των νοβοπάν μεταμορφώνονται σε νυστέρια και σκίζουν το πούλμαν στα δύο. Τα σωστικά συνεργεία που φτάνουν στο σημείο χρειάζονται πάνω από δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. 21 μαθητές χάνουν ακαριαία τη ζωή τους και άλλοι 9 τραυματίζονται σοβαρά.

Η αιματηρή σύγκρουση αναλύθηκε λεπτομερώς για να διαπιστωθούν οι αιτίες της, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχουμε πλήρως ξεκάθαρη εικόνα. Ο οδηγός του λεωφορείου οδηγούσε επί σειρά ωρών χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του ήταν σε διαγνωσμένη κακή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο ήταν παλιό και ακατάλληλο και έπρεπε να είχε αποσυρθεί. Στη δίκη που ακολούθησε, ο οδηγός του λεωφορείου αθωώνεται ενώ ο οδηγός της νταλίκας καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών, ενώ και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 4 μέχρι 14 χρόνια. Τέλος, η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Η κατάρα των Τεμπών: Η κοιλάδα που γεμίζει μνήματα από το 1999