Μαρία Χάνου: «Η οικογένεια είναι η ασφάλεια μου, οι γονείς μου έχουν σχέση θαυμασμού μεταξύ τους»

Κατερίνα Μπούσιου
Μαρία Χάνου: «Η οικογένεια είναι η ασφάλεια μου, οι γονείς μου έχουν σχέση θαυμασμού μεταξύ τους»

Παγκόσμια ημέρα οικογένειας και η ηθοποιός Μαρία Χάνου μιλά στο Queen.gr για την δική της οικογένεια. Για τους δύο ηθοποιούς γονείς της, την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και τον Ταξιάρχη Χάνο, αλλά και την τηλεοπτική της φαμίλια στο «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» την οποία μετά από 6 χρόνια θα αποχωριστεί καθώς η σειρά ρίχνει αυλαία. 

Το μόνο που δεν πρέπει να ρωτήσεις την Μαρία Χάνου, είναι σε ποιον από τους δύο γονείς της έχει αδυναμία. Γιατί έχει και στους δύο και αυτό δεν είναι μία διπλωματική απάντηση. Στην αρχή της καριέρας της δεν της άρεσε επίσης να την ρωτούν συνεχώς για εκείνους, γιατί απλούστατα αισθανόταν αμήχανα: «Μα πόσες φορές να πω ότι αισθάνομαι περήφανη για τους γονείς μου;» έλεγε χαριτωμένα.

Από μωρό βρέθηκε πίσω από τις κουίντες του θεάτρου και με τους περισσότερους και ήδη γνωστούς μας ηθοποιούς έχει μία σχέση σχεδόν συγγενική, γιατί μεγάλωσε μαζί τους.

Αν και έμοιαζε φυσικό επακόλουθο και μία ασφαλής λύση το να ακολουθήσει το επάγγελμα της μαμάς Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και του μπαμπά Ταξιάρχη Χάνου, παραδέχεται πως ήταν καθαρά δική της απόφαση: «Το ήθελα πολύ από τα 18 μου. Οι γονείς μου πάντα με άφηναν ελεύθερη στο να ανακαλύψω μόνη μου τι είναι αυτό που με ενδιαφέρει, ποτέ δεν με πίεσαν. Είχα από μικρή μια καλλιτεχνική κλίση» όπως λέει.

Εδώ και 6 χρόνια ζει και με μία άλλη οικογένεια, μαζί με τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη, τον τηλεοπτικό της σύζυγο στο «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα». Mία σύγχρονη φαμίλια, μα παράλληλα και τόσο παραδοσιακή.

https://www.instagram.com/p/COH2AKzsSRc

«Η οικογένεια είναι η ασφάλειά μου»

Αν έκανες οικογένεια θα ήσουν όπως η ηρωίδα σου, η Βέλη; Ανυπότακτη, και ασυμβίβαστη, αλλά παρόλα αυτά, πολύ καλή σύντροφος και μαμά;

Η Βέλη με τα χρόνια εξελίχθηκε ως χαρακτήρας, ωρίμασε και το ότι έγινε μαμά έπαιξε ρόλο σε αυτό. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι άλλαξε συνολικά η προσωπικότητά της. Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι θα συμβεί και με εμένα μόλις ξεκινήσει το ταξίδι της μητρότητας. Σίγουρα θα με επηρεάσει, αλλά χωρίς να με αλλάξει ολοκληρωτικά.

Η Βέλη και ο Άγγελος είναι ένα ζευγάρι του σήμερα; Είναι υπαρκτό δίπλα μας;

Σαφώς είναι σύγχρονη απεικόνιση, μέσα σε ένα τηλεοπτικό περιβάλλον που έχει κάποια στοιχεία υπερβολής επειδή μιλάμε για κωμωδία. Όμως σε γενικές γραμμές είναι ένα ζευγάρι που το «συναντώ» δίπλα μου. Έχω φίλους που έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις όπως ο Άγγελος και η Βέλη, που έχουν κάνει ήδη οικογένεια.

Δεν νομίζεις ότι παρά την εξέλιξη και τις αλλαγές, δεν ξεφύγαμε και πολύ από το μοντέλο οικογένειας των προηγούμενων γενιών; Παραμείναμε παραδοσιακοί όπως οι γονείς μας;

Με αυτό το πρότυπο της οικογένειας έχει «ποτιστεί» το DNA μας. Μας έχει δημιουργηθεί η αντίληψη πως αυτή είναι η συνέχεια, αυτό είναι το σωστό. Μαθαίνεις ότι το μέλλον σου μεταξύ όλων των άλλων που θα κάνεις, είναι να παντρευτείς και να κάνεις ένα παιδί που θα είναι η συνέχειά σου.

Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αντίθετα είναι υπέροχο. Τι να πούμε; Πώς είναι βαρετό σήμερα ή εκτός μόδας να δημιουργήσεις οικογένεια; Δεν είναι. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στη ζωή του, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με αυτό το μοτίβο.

https://www.instagram.com/p/B9hbU6UpwmG

Μεγάλωσες μέσα σε μία κλασική ελληνική οικογένεια με την ευρεία έννοια; Με παππούδες, γιαγιάδες κοντά σου και με πολλούς συγγενείς να δίνουν σταθερά το παρών;

Φυσικά. Σε γιορτές και σε χαρές, με τραγούδια και χορούς, με όλο το σόι παρών στο χωριό μου στο Πήλιο από όπου κατάγεται ο πατέρας μου. Ακόμη και αν με την πάροδο των χρόνων «φεύγουν» κάποιοι και μικραίνει το τραπέζι μας, πάντα έχει μία θαλπωρή και ασφάλεια αυτό το «μάζεμα» της οικογένειας. Για μένα ήταν από τότε που ήμουν παιδί αλλά και μέχρι σήμερα, απαραίτητη αυτή η ασφάλεια.

https://www.instagram.com/p/CQWUnU4Li60

Στρεφόσουν πάντα στον παππού και στην γιαγιά για να σου κάνουν τα χατίρια;

Πάντα. Είτε ήθελα γλυκό, είτε ήθελα να πάω βόλτα. Έχω ζήσει και στο άλλο μου χωριό στην Εύβοια από όπου είναι η καταγωγή της μαμάς μου, αυτά τα ανέμελα και ελεύθερα παιδικά χρόνια. Μικροί - μεγάλοι γινόμασταν ένα.

Ως κορίτσι έχεις αδυναμία στον πατέρα σου;

Του έχω αδυναμία, τον αγαπώ πολύ. Αλλά το ίδιο αισθάνομαι και με την μαμά μου.

Κρατάς αυτό το «να μη χανόμαστε» με όλα τα μέλη της οικογένειας;

Είναι δύσκολο, λόγω της καθημερινότητας. Εκτός από τους γονείς μου, η μόνη μου προτεραιότητα είναι οι φίλοι μου. Και αυτοί βέβαια θεωρούνται ως μία δεύτερη οικογένεια.

https://www.instagram.com/p/COpspgile5f
https://www.instagram.com/p/CmzkCXjtf0M

Η σειρά «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», έγινε τα τελευταία χρόνια κομμάτι του τηλεοπτικού υποσυνείδητου μας. Σαν να υπήρχε από πάντα και θα υπάρχει για πάντα. Το αισθάνεσαι και εσύ που ήσουν κομμάτι του project;

Είναι μία ολόκληρη δεκαετία, είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα. Προσωπικά και επαγγελματικά μεγάλωσα και ωρίμασα μέσα στη σειρά, αισθάνομαι ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή μου. Με όποιον το συζητάω και του λέω ότι πέρασαν 6 χρόνια δεν το πιστεύει κανείς. Όπως και ότι τελειώνει δεν το πιστεύει κανείς.

https://www.instagram.com/p/CJ_Rvj4lwPl

Αισθάνθηκες ότι δημιούργησες μία δεύτερη οικογένεια; Τόσο με τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη και τον Τόλη Παπαδημητρίου με τους οποίους ήσουν συνέχεια στο σετ όσο και με τα υπόλοιπα ζευγάρια;

Υπάρχει όντως ένα οικογενειακό δέσιμο με όλους και όχι μόνο με τους ηθοποιούς αλλά και με το συνεργείο, με όλο το προσωπικό της παραγωγής. Οι στιγμές και οι εμπειρίες μας είναι πολλές και σημαντικές, έχουμε αγάπη που μας ενώνει και θα μας ενώνει και το μέλλον. Έχω ένα σεβασμό για αυτά τα χρόνια που πέρασα μαζί τους και τους φυλάω όλους στην καρδιά μου.

To μετά της «Μουρμούρας» το έχεις σκεφτεί, το έχεις σχεδιάσει;

Αρχικά θέλω να ξεκουραστώ και να πάω διακοπές. Σίγουρα θέλω να κάνω θέατρο, θέλω να δοκιμαστώ σε όλα, δεν βάζω περιορισμούς. Σημασία για εμένα σε μία δουλειά έχει η ποιότητα και το σενάριο.

Αισθάνεσαι πια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μπροστά στην κάμερα;

Τα τρία πρώτα χρόνια στη σειρά έκανα συνέχεια διορθώσεις στον εαυτό μου, με «παρατηρούσα» για να φτάσω σε ένα στάδιο όπου θα αισθανόμουν ασφαλής. Μετά αφέθηκα. Ένιωσα σίγουρη και ελεύθερη και το άφησα να «κυλήσει» από μόνο του. Τώρα ναι, αισθάνομαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.