Δημήτρης Παπανικολάου: Η 17χρονη κόρη του μίλησε για τον αυτισμό και παρέδωσε μαθήματα ζωής

Τσακιρίδου Χριστίνα
Δημήτρης Παπανικολάου: Η 17χρονη κόρη του μίλησε για τον αυτισμό και παρέδωσε μαθήματα ζωής

Η Άρια Παπανικολάου έκανε μια συγκινητική εξομολόγηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου.

Ιδιαίτερη είναι η σημερινή ημέρα καθώς κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός αποτελεί μια πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν την ελλιπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Άρια Παπανικολάου: Ένα κορίτσι με αυτισμό δίνει μαθήματα ζωής

H κόρη του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου, Άρια, βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και με αφορμή την σημερινή ημέρα έκανε μια συγκινητική εξομολόγηση στην κάμερα του «Χαμογέλα και Πάλι!». Η 17χρονη μίλησε από καρδιάς στον Νίκο Συρίγο για τη ζωή της, το bullying που βίωσε, τα όνειρά της για το μέλλον και έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα.

Η νεαρή κοπέλα τόνισε πως όταν την ενημέρωσαν οι γονείς της πως ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, δεν ήξερε τι να πει.

«Ένιωθα πως ήμουν σε ένα κλουβί αλλά ελευθερώθηκα. Δεν θέλω κανείς να πληγώσει ανθρώπους που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Στην αρχή, όταν τα παιδιά στο σχολείο έμαθαν για μένα, δέχτηκα bullying και με πλήγωναν. Τώρα νιώθω καλύτερα. Βρήκα φίλους που με δέχτηκαν γι’ αυτό που είμαι», εξομολογήθηκε η Άρια Παπανικολάου.

Η Άρια γνωρίζει Ιαπωνικά και αγαπά τη ζωγραφική, δηλώνοντας περήφανη γι΄αυτό ενώ τα μαθήματα που της αρέσουν λιγότερο απ' όλα είναι η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά και τα Ισπανικά. Όπως η ίδια παραδέχθηκε στον Νίκο Συρίγο, όταν ήταν παιδάκι, έβλεπε αρκετές φορές τον μπαμπά της να παίζει μπάσκετ.

Το ηχηρό μήνυμα της Άριας

«Στα παιδιά με αυτισμό που μας ακούνε θέλω να πω να είναι δυνατοί και να μην εμπιστεύονται τους κακούς ανθρώπους. Τα όνειρά μου είναι να παντρευτώ, να κάνω παιδιά και να δανείζω τη φωνή μου σε καρτούν», είπε στην κάμερα η 17χρονη.

Ο μπαμπάς της Άριας είχε κάνει μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram εκδηλώνοντας τη χαρά του για την empowering εξομολόγηση της κόρης του.

https://www.instagram.com/p/Cqas24loIMN

«Ήρθε η ώρα κοντά στα 17 της χρόνια, να μιλήσει και η ίδια για όλα αυτά που την απασχολούν, κάτι που μας ζητάει από καιρό, ώστε να βοηθήσει όπως λέει κι άλλους με αυτισμό. Θα γίνει στο @megatvcom την Κυριακή το πρωί 2/4 παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον αυτισμό στην εκπομπή της @sissychristidou <χαμόγελα και πάλι> όπου θα είμαι κι εγώ παρών στο στούντιο. Σήμερα έκανε την συνέντευξη με τον @nikos_sirigos», έγραψε ο γνωστός μπασκετμπολίστας.

Δημήτρης Παπανικολάου: «Έχω μάθει στην κόρη μου να συγχωράει αυτούς που την πληγώνουν»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου βρέθηκε στο πλατό του «Χαμογέλα και Πάλι!» και μίλησε για το δικό του come out και την κατάσταση της κόρης του, λέγοντας πως στην αρχή την κυνηγούσαν για να μην την κοροϊδεύουν, αλλά εκείνη ξεκίνησε να λέει μόνη της στα άλλα παιδάκια της ότι έχει αυτισμό, όταν συστηνόταν.

«Υπάρχουν λαμπρά μυαλά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η μεγαλύτερη αγωνία μου για την Άρια είναι τι θα συμβεί όταν δεν θα είμαστε με τη μητέρα της, πλέον στη ζωή. Μέχρι να φτάσουμε εκεί κοιτάμε μέρα με τη μέρα. Έχω μάθει στην κόρη μου να συγχωράει αυτούς που την πληγώνουν».

https://www.instagram.com/p/Cnqwl8gITCV

Ο 46χρονος πρώην μπασκετμπολίστας και προπονητής τόνισε πως θα έπρεπε στα σχολεία να διδάσκεται το φάσμα του αυτισμού και τα παιδιά να ενημερώνονται καλύτερα.

https://www.instagram.com/p/Cqh7JDbI5kf

Για το πως έμαθε ο ίδιος ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε εξομολογηθεί στο Πρωινό: «Για μένα, ότι είμαι αυτιστικός το είπε στη γυναίκα μου ο ψυχίατρος που πηγαίναμε για συμβουλευτική για χάρη της κόρης μου. Μέχρι τότε έλεγα όχι στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με πολύ κόσμο και εκείνη το έπαιρνε ως απόρριψη. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο ψυχίατρος της είπε «μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός, δε θέλει πολύ κόσμο γιατί έχει στοιχεία Άσπεργκερ», έτσι ήρθε και η ησυχία στο σπίτι. Ήρθε η αποδοχή και η κατανόηση».

Πηγή κεντρικής: nikos_sirigos