Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου: Ποιες είναι οι γυναίκες δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα

Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου: Ποιες είναι οι γυναίκες δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα

Σε αντίθεση με το ομώνυμο film του Alan Pakula, η «ιστορία» των επιλογών συνεργατών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει πίσω της μόνο ικανές και άξιες γυναίκες.

Στην εμβληματική ταινία του 1976, «All the President’s Men», ο Dustin Hoffman και ο Robert Redford ερευνούν το πολιτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Αμερική τη δεκαετία του ’70, το Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε μέχρι και την παραίτηση του Nixon, το 1974. Ο περίγυρος του Αμερικανού Προέδρου ήταν αυτός, σύμφωνα με το film, που λειτουργούσε τα γρανάζια της διαπλοκής γύρω από τον Λευκό Οίκο. Ιστορικά, σε τι συμπέρασμα μας κάνει να καταλήξουμε αυτό; Στο ότι όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουν την ομάδα ενός δραστήριου πολιτικού πρέπει να είναι εξίσου ακέραιοι, οραματιστές και ικανοί με τον ίδιο και αν κρίνουμε από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, έχει δει την ταινία και έχει διδαχθεί από αυτήν, επιλέγοντας στον επιτελείο του και στον στενό του περίγυρο γυναίκες άξιες με ιδέες και ηθικές αξίες.

Αυτό που γνωρίζει, επίσης, με σιγουριά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι γυναίκες ως σύντροφοι και σύζυγοι αλλά και ως μητέρες και παράλληλα σκληρά εργαζόμενες, αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις και σε αυτές καλείται να απαντήσει με το προεκλογικό του πρόγραμμα. Μία νέα μαμά, παραδείγματος χάριν, που πρέπει να γυρίσει στη δουλειά λίγους μήνες -στην καλύτερη περίπτωση- μετά τη γέννηση του μωρού της, χρειάζεται την ουσιαστική στήριξη του κράτους πρόνοιας αλλά και την κατοχύρωση όλων των εργασιακών της δικαιωμάτων. Το ίδιο σημαντική είναι και η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε νευραλγικές θέσεις εξουσίας, θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την κυβέρνηση έως την αυτοδιοίκηση και τους συνδικαλιστικούς φορείς, που θα τους διασφαλίζουν ένα υγιές μοντέλο work-life balance απέναντι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει με τις επιλογές του ότι εμπιστεύεται πλήρως τις γυναίκες, έχοντας σταθερά δίπλα του έναν αριθμό γυναικών σε θέσεις-κλειδιά και έχει δηλώσει πως ετοιμάζεται να λάβει μέτρα συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και θα θεσπίσει κοινωνικές παροχές υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα. Μέρος του προεκλογικού του προγράμματος εστιάζει και στους αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή της Σύμβασης 190 για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο γονικών αδειών. Γιατί πως μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αποδοτικός στην εργασία του αν δεν περνάει ποιοτικό και ουσιαστικό χρόνο με την οικογένειά του φροντίζοντας πριν από όλους και από όλα το ίδιο του το σπίτι;

Ποιοι είναι όμως, σε αυτήν την περίπτωση «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδου»;

https://www.instagram.com/p/CmtubRiobJy

Πόπη Τσαπανίδου

Αν και πρόκειται για την τελευταία χρονικά προσθήκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει έναν κομβικότατο ρόλο, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Είναι εκείνη που δίνει τις σκληρές επικοινωνιακές μάχες καθημερινά, τόσο με τον Γιάννη Οικονόμου -κατά τη θητεία του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και με τον Άκη Σκέρτσο, κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η Πόπη Τσαπανίδου με λευκό κοστούμι

INTIME NEWS

Έφη Αχτσιόγλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την εμπιστεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν της έδωσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Μια μορφωμένη, όμορφη και νεαρή γυναίκα που αποτελεί ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της και την εμπιστεύεται πλήρως ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθηνών.

https://www.instagram.com/p/Cq51WcXtmOW

Ράνια Σβίγκου

Στέλεχος πρώτης γραμμής εδώ και πολλά χρόνια, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Από τον Απρίλιο του 2022, κρατάει στα χέρια της τα «κλειδιά» του κόμματος, αφού εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Οι αρμοδιότητες της πολλές, καθώς οφείλει να «καθοδηγεί» τον κομματικό μηχανισμό και να τον οργανώσει μπροστά στη δύσκολη εκλογική μάχη. Ανέλαβε Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον όρο να μην είναι υποψήφια βουλευτής και δέχθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Αγγελική Τεντολούρη

Νομικός και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός. Νέα γυναίκα και μητέρα, με εμπειρία από πολυεθνικές εταιρίες, απέφευγε για χρόνια τα φώτα της δημοσιότητας, ούσα πάντα στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υποψήφια βουλευτής στην Καρδίτσα.Εκτός από τις τέσσερις παραπάνω κυρίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει «επενδύσει» στη συμμετοχή των γυναικών στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η λίστα με τις κυρίες που βρίσκονται στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα δεν σταματάει εδώ. Στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκεται η Τζένη Λειβαδάρου, άτομο με αναπηρία. Πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων αλλά και στα οικονομικά των υποδομών από το Cambridge. Η κ. Λειβαδάρου ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη δέκατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας συναντάμε τη μοναδική γυναίκα αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Στη δωδέκατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκεται η Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα της NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Mama Uber Alles

Η μητρότητα είναι θείο δώρο για κάθε γυναίκα και η πολιτεία οφείλει να τη βοηθάει στο να το επιτελέσει. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Πολλές από τις συνεργάτιδες του Αλέξη Τσίπρα είναι και οι ίδιες μαμάδες και αντιλαμβάνονται διπλά την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την ενίσχυση του ιερού αυτού «ρόλου». Το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) που ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει πως θα δωθεί σε 900.000 γυναίκες το οποίο θα το λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής, είναι ένα από αυτά τα μέτρα. Πολύ σημαντικό είναι να παρέχει το κράτος στήριξη και στις μητέρες που θέλουν να κάνουν δεύτερο παιδί. Τι πιο μαγικό από, όχι μία αλλά δύο παιδικές φωνές, για ένα σπίτι; O Aλέξης Τσίπρας το κατανοεί απόλυτα αυτό και για αυτό έχει προαναγγείλει την αύξηση του επιδόματος μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105ευρώ/μήνα και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησής του. Επίσης τονίζει την αναγκαιότητα της επέκτασης του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες καθώς και την καθιέρωση άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αλλά και την εξίσωσή της σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τα παιδιά, το μέλλον όλων μας

Πότε, όμως, μία μητέρα που πρέπει να εργαστεί νιώθει πραγματικά ήρεμη; Όταν ξέρει πως το μωρό της περνάει δημιουργικά τον χρόνο τους με ασφάλεια σε έμπειρα χέρια επαγγελματιών. Γι΄ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με διευρυμένο 10ωρο ωράριο και τη χορήγηση 680.000 σχολικών γευμάτων μεσογειακής διατροφής, καθημερινά, σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Και επειδή «νους υγιής εν σώματι υγιεί» η δωρεάν άθληση σε 500.000 παιδιά δημοτικού σχολείου, σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους αλλά και η νομοθετική ρύθμιση που θα ενισχύσει την ενημέρωση των Υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού και η Υποχρέωση ανάπτυξης Πολιτικής Διασφάλισης Παιδιού, σε όλα τα αθλητικά σωματεία που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά, είναι πολύ σημαντικά μέτρα για να νιώσει η μητέρα και ο πατέρας ασφαλείς ώστε να στείλουν τα μικρά τους σε εξωσχολικές, αθλητικές δραστηριότητες.

O Aλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας γυναίκες δυναμικές και αξιόλογες για τα ψηφοδέλτια και την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να καταδείξει και άλλα θέματα που μπορεί να απασχολούν την κοινωνία. Θέματα όπως η γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην αγορά εργασίας, στις αμοιβές και στις συντάξεις, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αλλά και το θέμα των κοινωνικών παροχών υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα. Επίσης, έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή της Σύμβασης 190 για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και για το θεσμικό πλαίσιο γονικών αδειών. Είναι σημαντικό για μία εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για κάθε σύγχρονη γυναίκα να νιώθει πως εκπροσωπείται στην πολιτική εξουσία. Να νιώθει πως η φωνή της ακούγεται και οι ανάγκες της οικογένειάς της είναι προτεραιότητα για κάθε πολιτικό αρχηγό. Αν, δε, οι ανάγκες αυτές «καλύπτονται» τότε μιλάμε για «happy end» και αυτό πρέπει να είναι ο στόχος κάθε αρχηγού κόμματος. Στο τέλος οι πολίτες να είναι χαρούμενοι και πλήρεις.

Ιnfo: Το σύνολο των υπηρεσιών και παροχών φροντίδας για τη μητέρα και το παιδί συντονίζονται ψηφιακά από τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού (ΚΕΣΟΙΠ) που εντάσσονται στα Κέντρα Κοινότητας της χώρας και παρέχουν στήριξη στα ενδοοικογενειακά προβλήματα της καθημερινότητας.