Το κάρμα του Τιτανικού: H απίθανη ιστορία της Wendy Rush με το χαμένο υποβρύχιο και το ναυάγιο

Κατερίνα Μπούσιου
Το κάρμα του Τιτανικού: H απίθανη ιστορία της Wendy Rush με το χαμένο υποβρύχιο και το ναυάγιο

H σύζυγος του αγνοούμενου και ιδιοκτήτη της εταιρείας του υποβρυχίου που χάθηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού είναι απόγονος ζευγαριού που χάθηκε στο ναυάγιο το 1912. 

Όταν ο σκηνοθέτης James Cameron σκηνοθετούσε το μεγαλύτερό του κινηματογραφικό επίτευγμα, την ταινία «Τιτανικός» τo 1997, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως μία από τις ιστορίες των ανθρώπων του ναυαγίου θα συνδεόταν 26 χρόνια μετά, με το τουριστικό υποβρύχιο που αγνοείται στα συντρίμμια του.

Η Wendy Rush, σύζυγος του ιδιοκτήτη της εταιρείας Οcean Gate, Stockton Rush, ο οποίος εκτός από ιδιοκτήτης είναι και ένας από τις επιβάτες του τουριστικού υποβρυχίου που αγνοείται από τη Δευτέρα, είναι απόγονος του Isidor και της Ιda Strauss που χάθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912. Η δική τους ιστορία αναφέρεται και στην ομότιτλη ταινία.

Η δισέγγονη των Strauss και η αγάπη για τον Τιτανικό

O Isidor και η σύζυγός του Ida Strauss είναι το ηλικιωμένο ζευγάρι το οποίο στην ταινία του Cameron εμφανίζεται αγκαλιασμένο να δέχεται τη μοίρα του και να πεθαίνει αγκαλιασμένο στο κρεβάτι του, λίγο πριν βυθιστεί το πλοίο.

Είχαν αποφασίσει να μην επιβιβαστούν στις σωτήριες λέμβους, για να σωθούν τα παιδιά και οι γυναίκες που επέβαιναν στο μοιραίο πλωτό παλάτι. Η σωρός εκείνου βρέθηκε αρκετές μέρες αργότερα στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, αλλά όχι και της συζύγου του Ida.

Ο Strauss δεν ήταν όμως ένας τυχαίος άνθρωπος, εκείνη την εποχή. Μετανάστης από την Γερμανία από οικογένεια Εβραίων, βρέθηκε από μικρή ηλικία στην Αμερική και έγινε πάμπλουτος. Συνιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Macy's αλλά και μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων, αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτό το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, νοικιάζοντας μία από τις μεγαλύτερες σουίτες του σκάφους. Χωρίς ωστόσο να έχει μαζί με την σύζυγό του μαζί τους, κάποιο από τα 7 παιδιά τους.

Η δισέγγονή του Wendy Rush (απόγονος της Μinie κόρης του Strauss), είχε πάθος από μικρή, σε οτιδήποτε αφορούσε στο ναυάγιο. Για αυτό και με τον σύζυγό της Stockton, αφιερώθηκαν στις τουριστικές περιπλανήσεις γύρω από τα συντρίμμια. Είχαν βοηθήσει αρκετές φορές, ακόμη και επιστήμονες που ερευνούσαν το ναυάγιο και το υποβρύχιο της εταιρείας τους Ocean Gate ήταν άρτιο τεχνολογικά.

https://www.instagram.com/p/CtyW3vrN_mE/

Μαζί με τον σύζυγό της είχαν πραγματοποιήσει άλλες 3 φορές αυτή την κατάδυση και τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει και τη θέση της υπεύθυνης επικοινωνίας της εταιρείας.

https://www.instagram.com/p/CWtUnZAAuAf/

Τις τελευταίες μέρες συμμετέχει σε όλες τις έρευνες διάσωσης του σκάφους αλλά οι ελπίδες λιγοστεύουν για να βρεθεί έγκαιρα το σκάφος.

Μέσα στην μικρή κάψουλα υπάρχουν ακόμη ελάχιστα αποθέματα οξυγόνου για τους 5 επιβάτες, όλοι τους επιφανείς επιχειρηματίες και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν έχει καταφέρει να αναδυθεί. Η πλοήγησή του δεν είναι εύκολη σε αυτή την περίπτωση. Ούτε και η δυνατότητα να δώσει το στίγμα του.

Απορία ωστόσο προκαλεί για ποιο λόγο δεν είναι εμφανές το στίγμα του μέσω δορυφόρου, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Wendy Rush, από τη Δευτέρα που αγνοείται το υποβρύχιο δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση, προσπαθώντας όμως με τις γνώσεις της να βοηθήσει τις αρχές των ΗΠΑ αλλά και του Καναδά στις έρευνες.

Αποτελεί μυστήριο ακόμη η εξαφάνισή του, αλλά οι πιθανότητες συγκλίνουν στο να έχει εγκλωβιστεί στα συντρίμμια. Λόγω του μεγάλου βάθους, οι έρευνες έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Photo credits: Instagram @oceangate