Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ η πτώση του Canadair και οι πυρκαγιές - «Η Ελλάδα ζει μια κόλαση»

Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ η πτώση του Canadair και οι πυρκαγιές - «Η Ελλάδα ζει μια κόλαση»

Ποιοι ήταν οι δύο ήρωες πιλότοι και τί αναφέρουν τα ξένα Μέσα. 

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της πτώσης του Canadair στην περιοχή της Καρύστου ενώ επιχειρούσε για κατάσβεση εστίας της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή. Το πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη την Τρίτη (25/7), την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για τις πολύ δύσκολες μέρες που ζούμε στη χώρα μας, με τις φλόγες να καταστρέφουν σπίτια και να αναγκάζουν την εκκένωση χιλιάδων τουριστών από το νησί της Ρόδου.

1690361860505-853570415-Untitled.png

Ανακοίνωση ΓΕΑ για πτώση Canadair: Νεκροί οι δύο πιλότοι – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύπρο για την Τετάρτη και οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας κήρυξαν τριήμερο πένθος. «Προσέφεραν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές. Απέδειξαν πόσο επικίνδυνες είναι οι καθημερινές τους αποστολές στην κατάσβεση πυρκαγιών... Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο ενάντια στις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τους δύο ήρωες πιλότους:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Mε απόφαση μάλιστα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το σοκαριστικό βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου

Αποκλειστικά βίντεο και φωτογραφίες της ΕΡΤ από το σημείο της πτώσης του καναντέρ στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πώς συνέβη η τραγωδία:

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, ενώ πραγματοποιούσαν ρίψη πάνω από μια εστία φωτιάς σε δασική έκταση το αεροσκάφος τους χτύπησε με το δεξιό φτερό σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα να χάσει ύψος και να πέσει στο ρέμα. Το Canadair τύπου CL-215 συνετρίβη και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι δύο νεαροί ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους παρά τις προσπάθειες των Πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά και να τους απεγκλωβίσουν.

Την ίδια ώρα τα ξένα Μέσα μεταδίδουν την είδηση

«Πυροσβεστικό αεροσκάφος έπεσε στη νότια Ελλάδα ενώ οι Αρχές δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα στη χώρα εν μέσω σφοδρού καύσωνα» - Associated Press.

«Το αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε, ενώ προχωρούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης ανά την Ελλάδα» - Washington Post.

«Πυροσβεστικό αεροπλάνο συνετρίβη στην Εύβοια κατά τη διάρκεια αποστολής» - Bloomberg.

«Το αεροσκάφος που πάλευε με τις φλόγες συνετρίβη στη νότια Εύβοια. Δύο άνθρωποι αποτελούσαν το πλήρωμα του Canadair» - BBC.

«Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύστου της Εύβοιας, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο συνετρίβη» - Bild.

«Η Ελλάδα ζει μία κόλαση: Πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη» - Hurriyet.

Ρόδος: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την καταστροφική φωτιά

Νέα προειδοποίηση εκκένωσης

Το δυστύχημα έρχεται την ώρα που χιλιάδες Βρετανοί έχουν επιστρέψει αεροπορικώς από τη Ρόδο – με τις νέες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 10% της γης στο ελληνικό νησί έχει καεί από τις πυρκαγιές.

1690362087609-551871147-Untitled.png

«Αεροπλάνο δίνοντας μάχη με τις φλόγες συντρίβεται στην Εύβοια, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Ρόδο και την Κέρκυρα» - Independent.

«Οι πυρκαγιές ανάγκασαν εκατοντάδες Βρετανούς παραθεριστές να εκκενώσουν το νησί περπατώντας αναγκαστικά επί τέσσερα μίλια» - Daily Mail.

«Χιλιάδες εγκαταλείπουν σπίτια και ξενοδοχεία στη Ρόδο καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται» - BBC.

«Η ελληνική τηλεόραση έδειξε τουρίστες με τις αποσκευές τους να περπατούν κατά μήκος ενός δρόμου στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εκκένωσης, ενώ στο βάθος φαινόταν καπνός» - Reuters.

«Η χώρα πλήττεται από κύμα καύσωνα που αναμένεται να διαρκέσει 16 με 17 ημέρες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν» - Le Monde.

Θυμίζουμε ότι μια νέα προειδοποίηση εκκένωσης έχει εκδοθεί για το χωριό Βατί στην ενδοχώρα, και οι άνθρωποι εκεί καλούνται να μετακινηθούν προς τη Λίνδο. Στην Κέρκυρα, οι άνθρωποι σε τρεις περιοχές κλήθηκαν επίσης να εκκενώσουν την περιοχή.

Οι εικόνες «γροθιά» στο στομάχι που κάνουν τον γύρο του κόσμου

https://www.instagram.com/p/CvHSG7CusOd/
Untitled.png
https://www.instagram.com/reel/CvDNMy5sqQ7/
https://www.instagram.com/reel/CvDBiYYNgcZ/
elefteria_i_thanatos_362039463_1041668886744030_3233007743266092625_n-(1).jpg

Ποιοι είναι οι δύο ήρωες πιλότοι που έπεσαν στο καθήκον

Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς είχε καταγωγή από τον Αποκόρωνα Χανίων, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά οι γονείς τους και έζησε εκεί τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, πριν παρουσιασθεί στη Σχολή Ικάρων. Ο 34χρονος ήταν παντρεμένος και σε λίγους μήνες θα γινόταν πατέρας καθώς η σύζυγός του είναι έγκυος 3 μηνών.

341031153_1307114703519260_2808998406882324917_n.jpg

Ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης με καταγωγή από το Κιλκίς, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ξηροκρήνη. Πέρασε στη Σχολή Ικάρων και μετά την αποφοίτηση υπηρέτησε στα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

stefanidis1.jpg