Συγκλονίζει ο δάσκαλος για τη φωτιά στη Σαμοθράκη: Ένα νησί χωρίς νερό, ρεύμα ή τρόπους διαφυγής

Συγκλονίζει ο δάσκαλος για τη φωτιά στη Σαμοθράκη: Ένα νησί χωρίς νερό, ρεύμα ή τρόπους διαφυγής

«Το βράδυ έπιασε φωτιά και η Σαμοθράκη, δυο εστίες που τελικά σβήστηκαν με μεγάλη προσπάθεια και οργανωμένα από τους ανθρώπους του νησιού, πυροσβέστες και πολίτες. σε ένα νησί που από χθες το πρωί δεν έχει νερό, δεν έχει ρεύμα, δεν έχει τρόπους διαφυγής», έγραψε χαρακτηρτιστικά ο Μάριος Μάζαρης από το Αναγνωστικόν, ο δάσκαλος που αγαπούν όλα τα παιδιά.

Η φωτιά που καίει για δεύτερη μέρα στη Σαμοθράκη στην περιοχή των Θερμών, έχει βυθίσει στο σκοτάδι το νησί ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται χωρίς νερό και μόλις σήμερα αποκαταστάθηκε και η ακτοπλοική σύνδεση του νησιού με τη Θράκη.

Ο Μάριος Μάζαρης, ο SchoolMarius του Instagram και Μάριος από το Αναγνωστικόν στο Facebook είναι ο δάσκαλος που αγαπούν τα παιδιά και ακολουθούν οι μαμάδες χάρη στις συμβουλές και στις αλήθειες που γράφει στο προφίλ του. Ο Μάζαρης βρέθηκε στη Σαμοθράκη και περιέγραψε συγκλονιστικά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Στην αρχή έσβησαν τα φώτα.

Βράδυ Δευτέρας γύρω στις 2, καθόλου έξω και είδα το νησί να σβήνει. Έγινε λες και τραβάς απότομα την πρίζα. Καθόμουν έξω και είδα να ανάβουν ξανά. Τα επόμενα 10 δευτερόλεπτα η Σαμοθράκη έσβησε και άναψε περίπου 10 φορές, σαν χαλασμένα λαμπάκια σε χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στο τέλος έμεινε σβηστή. Έμεινα για ώρα να κοιτάω το απόλυτο σκοτάδι με τον φόβο μη ξεπηδήσει κάποια φωτιά. Από την Αλεξανδρούπολη οι φλόγες φαίνονται λες και είναι στο απέναντι σπίτι κι ο καπνός από το φαΐ σου που καίγεται.

Το φαΐ μας καίγεται. τα ζώα, τα δάση, το μέλλον καίγεται. ύστερα φοβήθηκα να μείνω έξω και μπήκα στο δωμάτιο προσπαθώντας να κοιμηθώ. έβαζα το κεφάλι με τη μύτη στο μαξιλάρι γιατί ο καπνός έφτανε μέχρι τα ρουθούνια σου. Το πρωί Τρίτης ξυπνήσαμε με φως. στις 12 έσβησε πάλι.

Μας ενημέρωσαν ότι θα έρθει μεσημέρι Τετάρτης, γιατί η Σαμοθράκη παίρνει ρεύμα από Αλεξανδρούπολη. ένα νησί χωρίς ρεύμα μιάμιση μέρα. ύστερα από λίγο κόπηκε και το νερό, γιατί η εταιρεία που διαχειρίζεται το ρεύμα διαχειρίζεται και το νερό.

Ο κόσμος κυκλοφορούσε από μέρος σε μέρος και έλεγε «δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε Ίντερνετ, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε Ίντερνετ» σε πολλές επαναλήψεις σε χορό αρχαίας τραγωδίας.

Εμείς ανεβαίναμε στο χωριό και κατεβαίναμε στο λιμάνι ψάχνοντας μια είδηση, όσο είσαι καθιστός είσαι στην απόλυτη άγνοια. Στο λιμάνι αναστάτωση. Ένας κύριος σχεδόν προπηλάκισε την υπάλληλο επειδή δε θα ερχόταν πλοίο.

Tο πλοίο επιτάχθηκε για τους ασθενείς του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

https://www.instagram.com/p/CwR6W0_IefW/

Σε λίγο θα μας κόψουν και τον αέρα, είπε ένας άλλος. το είχαν κάνει ήδη κι αυτό. κοπανούσε το ταμείο και φώναζε «θα φύγω με το πλοίο των 1.»

Δε θα έρθει πλοίο πριν τη νύχτα κύριε.Έπεσαν πολλοί να τον σταματήσουν, εκείνος κοπανούσε, κλότσαγε, τον είχε κυριεύσει οργή. Κάποια στιγμή λέω σε μια κυρία, αν εμείς που είμαστε εδώ δεν κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, τι να πουν οι άνθρωποι απέναντι που καίγονται.

το βράδυ έπιασε φωτιά και η Σαμοθράκη, δυο εστίες που τελικά σβήστηκαν με μεγάλη προσπάθεια και οργανωμένα από τους ανθρώπους του νησιού, πυροσβέστες και πολίτες.

Σε ένα νησί που από χθες το πρωί δεν έχει νερό, δεν έχει ρεύμα, δεν έχει τρόπους διαφυγής. Το βράδυ στις 10 ήρθε το πρώτο πλοίο που πήγε απέναντι όσους θα πήγαιναν με τα κανονικά δρομολόγια (των 1 και των 6), όσους χώρεσαν τουλάχιστον.

«Ίσως δικαίως οι μανάδες είναι υπερπροστατευτικές στην Ελλάδα, κανείς άλλος δε σε προστατεύει εδώ»

Ανάμεσά τους ήμουν κι εγώ. την ώρα που μπαίναμε κάποιοι έκλαιγαν από την υπερένταση. Κάποιοι σπρώχνονταν. Οι λιμενικοί μας φώναζαν Παρακαλώ, μη σπρώχνετε, όλοι θα φύγετε. πόσο πολύ θέλουμε να φύγουμε από αυτή την πραγματικότητα σκέφτηκα, αλλά πώς

Τι ξέρουμε για τη φωτιά στη Σαμοθράκη

https://www.instagram.com/p/CwRmD18ofYV/

Χωρίς ρεύμα παραμένει για δεύτερη ημέρα σήμερα, Τετάρτη (23.08.23) το νησί της Σαμοθράκης, καθώς η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη κατέστρεψε τις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τις υποβρύχιες γραμμές που δίνουν ρεύμα στη Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει συνεργασία με το Λιμενικό και την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε γεννήτριες να μεταφερθούν στη Σαμοθράκη και να δοθεί ρεύμα το συντομότερο δυνατό στο νησί, που έχει βυθιστεί στο σκοτάδι στη σκιά της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος η φωτιά είναι σε δασική έκταση στην περιοχή των Θέρμων και σε απόσταση από τον οικισμό. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν τρία πυροσβεστικά οχήματα με επτά πυροσβέστες. Λίγο μετά τις 00:30 στάλθηκε μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Κορφούδι να μετακινηθούν προς το λιμένα Θερμά.