Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου κάνει ένα μεγάλο βήμα στη ζωή της έχοντας το πιο ισχυρό όπλο: την αλήθεια

Ανθή Μιμηγιάννη
Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου κάνει ένα μεγάλο βήμα στη ζωή της έχοντας το πιο ισχυρό όπλο: την αλήθεια
Instagram

«Το αγαπημένο μου ρήμα είναι το "συναισθάνομαι". Και το "αγαπάω" που ξεκινάει σε Α και τελειώνει σε Ω. Ό,τι δηλαδή είναι οι φίλοι στη ζωή μου. Το Α και το Ω. Που μπορεί να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι όμως πολύ σημαντικοί. Η φίλη που αποκαλώ αδερφή μου, είναι στη ζωή μου 35 χρόνια». 

Κατά τον Βέλγο συγγραφέα, Paul Carvel, «Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική» και αν θέλουμε να κάνουμε εικόνα την εν λόγω φράση, το πρόσωπο της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου είναι ένα ιδανικό παράδειγμα που την κάνει να πρέπει να εμπλακεί με αυτή για πάρα πολλούς λόγους.

Η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, το όραμα και η αλληλεγγύη είναι μόλις τέσσερα από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ της ηθοποιού και η επιλογή της να ασχοληθεί αυτή τη στιγμή με τα κοινά αποτελεί σίγουρα επαναστατική πράξη για έναν άνθρωπο από τον καλλιτεχνικό κλάδο. Ο αξιακός της κώδικας δεν της επιτρέπει να κάνει εκπτώσεις και η ταύτιση του λόγου με τις πράξεις δεν είναι ζήτημα προς διαπραγμάτευση. Πολύ σωστά, άνθρωποι που τη γνωρίζουν λίγο καλύτερα θα σκεφτούν «πού πάει και μπλέκει;» όμως η ανάγκη της για προσφορά είναι τέτοια που το ρίσκο αξίζει διπλά ενώ έχει και τεράστιο νόημα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και που οι σημαντικότατες λέξεις που ξεκινάνε από άλφα, όπως ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αγάπη, «κακοποιούνται» βάναυσα.

Για την Αλεξάνδρα, ο πολιτισμός είναι η απάντηση στο μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτήσεων και ο πολιτισμός είναι σίγουρα αυτός που θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο. Έναν κόσμο που υποφέρει και που η ανάγκη για ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αγάπη, είναι επιτακτική. Με αφορμή το γεγονός πως είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά «Αττική Μπροστά», προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τον βαθύτερο λόγο που επιλέγει να «ζει επικίνδυνα» με στόχο να προωθήσει (και) όλα εκείνα τα άλφα που προαναφέραμε.

https://www.instagram.com/p/Cxm76QUtWq0/

Q & A με την Αλεξάνδρα

Κυρία Παλαιολόγου, πώς έγινε έτσι τούτος ο κόσμος και πώς σας επηρεάζει όλο αυτό στην καθημερινότητά σας;

Αυτό είναι πραγματικά κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω και απασχολεί και εμένα. Γίναμε μια κοινωνία απάνθρωπη. Δεν μπορώ να διαχειριστώ εύκολα πολλά θέματα της επικαιρότητας που ακούω να συμβαίνουν γύρω μου. Με επηρεάζει πάρα πολύ αυτό, όπως πιστεύω και όλους γύρω μας. Όλα αυτά ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά, γιατί πάντα ήμουν βαθιά πολιτικοποιημένη. Ποτέ κομματικοποιημένη. Θεωρώ ότι στην περιφέρεια θα μπορούσα ουσιαστικά να προσφέρω στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Να υπάρξει, ας πούμε, μια οικολογική συνείδηση, να φερόμαστε καλύτερα στα αδέσποτα ζώα. Μη ξεχνάμε πως ο τρόπος που τους συμπεριφερόμαστε είναι δείγμα πολιτισμού. Και πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τον πολιτισμό.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε τη δεδομένη χρονική στιγμή με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Η αλήθεια είναι πως με έχουν προσεγγίσει κατά καιρούς και από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά δεν με ενδιέφερε. Τώρα μού έγινε μία πρόταση που πραγματικά με αφορά. Στην περιφέρεια και γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι αλλιώς γιατί εδώ μπορείς πραγματικά να βοηθήσεις.

Ποιος είναι ο «κοινός τόπος» σας με τον Νίκο Χαρδαλιά;

Έχουμε κοινό αξιακό σύστημα. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο πραγματικά εκτιμώ. Έχει αποδείξει ότι είναι εργατικός, ικανός και αποτελεσματικός. Είναι αυτό που μου αρέσει και εμένα να λέω: λίγα λόγια, πολλά έργα.

https://www.instagram.com/p/CwsEF77NyAZ/

Ποιες προτεραιότητες περιλαμβάνει η ατζέντα σας;

Προτεραιότητα και επίκεντρο είναι πάντα ο άνθρωπος και το να νιώθει ασφαλής. Η προώθηση της οικολογικής συνείδησης και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι κομβικά ζητήματα. Στην ατζέντα μου είναι σαφέστατα ο πολιτισμός, στον οποίο δίνω τεράστια βαρύτητα. Έχουμε τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Έχω μια προσωπική ατζέντα επί των πολιτιστικών, με θέματα τα οποία σκέφτομαι να συζητήσω στη σωστή στιγμή. Η λίστα είναι μεγάλη και αφορά παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

https://www.instagram.com/p/Cwuom4rNaMw/

Γνωρίζουμε καλά πως και η νέα γενιά βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της ατζέντας σας. Πιστεύετε πως υπάρχει ελπίδα για τη νέα γενιά;

Πιστεύω πολύ στη νέα γενιά. Θεωρώ ότι είναι καλύτερη από εμάς σε πολλά πράγματα. Είναι πιο ανοιχτά μυαλά, έχουν καλύτερη παιδεία από εκείνη που είχαμε εμείς και περισσότερες ευκαιρίες να ασχοληθούν με πιο πολλά πράγματα. Πάντα πιστεύω στους νέους. Επιδιώκω να κάνω παρέα μαζί τους, είναι φρέσκα μυαλά και ιδέες. Πρέπει να ακούμε τους νέους.

Στο ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχετε υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός γυναικείων ονομάτων;

Αρκετά. Σίγουρα είναι περισσότερα τα ονόματα σε σχέση με το παρελθόν και πιο πολλά συγκριτικά με άλλα ψηφοδέλτια.

Αν δεν εκλεγείτε, θα προσπαθήσετε να μπείτε ξανά σε ψηφοδέλτιο στο μέλλον;

Αυτό δεν με έχει απασχολήσει, να πω την αλήθεια. Κάνω έναν αγώνα αυτή τη στιγμή και από εκεί και πέρα, θα δούμε.

Ποιο είναι το feedback που παίρνετε από δικούς σας ανθρώπους για την εμπλοκή σας με την αυτοδιοίκηση;

Μου λένε να είμαι αληθινή και να κάνω αυτό που νιώθω.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη παθογένεια αυτή τη στιγμή στην κοινωνία μας;

Υπάρχουν πολλές, δεν είναι μία. Θεωρώ ότι όλα αρχίζουν από εμάς και ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να βελτιωθεί ατομικά για να μετατοπιστούμε συνολικά προς κάτι καλύτερο.

Τα πηγαίνετε καλά με τις δημόσιες σχέσεις;

Δεν θα το έλεγα. Ίσως γιατί επιλέγω να είμαι αληθινή και να έχω ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει «βουτήξει» τόσο βαθιά μέσα στο ψέμα που πλέον το αποζητά;

Ο κόσμος δείχνει κάποια πράγματα με την επιλογή που κάνει όταν πάει να ψηφίσει. Κάθε φορά ψηφίζουν ό, τι τους εκφράζει. Όπως και εγώ ως πολίτης. Εγώ είμαι διατεθειμένη να λέω μόνο αλήθειες γιατί δεν μπορώ να λέω ψέματα. Δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, λέγοντας αλήθειες με όποιο κόστος.

Σε περίπτωση λάθους ή αποτυχίας είστε έτοιμη να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν;

Στο μερίδιο που μου αναλογούν ναι. Αν ας πούμε αναλάβω κάτι και δεν τα πάω καλά, θα παραιτηθώ. Αλλά πρώτα θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ σε όποιες ευθύνες αναλογούν σε εμένα και σε όσα έχω αναλάβει. Όπως κάνω και στο θέατρο. Είμαι πολύ υπεύθυνος άνθρωπος για να παρεκκλίνω από αυτό.

Στο κενό μεταξύ πολιτικής και υποκριτικής υπάρχει κάποιο κοινό;

Το μόνο κοινό που βρίσκω μεταξύ πολιτικής και υποκριτικής είναι ότι και οι καλοί πολιτικοί και οι καλοί ηθοποιοί μπορούν να προσφέρουν ίαση. Είναι δηλαδή θεραπευτές. Εγώ αυτό το πιστεύω.

Πολλοί λένε πως ζούμε στην εποχή των «εκπτώσεων», των influencers άνευ content και της ρηχότητας. Σας εξοργίζει αυτή η εποχή;

Όχι δεν με εξοργίζει και δεν με επηρεάζει. Τα θεωρώ τόσο εφήμερα όλα αυτά.

Πιστεύετε ότι η Αλεξάνδρα επηρεάζει τους γύρω της;

Όλοι επηρεάζουμε τους γύρω μας και επηρεαζόμαστε από αυτούς. Είμαστε είτε παράδειγμα προς μίμηση είτε προς αποφυγή. Έχω δει να επηρεάζω ανθρώπους ως προς το να είναι πιο ειλικρινείς και να έχουν καλύτερη στάση απέναντι στα ζώα. Ναι, θεωρώ πως έχω επηρεάσει ως προς αυτό.

Υπήρξε στιγμή που χρειάστηκε να κάνετε «εκπτώσεις» στις αξίες σας;

Όχι, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα με άφηνε προσωπικά να κοιμηθώ τα βράδια. Δεν θα μπορούσα να ζήσω με κάτι τέτοιο.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι στην επιτυχημένη καλλιτεχνική σας πορεία μέχρι στιγμής, έχετε κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο;

Απωθημένο όχι, όνειρα ναι.

Αναρωτιέμαι αν (και πόσο) ανασφαλής είστε.

Ανασφαλής γίνομαι σε συγκεκριμένες στιγμές και θέματα. Γίνομαι για παράδειγμα πριν από κάποια πρεμιέρα, σχετικά με το αν είμαι καλά προετοιμασμένη ή όχι. Αλλά δεν με φοβίζει το «τσαλάκωμα» και θέλω να δοκιμαστώ σε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμένα, παρόλο που πολλοί ακόμη και σκηνοθέτες, δεν σκέφτονται έτσι και μένουν ενδεχομένως στο στερεότυπο της ωραίας γυναίκας.

Ταλέντο, συνέπεια, υπομονή, επιμονή αλλά και ο παράγοντας «τύχη» για να επιτύχει κανείς σε έναν χώρο. Το ταλέντο σας είναι δεδομένο όπως και η πολλή δουλειά που έχει γράψει το κοντέρ. Θεωρείτε, όμως, πως υπήρξατε και τυχερή;

Θεωρώ ότι η τύχη είναι μια συγκυρία πολύ καλής δουλειάς και του να είσαι στον σωστό χώρο. Αν δεν υπάρχει πολλή δουλειά από κάτω, δεν μπορεί να σου έρθει η τύχη. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά στη ζωή μου, δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Όλοι έχουμε περάσει δύσκολα, όπως και εγώ. Ειδικά μέσα στην κρίση, περάσαμε δύσκολα και οικονομικά.

Έχει τύχει να χρησιμοποιήσει κάποιος την εξουσία του φέρνοντάς σας σε δύσκολη θέση; Ο χώρος του πολιτισμού επλήγη όταν ήρθαν στην επιφάνεια κάποια περιστατικά μέσω του MeToo.

Μου έχουν συμβεί περιστατικά στα οποία δεν έχω αντιδράσει ήπια. Όπως και σε όλους τους χώρους συμβαίνουν αντίστοιχα πράγματα, έτσι συμβαίνουν και στον δικό μας. Απλά επειδή ο δικός μας είναι πιο προβεβλημένος, αφορούν αντίστοιχα και πιο γνωστούς ανθρώπους. Θεωρώ ότι οι ηθοποιοί στη συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι που πραγματικά έχουν παιδεία και μπορούν να παράξουν πολιτισμό, αλλά υπάρχουν και περιστατικά τα οποία είναι όνειδος- όχι μόνο για εμάς, αλλά για την κοινωνία συνολικά.

Το «δεν μετανιώνω για τίποτα» πώς σας κάνει να αισθάνεστε;

Το θέμα είναι αν μετανιώσεις, να μην επαναλάβεις το ίδιο πράγμα στον μέλλοντα χρόνο. Μου έχει τύχει να κάνω το ίδιο λάθος δεύτερη φορά, ασυνείδητα. Ίσως εκείνο το λάθος που έγινε ασυνείδητα να ήθελα μέσα μου να το επαναλάβω.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που σας έχει καθορίσει και φτάσατε στα άκρα προκειμένου να τον προσεγγίσετε;

Κάθε καινούριος ρόλος είναι και μια πρόκληση. Για εμάς είναι και μια διεύρυνση της παιδείας μας γιατί για να υποδυθούμε έναν ρόλο, πρέπει να μελετήσουμε πολύ για να έχουμε εικόνα του εκάστοτε πολιτισμού και της εποχής.

Αν και έχετε αφήσει το αποτύπωμά σας σε διάφορες άκρως επιτυχημένες σειρές, παρατηρούμε ότι πάρα πολλοί -και ειδικότερα τα νέα παιδιά- σάς έχουν συνδέσει με έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σας ενοχλεί;

Καθόλου. Οι «Δύο Ξένοι» είναι μια δουλειά που μου αρέσει πάρα πολύ να τη βλέπω και εγώ ως θεατής. Δεν μπορώ να πω ότι με έχουν συνδέσει απαραίτητα με αυτόν τον ρόλο απλά όπου βρεθώ, μού λένε αρκετά συχνά ατάκες από το εν λόγω σίριαλ.

Αισθανθήκατε ποτέ πως «δεν χωράτε πουθενά» στο επάγγελμά σας;

Ίσως συνέβη κάποια στιγμή λόγω ηλικίας. Γιατί δεν είχαν πού να με κατατάξουν. Σε νεαρότερους ή μεγαλύτερους ρόλους. Αυτό το θέμα είναι γενικότερο. Και στην Αμερική γυναίκες ηθοποιοί αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Είναι μια μέση ηλικία που όντως «δεν χωράς πουθενά».

Έχετε εκδικητικές τάσεις;

Όχι, καθόλου. Θεωρώ την εκδίκηση αρνητική ενέργεια και δεν τη θέλω στη ζωή μου. Αν είναι να «το βρει» κάποιος, θα «το βρει» από τη ζωή.

Θεωρείτε ότι έχετε κάνει την καριέρα που σας αξίζει μέχρι στιγμής;

Θεωρώ ότι έχω κάνει μια πολύ καλή καριέρα και ότι θα κάνω και πράγματα που μου αρέσουν περισσότερο στο μέλλον. Δεν αισθάνομαι αδικημένη ούτε πιστεύω σε «θεωρίες συνωμοσίας».

Πώς μπορεί να προωθηθεί -σωστά- η γυναικεία αλληλεγγύη;

Μόνο ατομικά μπορεί να γίνει αυτό, να το προσπαθήσει δηλαδή η καθεμιά μας ξεχωριστά. Να είσαι δίπλα στη φίλη σου, σε μια γυναίκα που υποφέρει. Αυτό οφείλουμε να το καλλιεργήσουμε η καθεμία μας. Αν θέλουμε να λέμε αλήθειες, σαν κοινωνία, δεν θεωρώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο.

Αποδέχεστε τον όρο δυναμική γυναίκα;

Φυσικά. Όταν είσαι 35 χρόνια σε αυτό το επάγγελμα και θεωρώ πως ναι, είμαι στην στην πρώτη γραμμή, αυτό δείχνει έναν δυναμισμό και δεν είναι τυχαίο. Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να τα παρατήσω σε κάτι που θέλω -παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά επιβεβαιώνει πως είστε μια δυναμική γυναίκα που δεν φοβάται να ρισκάρει. Αναρωτιέμαι, όμως, τί είναι αυτό που φοβάστε.

Το μόνο που φοβάμαι είναι η απώλεια και η ασθένεια αγαπημένων ανθρώπων.

Ποιο είναι το βιβλίο στο οποίο επιστρέφετε ανά δεκαετία;

«Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση.

Ποιο κεκτημένο σας θα θέλατε να διατηρήσετε σε κάθε δεκαετία της ζωής σας και ποια είναι η δεύτερη ανάγνωσή σας;

Αυτό που θέλω να διατηρήσω σε κάθε δεκαετία της ζωής μου είναι η ανθρωπιά. Ναι. Μεγαλώνοντας, θέλω παραμείνω ένας καλός άνθρωπος.

Μου αρέσει ανά διαστήματα να κάνω απολογισμούς και να «κοιτάω» μέσα μου. Βρίσκω την ευτυχία στα μικρά καθημερινά πράγματα και είμαι ευγνώμων γι΄αυτά. Είμαι λάτρης της καλής μουσικής και η αλήθεια είναι ότι έχω μεγάλη γκάμα. Σίγουρα δεν ακούω τραπ. Γενικά, προτιμώ τα πιο κλασικά και έντεχνα κομμάτια, αλλά ακούω και μοντέρνα.

Το αγαπημένο μου ρήμα είναι το «συναισθάνομαι». Και το «αγαπάω» που ξεκινάει σε Α και τελειώνει σε Ω. Ό,τι δηλαδή είναι οι φίλοι στη ζωή μου. Το Α και το Ω. Που μπορεί να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι όμως πολύ σημαντικοί. Η φίλη που αποκαλώ αδερφή μου, είναι στη ζωή μου 35 χρόνια.

Αν ζητούσαμε από τη φίλη που αποκαλείτε αδερφή σας να μας πει κάποια από τα ελαττώματά σας, ποια πιστεύετε πως θα μας έλεγε;

Ίσως ότι είμαι υπερβολικά καλό παιδί. Υπερβολικά ειλικρινής. Υπερβολικά «καθαρό» άτομο. Εγώ δεν τα θεωρώ ελαττώματα αλλά ίσως τελικά σε αυτή την κοινωνία που ζούμε να είναι. Δεν ξέρω.

Κυρία Παλαιολόγου, γνωρίζουμε καλά πως η μητέρα σας είναι το πιο αγαπημένο σας άτομο σε τούτο τον κόσμο. Ποια φράση που σας έχει πει σας συνοδεύει παντού και πάντα;

Ότι η αλήθεια είναι αξιοπρέπεια.

https://www.instagram.com/p/Cgi36ATK1yN/