Για την Ζωή Παπαδοπούλου «οι γυναίκες ενωμένες κάνουν θαύματα»

Γεωργία Βλαχοπούλου
Για την Ζωή Παπαδοπούλου «οι γυναίκες ενωμένες κάνουν θαύματα»

Η Ζωή Παπαδοπούλου μιλάει στο Queen.gr για τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται μια γυναίκα στην Ελλάδα, τη γυναικεία αλληλεγγύη, τις σημαντικές συνεργασίες στην καριέρα της, την κόρη της και φυσικά τη φιλία της με τη Χαρούλα Αλεξίου.

Η Χαρούλα Αλεξίου ήταν αυτή, που όπως λέει, «καθόρισε» την πορεία της στο τραγούδι. Η Ζωή Παπαδοπούλου - μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της - έχοντας μια πορεία 25 χρόνων στο τραγούδι, «ανυπομονεί» να την τιμήσει ερμηνεύοντας τραγούδια της στη «Συναυλία της Τετάρτης» στο Θέατρο Αθηνά, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες πριν την απολαύσει το κοινό, μάς μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την τραγουδοποιό, για το πώς «βλέπει» τη μουσική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, για τα σχέδιά της αλλά και για την γυναικεία αλληλεγύη και την κόρη της.

Η σχέση σας με την Χαρούλα Αλεξίου είναι μια σχέση κομβική, αφού ήταν η παραγωγός του πρώτου σας δίσκου το 2005 με τίτλο «Κρύσταλλα Κόκκινα Φιλιά». Έχετε πει σε συνέντευξή σας ότι τότε η δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν «κάτι μεγάλο αλλά και φοβιστικό» και πως ήταν ένα «βάρος» στους ώμους σας. Ποιο είναι το συναίσθημα τώρα όταν τόσα χρόνια μετά, στη «Συναυλία της Τετάρτης» στο Θέατρο Αθηνά θα ερμηνεύσετε τα τραγούδια της σε μια βραδιά αφιερωμένη σε εκείνη;

Έχω χαρά μεγάλη και ανυπομονησία! Το βάρος που ένιωθα έχει αντικατασταθεί από ενηλικίωση και δύναμη επιπλέον, μέσα στα 25 χρόνια που τραγουδώ. Και καθοριστικός παράγοντας στην ενδυνάμωση μου ήταν η Χαρούλα, γιατί το χέρι που μου άπλωσε και η αγκαλιά της, με έκαναν να νιώσω τελικά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου.

Στον δίσκο αυτό η Χαρούλα Αλεξίου δεν έκανε μόνο την παραγωγή αλλά κι ένα ντουέτο με εσάς, με τίτλο «Αχ! Και να σε είχα εδώ», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνονται αρκετές επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών και μάλιστα εκείνη έκανε πρόσφατα κάτι αντίστοιχο επανακυκλοφορώντας το τραγούδι της «Εσύ με ξέρεις πιο πολύ» με τον Χρήστο Μάστορα. Έχετε σκεφτεί να κάνετε το ίδιο με αυτό το τραγούδι είτε με νέα ενορχήστρωση είτε σε συνεργασία με άλλον καλλιτέχνη;

Είναι πολλά αυτά που σκέφτομαι και προγραμματίζω και θα τα ανακοινώσω πολύ σύντομα!

Τραγούδια καλλιτεχνών, όπως του του Δημήτρη Μητροπάνου, του Γιάννη Κότσιρα, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη αλλά και άλλων σπουδαίων ανθρώπων της μουσικής που έχετε συνεργαστεί έχουν αφήσει μεγάλη ιστορία στην μουσική βιομηχανία της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η μουσική που παράγεται είναι ικανή να αφήσει αντίστοιχη ιστορία ή τα τραγούδια που κυκλοφορούν σήμερα είναι πιο «πρόχειρα» και απλά προσπαθούν να ανεβάσουν τα clicks ή τα streams στις online πλατφόρμες μουσικής (YouTube, Spotify) έχοντας για στίχο απλά μια viral ατάκα;

Τα clicks και οι ατάκες αλλά και η εστίαση σε κάτι άλλο πέραν της δημιουργίας ενός ατόφιου ελληνικού τραγουδιού είναι πια σημείο των καιρών. Δεν γίνεται να μην το παρατηρούμε όλο αυτό που συμβαίνει, το οποίο είναι σίγουρα μία τάση και γεννάει και καινούργιες τάσεις στο τραγούδι. Το θέμα είναι τελικά τι μένει στην ψυχή του καθενός από εμάς, τι θα μείνει στον χρόνο και στην ιστορία και πώς θα βοηθήσει το ελληνικό τραγούδι να εξελιχθεί και να αναγεννηθεί!

Έχετε κάποιο «καλλιτεχνικό απωθημένο», για παράδειγμα μια συνεργασία με κάποιον/α καλλιτέχνη που δεν έχει γίνει ακόμα ή ένα τραγούδι από κάποιον αγαπημένο συνθέτη;

Είχα την ευλογία να συνεργαστώ με τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής σκηνής, Δημήτρη Μητροπάνο, Χάρις Αλεξίου, Χρήστο Νικολόπουλο, Λίνα Νικολακοπούλου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Πάριο, Πίτσα Παπαδοπούλου και πολλούς άλλους... Τη στιγμή αυτή που με ρωτάτε θέλω να εξελίξω τις προσωπικές μου εμφανίσεις, να εστιάσω στον προσωπικό μου δρόμο και στο στίγμα το μουσικό που επιθυμώ να αφήσω.

Μια γυναίκα σας βοήθησε στα πρώτα σας βήματα. Πόσο αναμενόμενο ή μη ήταν τότε να δεχθείτε την βοήθεια από μια άλλη γυναίκα που έκανε επιτυχία στον χώρο που θέλατε να πετύχετε κι εσείς; Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σήμερα ή οι γυναίκες έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές;

Οι γυναίκες είμαστε όντα με υπερφυσικές δυνάμεις, με ταλέντα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να ανταγωνιζόμαστε γιατί ενωμένες μπορούμε να κάνουμε θαύματα!!! Το πιστεύω αυτό και το φωνάζω πάντα!

Είναι πολύ σημαντικό η μία γυναίκα να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει την άλλη, ωστόσο βλέπουμε πως αρκετές γνωστές γυναίκες - και όχι μόνο - δέχονται αρνητικά σχόλια για τις επιλογές των ρούχων τους, για τα κιλά τους ή την εμφάνισή τους μέσω των social media. Σκληρά μηνύματα από άλλες γυναίκες δεχθήκατε κι εσείς, όπως έχετε αναφέρει, για τα κιλά της εγκυμοσύνης. Πώς νιώσατε εκείνη την στιγμή διαβάζοντάς τα, δεδομένου ότι τα κιλά αυτά ήρθαν μαζί με την εγκυμοσύνη και ενώ είχαν υπάρξει δύο «αποτυχημένες» προσπάθειες.

Καταρχάς καμία προσπάθεια δεν είναι αποτυχημένη! Η κάθε προσπάθεια είναι πολύ σημαντική στιγμή στην ζωή του ζευγαριού, και είναι αξιέπαινη, όπως κι αν εξελιχθεί η εγκυμοσύνη. Δεν με ενοχλούν τα αρνητικά σχόλια, γιατί μπορώ να αντιληφθώ ότι ο άνθρωπος που τα κάνει, ειδικά σε μία ευάλωτη περίοδο ενός άλλου ανθρώπου, σίγουρα δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, κάτι του φταίει μέσα του και χρειάζεται να το φτιάξει...Δυστυχώς μέχρι να το κάνει αυτό θα ασχολείται με τις ζωές άλλων.

Την 1η Νοεμβρίου η Βαλέρια – Ελένη, η κόρη σας, έγινε 1 έτους και όπως έχετε πει είναι ένα «θαύμα» στη ζωή σας. Δεχθήκατε πίεση και αδιάκριτα σχόλια από τον περίγυρό σας σχετικά με το πότε ή αν θα γίνεται μητέρα όλα αυτά τα χρόνια; Και πώς μπορεί μια γυναίκα να τα «προσπεράσει» και να μην επηρεάσουν την ψυχολογία της αλλά και την σχέση της με τον σύντροφό της, ιδιαίτερα μετά από δύο εγκυμοσύνες που έπρεπε αναγκαστικά να διακοπούν;

Είχα την τύχη το περιβάλλον μου να είναι κατά βάση ενθαρρυντικό και όχι πιεστικό. Βέβαια, συνολικά η κοινωνία συνεχώς πιέζει την γυναίκα να γίνει μάνα, και δυστυχώς αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο δύσκολα θα αλλάξει. Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι δεν είναι υποχρεωτικό ότι κάθε γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα! Έχουν αλλάξει οι εποχές η γυναίκα έχει, όπως πάντα βέβαια, χιλιάδες ρόλους να υπερασπιστεί, χιλιάδες πράγματα να ζήσει...Δεν χρειάζεται να νιώθει ενοχές αν δεν έρθει ένα παιδί, είναι ούτως ή άλλως φορτωμένη με τόσα βαρίδια σε σχέση με τον ρόλο της στην κοινωνία. Ας σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό, να μην την πιέζουμε κι άλλο.

Αρνητικά σχόλια έχουν δεχθεί βέβαια και κάποιες γυναίκες επειδή έγιναν μητέρες σε πιο μεγάλη ηλικία από αυτήν που – ακόμα και εν έτη 2023 – μπορεί να αποδεχτεί μεγάλο μέρος από το κοινωνικό σύνολο. Υπήρξαν σχόλια που να δεχθήκατε εσείς και να σας έκαναν να αμφιβάλλετε για να τον εαυτό σας και πως δεν θα είστε όσο δραστήρια χρειάζεται την κόρη σας;

Είναι σπουδαίο να καταφέρνεις να μεγαλώνεις, να ωριμάζεις, να κατακτάς τα όνειρα σου. Δεν αμφέβαλλα ποτέ για τον εαυτό μου και για τις δυνάμεις μου - οι οποίες σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ότι πριν κάποια χρόνια. Η γυναίκα αλλά και ο κάθε άνθρωπος μπορεί μεγαλώνοντας να αντιμετωπίσει τα πάντα πιο συνειδητά πιο καθαρά. Δεν με αφορούν τα κακεντρεχή σχόλια.

Αν πρέπει να δώσετε μια συμβουλή ζωής στην Βαλέρια – Ελένη ποια είναι αυτή;

Να ακολουθεί πάντα τα δικά της θέλω, την δική της φωνή και όχι των άλλων!

376575038_1087251095522440_8361280628731018993_n.jpg