Τα κινητά μάς κλέβουν τις αναμνήσεις: Η viral εικόνα στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι

Τζένη Ντεμιράι
Τα κινητά μάς κλέβουν τις αναμνήσεις: Η viral εικόνα στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι

Paris, France, Monday, Jan. 1, 2024. Πηγή: AP

Στις μεγάλες στιγμές της ζωής μας οφείλουμε στον εαυτό μας να είμαστε παρόντες. Μας οφείλουμε να γεμίσουμε τη δική μας μνήμη με αναμνήσεις κι όχι αυτή του κινητού μας. 

Πρωτοχρονιά στο Παρίσι. Ένα μεγάλο όνειρο για αρκετούς από εμάς τους ρομαντικούς που μαγευόμαστε από τη λάμψη της πόλης του φωτός. Μία πραγματικότητα για πολλούς που βρέθηκαν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων λίγο πριν ξημερώσει το 2024.

Σίγουρα, για πολλούς από αυτούς που βρέθηκαν εκεί, ήταν επίσης ένα όνειρο. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αλλά, τη στιγμή της εκπλήρωσης του, φάνηκε να είναι σημαντικότερο να αποθηκεύσουν τη στιγμή στη τσέπη τους από το να τη ζήσουν. Ήταν σημαντικότερο να υψώσουν τα κινητά την ώρα των μαγευτικών πυροτεχνημάτων, από το να υψώσουν το κεφάλι.

Αν το σκεφτείς λίγο, μοιάζει εντελώς παράλογο. Να είσαι σε ένα μέρος που είναι υπέροχο, να έχεις την ευκαιρία να το δεις πιο κοντά από τον καθένα και να επιλέγεις να το βλέπεις από την οθόνη.

Για να το ανεβάσεις στα social media και να δείξεις ότι ήσουν κι εσύ εκεί; Για να το αποθηκεύσεις και να έχεις να θυμάσαι τη στιγμή; Και τα δύο; Δεν έχει τόση σημασία. Είναι και τα δύο εξίσου λυπηρά.

Ξεχάσαμε πώς να ζούμε τη στιγμή

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπου φαίνονται ατελείωτες σειρές ανθρώπων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει υψώσει το κινητό με σκοπό να απαθανατίσει τη στιγμή που τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.

Τα κινητά έχουν υψωθεί πριν καν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα και περιμένουν. Όταν τελικά εκείνα ξεκινούν, το φως των τηλεφώνων φαίνεται να είναι πιο έντονο από το ίδιο το θέαμα, το οποίο μοιάζει πραγματικά εντυπωσιακό.

Κάποια από τα βίντεο έγιναν γρήγορα viral και όλοι άρχισαν να μιλούν για τις στιγμές που δε ζούμε. Ένας χρήστης του Twitter που ανέβασε ένα στιγμιότυπο από το συμβάν έγραψε χαρακτηριστικά «Ξεχάσαμε πως να ζούμε τη στιγμή». Και έχει δίκιο. Ξεχάσαμε πως να ζούμε τη στιγμή και αυτή η είδηση είναι μόνο μία από την πελώρια λίστα με γεγονότα που δε ζήσαμε γιατί προτιμήσαμε να τραβήξουμε μία φωτογραφία.

Ένα τραγούδι χωρίς κινητά τηλέφωνα

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι συναυλίες. Έχω παρατηρήσει ανθρώπους να τραβούν σε βίντεο ακόμα και ολόκληρη συναυλία με το κινητό τους τηλέφωνο και να κοιτάζουν από την οθόνη ένα ολόκληρο δίωρο! Μοιάζουν να περνούν καλά και να τραγουδούν, ωστόσο, αλήθεια, γιατί να χάνεις τη μαγεία του να βλέπεις κάτι από κοντά, απλώς για να δείξεις ότι το είδες;

Θες να δείξεις ότι το είδες; Δες το πρώτα πραγματικά και στη συνέχεια βγάλε και ένα βίντεο για το Instagram. Γιατί πρέπει να υπάρχει ολόκληρη η συναυλία στο κινητό σου όμως;

Το πιθανότερο είναι να υπάρχει ήδη στο YouTube κάποια αντίστοιχη στιγμή του καλλιτέχνη, σε καλύτερη μάλιστα ανάλυση από αυτή του κινητού σου.

Αυτό σκέφτηκε και ο Chris Martin, κατά τη διάρκεια της περιοδείας «Music of the Spheres» βλέποντας τους παρευρισκόμενους σε συναυλία των Coldplay να έχουν υψώσει τα κινητά και να τραβούν βίντεο, όσο εκείνος τραγουδούσε το κομμάτι «A sky full of stars». Και δεν το άφησε να περάσει έτσι, αφού ζήτησε από το κοινό να κατεβάσει τα κινητά και να ζήσει τη μαγική στιγμή με όσους βρίσκονταν εκεί.

Ο frontman της μπάντας ζήτησε να σταματήσει η μουσική στη μέση του τραγουδιού, λέγοντας: «Περιμένετε, ένα λεπτό. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα, περιμένετε». Ενώ στη συνέχεια τόνισε: «σας παρακαλώ, αν μπορούσαμε να έχουμε ένα τραγούδι χωρίς κινητά τηλέφωνα, κάμερες, συσκευές, τίποτα, μόνο τη δύναμη των ανθρώπων, τη δύναμη των ανθρώπων. (…) Ας συνδεθούμε όλοι μαζί ως μια ομάδα ανθρώπων και ας δούμε πόσο ψηλά μπορείτε να πηδήξετε, πόσο δυνατά μπορείτε να φωνάξετε, και χωρίς τηλέφωνα, χωρίς κάμερες. Μετά από αυτό το τραγούδι, μπορείτε να κινηματογραφήσετε τα πάντα. Αλλά για αυτό το τραγούδι, ας είμαστε άνθρωποι μαζί, εγώ, εσύ, ο αδελφός μου, η αδελφή μου και ας το ξαναδοκιμάσουμε».

Το «τραγούδι χωρίς κινητά» μάλλον καθιερώθηκε για την περιοδεία των Coldplay και έτσι, πριν από περίπου ένα μήνα, το Νοέμβριο του 2023, αναρτήθηκε ένα ακόμα βίντεο από άλλη συναυλία, στην οποία ο Chris καλούσε και πάλι το κοινό να σταματήσει να τραβά βίντεο και να ζήσει τη στιγμή με την καρδιά και την ψυχή.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Δεν χρειάζεται να τραβάτε τώρα. Όχι κάμερες, όχι κινητά. Τίποτα. Μόνο η καρδιά και η ψυχή σας. Και το μόνο που χρειάζεστε τώρα από το πίσω μέρος του σταδίου που σας βλέπουμε και από τα πλαϊνά του σταδίου, και από την πόρτα, αυτό που χρειάζεστε τώρα είναι να βάλετε το κινητό στη τσέπη σας και τα χέρια σας στον ουρανό».

Στη συνέχεια, ξεκίνησε να τραγουδά με ένα δυνατό ρυθμικό χειροκρότημα και φωνές να τραγουδούν μαζί του. Και αυτή η στιγμή μοιάζει πραγματικά μαγική, αληθινή, υπέροχη.

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP