Η νίκη των φοιτητριών της Νομικής Αθηνών απέναντι σε Οξφόρδη και Κέμπριτζ μας κάνει περήφανους

Τζένη Ντεμιράι
Η νίκη των φοιτητριών της Νομικής Αθηνών απέναντι σε Οξφόρδη και Κέμπριτζ μας κάνει περήφανους

Τέσσερις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, κέρδισαν την πρώτη θέση στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στη Βιέννη.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, το όνομα των οποίων προκαλεί δέος. Αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν τέσσερις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, οι οποίες συμμετείχαν στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στη Βιέννη κατακτώντας την πρώτη θέση.

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 2024: Μια ευγενική υπενθύμιση με πολλές αναγνώσεις -Το φετινό σημαντικό θέμα

Η νίκη της Νομικής Αθηνών απέναντι σε Οξφόρδη και Κέμπριτζ

Ο 17ος Διεθνή Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Competition) πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 6 Απριλίου 2024 στη Βιέννη.

Η Μαρία Φεφέ, η Μαρία Μαργαρίτη, η Δανάη Αργυροπούλου και η Ροδάνθη Καραβασίλη δεν πτοήθηκαν όταν βρέθηκαν απέναντι από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τους αντιμετώπισαν με αυτοπεποίθηση και κατάφεραν να κερδίσουν. Εκτός αυτού, μάλιστα, η φοιτήτρια Μαρία Μαργαρίτη, έλαβε και το 2ο βραβείο καλύτερου αγορητή.

https://www.instagram.com/p/C5qG34UiriZ/

Η σκληρή προετοιμασία και το αποτέλεσμα που τις δικαίωσε

Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, με την πολύτιμη συμβολή ως προπονητών των φοιτητών Χαράλαμπου Βεργαδή, Αναστασίας Δρόσου, Ακριβής Οικονόμου και Δέσποινας Πολυζώη – οι οποίοι είχαν επίσης λάβει το 1ο βραβείο του διαγωνισμού στη διοργάνωση του 2023 στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης – καθώς και της δικηγόρου Αρτεμησίας Παπαδάκη.

Μπορεί ο διαγωνισμός να διήρκησε μόλις δύο ημέρες, ωστόσο, η προετοιμασία χρειάστηκε περισσότερο χρόνο. Ξεκινώντας τον περασμένο Δεκέμβριο, η Νομική Αθηνών ξεκίνησε το ταξίδι της για να φτάσει τον Απρίλιο του 2024 να αντιμετωπίσει ακόμα 7 Πανεπιστήμια από 5 άλλες χώρες. Σε αυτό το διάστημα, έπρεπε να μελετήσουν ογκώδη βιβλία του Ρωμαϊκού Δικαίου και να προπονούνται καθημερινά επί πολλές ώρες στο γραφείο της οδού Ακαδημίας. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι κλήθηκαν να διαγωνιστούν στην αγγλική γλώσσα, αντιμετωπίζοντας φυσικούς ομιλητές της.

«Είναι μια απόδειξη ότι εμείς, όσον αφορά στο επίπεδο γνώσης που παίρνουμε μέσα από τη σχολή και που καλούμαστε να δείξουμε στον διαγωνισμό –τις ρητορικές ικανότητες, τις δεξιότητες, κ.λπ.– είναι κάτι το οποίο κατέχουμε και μπορούμε να εξασκήσουμε σε αντίστοιχο, αν όχι καλύτερο βαθμό, όπως μπορούν και τα άλλα πανεπιστήμια που έχουν μεγάλο όνομα», λένε οι νικήτριες μιλώντας στην Καθημερινή.

Στον προκριματικό γύρο του διαγωνισμού η Νομική Αθηνών προκρίθηκε στον πρώτο όμιλο μαζί με το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Στους ημιτελικούς επικράτησε έναντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στον μεγάλο τελικό, που έλαβε χώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας ενώπιον πενταμελούς σύνθεσης κριτών, καθηγητών Ρωμαϊκού Δικαίου υπό την τιμητική προεδρία του Προέδρου του Δικαστηρίου Prof. Dr. Georg Kodek, η Αθήνα διαγωνίστηκε έναντι της Λιέγης, όπου αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού. Στον μικρό τελικό, την τρίτη θέση κατέλαβε το Καίμπριτζ και η Οξφόρδη έλαβε εύφημο μνεία.

Η περσινή νίκη της Νομικής Αθηνών

Η νίκη στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν είναι πρωτόγνωρη για τη Νομική Σχολή Αθηνών, αφού μόλις πέρσι είχε και πάλι κατακτήσει την πρώτη θέση με τους προπτυχιακούς φοιτητές Χαράλαμπο Βεργαδή, Αναστασία Δρόσου, Ακριβή Οικονόμου και Δέσποινα Πολυζώη, αποσπώντας το πρώτο βραβείο (Palma Victoriae) στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Court). Τότε, τη δεύτερη θέση είχε κατακτήσει το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ ενώ στην τρίτη θέση είχε βρεθεί το Πανεπιστήμιο του Trier.

Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο Universita di Studi di Napoli Federico II.

img_04-1-768x576.jpg

O. J. Simpson: Η κουλτούρα του «If It Doesn't Fit, You Must Acquit» που έκανε star τον προφανή ένοχο

Πηγή κεντρικής εικόνας: @nkua.gr