Μιμή Ντενίση: Θα φτάσει η νέα της ταινία μέχρι τα βραβεία Oscar; Σου έχουμε όλες τις λεπτομέρειες

Κατερίνα Μπούσιου
Μιμή Ντενίση: Θα φτάσει η νέα της ταινία μέχρι τα βραβεία Oscar; Σου έχουμε όλες τις λεπτομέρειες

Tο τρέιλερ της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» μόλις κυκλοφόρησε και πήραμε μια μικρή γεύση για το τι θα δούμε στην πρεμιέρα! 

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι στο τελικό στάδιο του μοντάζ και μόλις κυκλοφόρησε το τρέιλερ. Η διεθνής παραγωγή που στηρίζεται στο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και υπήρξε ένα προσωπικό της στοίχημα, κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα και θα ταξιδέψει εντός και εκτός Ευρώπης σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ... Με στόχο ακόμη και να μπει στις υποψηφιότητες για τα βραβεία Oscar στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας!

Λεωνίδας Κακούρης, Κρατερός Κατσούλης, Γιάννης Βογιατζής, Κατερίνα Γερονικολού, Ταμίλα Κουλίεβα, Ντίνα Μιχαηλίδου και Αναστασία Παντούση είναι μερικοί μόνο, από τους Έλληνες ηθοποιούς που βρίσκονται στο πλευρό της Μιμής Ντενίσης, μαζί με την συμμετοχή του Τούρκου ηθοποιού Μπουράκ Χακί που είναι και προσωπικός της φίλος.



Σμύρνη Μου Αγαπημένη: Η ταινία που συγκινεί στη μνήμη των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το παράπονο της Μιμής

Η παραγωγή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», από την Tanweer είναι η πιο ακριβή κινηματογραφική παραγωγή που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Τα γυρίσματα της ταινίας με τους 'Ελληνες και Τούρκους ηθοποιούς, είχαν ξεκινήσει από τον Μάιο στην Χίο, για να συνεχιστούν σε δύο σημεία της Λέσβου και αργότερα στην Αθήνα. Η παραλία του Φλοίσβου στο Φάληρο, μετατράπηκε σε ένα πιστό αντίγραφο της προκυμαίας της Σμύρνης, όπου έγιναν τα γυρίσματα της νύχτας της καταστροφής και της φυγής των προσφύγων.

Η Μιμή Ντενίση, ζητούσε να κρατηθεί από τη Περιφέρεια Αττικής αυτούσιο το σκηνικό και μετά το πέρας των γυρισμάτων. Θα ήταν ιδανική συνθήκη, για να τιμηθούν και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτό, όμως, δεν έγινε, παρά τις έντονες προσπάθειές της και φυσικά ήταν κάτι που την στεναχώρησε.


https://www.instagram.com/p/CPgbQ5Klt-I/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταινίας

Μερικά από τα εσωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Μυτιλήνη στην οικία Αλεπουδέλλη, η οποία υπήρξε εξοχική κατοικία του Οδυσσέα Ελύτη με την πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση εποχής. Εκεί στήθηκε το σπιτικό της Φιλιώς Μπαλτατζή της Μικρασιάτισσας αρχόντισσας που υποδύεται η Μιμή Ντενίση, όπως ακριβώς και στην θεατρική της παράσταση που έσπασε κάθε ρεκόρ εισιτηρίων.

Η διεθνούς φήμης ενδυματολόγος Φωτεινή Δήμου επιμελήθηκε τα 1000 κοστούμια των ηθοποιών πιστά αντίγραφα της εποχής. Περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν σε κάθε τομέα της παραγωγής, το κάστινγκ για την σειρά κράτησε σχεδόν δύο χρόνια όπως και η επιμέλεια του σεναρίου από την ίδια την Μιμή με την πολύτιμη βοήθεια του Μartin Sherman. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γρηγόρης Καραντινάκης.


https://www.instagram.com/p/CQ6i_z3rbHz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Λίγα λόγια για την υπόθεση…

H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.