10 σπουδαίες γυναίκες που «έφυγαν» από καρκίνο

Τσακιρίδου Χριστίνα
10 σπουδαίες γυναίκες που «έφυγαν» από καρκίνο

Έδωσαν μέχρι τέλους τη δική τους μάχη με την επάρατη νόσο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα, με την χώρα μας να θρηνεί την απώλεια της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Η πολιτικός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 56 ετών, βυθίζοντας την οικογένειά της καθώς και τον πολιτικό κόσμο σε πένθος. Η Φώφη Γεννηματά είχε έρθει αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον καρκίνο το 2008 όταν έκανε τις τακτικές εξετάσεις της. Τα αποτελέσματα τότε έδειξαν καρκίνο στον δεξί μαστό, τον οποίο αντιμετώπισε με θάρρος ενώ δεν δίστασε να μιλήσει δημόσια για την ασθένειά της, στέλνοντας το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.

25 Οκτωβρίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

https://www.instagram.com/p/CVc5_zUKb2Y/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα που αφορά άμεσα όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Μία ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα. Κάπου εδώ επισημαίνεται η αναγκαιότητα του τακτικού προληπτικού ελέγχου, που συχνά σώζει ζωές.

Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα αυτής της ημέρας, αλλά και ολόκληρου του Οκτώβρη, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Kάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 6.000 νέες περιπτώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μοιράζεται την αγωνία της: «Δεν είναι ποτέ εύκολο να ακούς πως έχεις καρκίνο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχικά της στάδια η νόσος δεν δίνει σημάδια γι' αυτό κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει αυτοεξέταση. Αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πρόληψης ενώ η ετήσια επίσκεψη στον γιατρό για ψηλάφηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

https://www.instagram.com/p/CVQQKOWqowf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

10 σπουδαίες γυναίκες που «έχασαν» τη μάχη με τον καρκίνο

Αρκετές είναι όμως οι επώνυμες που έδωσαν τη μάχη τους με τον καρκίνο και δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Κάποιες έφυγαν εντελώς απρόσμενα από τη ζωή και άλλες έδωσαν σκληρό αγώνα με την ασθένεια που δεν γνωρίζει χρήματα, ηλικία, καταγωγή και κοινωνικό status. Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, αποφασίσαμε να θυμηθούμε μερικές σπουδαίες γυναίκες που πάλεψαν θαρραλέα με την επάρατη νόσο.

1) Μελίνα Μερκούρη

Η Μελίνα Μερκούρη «έφυγε» από καρκίνο του πνεύμονα. Η σπουδαία ηθοποιός-πολιτικός ήταν 73 ετών.

2) Aλίκη Βουγιουκλάκη

Η Ελληνίδα σταρ άφησε την τελευταία της πνοή στις 23 Ιουλίου του 1996. Έδωσε την δική της μάχη με τον καρκίνο.

3) Τζένη Καρέζη

Στην τελευταία της επιστολή προς τον Τύπο, λίγους μήνες πριν χάσει τη μάχη με τη ζωή, η Τζένη Καρέζη έγραψε για την μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

«Τρία χρόνια τώρα ταλαιπωρούμαι με σοβαρό πρόβλημα στην υγεία μου. Με φωτεινά διαλείμματα βέβαια, και με ενδιάμεσο τον περσινό χειμώνα, και την ευτυχία να παίξω το αριστούργημα της Λούλας Αναγνωστάκη "Διαμάντια και μπλουζ" στο θέατρο «Αθήναιον» και να αγαπηθεί τόσο το έργο, η παράσταση και εγώ προσωπικά από το Αθηναϊκό κοινό.

4) Έλενα Ναθαναήλ

Ήταν 4 Μαρτίου του 2008 όταν η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή. Πάλεψε για μήνες με τον καρκίνο δυστυχώς όμως άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 61 ετών.

5) Ρίτα Σακελλαρίου

Η διάσημη τραγουδίστρια απεβίωσε στις 6 Αυγούστου 1999 από καρκίνο στο πάγκρεας.

6) Helen McCrory

H δημοφιλής ηθοποιός, γνωστή ως Πόλι της σειράς «Peaky Blinders» πέθανε στις 16 Απριλίου 2021 από καρκίνο σε ηλικία 52 ετών. Την τραγική είδηση γνωστοποίησε ο σύζυγός της, Damian Lewis.

https://www.instagram.com/p/CSFabScAC7S/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

7) Edith Piaf

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια κατέρρευσε το 1950 επάνω στη σκηνή και η διάγνωση των γιατρών ήταν ανίατος καρκίνος. Έφυγε για τον άλλο κόσμο στις 10 Οκτωβρίου 1963, μόλις στα 48 της χρόνια,

8) Jackie Collins

Η αγαπημένη συγγραφέας του Hollywood νικήθηκε από τον καρκίνο του μαστού σε ηλικία 77 ετών.

9) Τζάκι Κένεντι

Η Ζακλίν Μπουβιέ Κέννεντυ Ωνάση, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 19 Μαΐου 1994.

10) Donna Summer

Σε ηλικία 63 ετών απεβίωσε η δημοφιλής τραγουδίστρια Donna Summer.

https://www.instagram.com/p/BRTGwOsBBwi/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πηγή κεντρικής: @aliki_vougiouklaki