Angela Merkel: Οι αδύναμες στιγμές της πιο σκληρής γυναίκας της Ευρώπης - Το αντίο ως καγκελάριος

Κατερίνα Μπούσιου
Angela Merkel: Οι αδύναμες στιγμές της πιο σκληρής γυναίκας της Ευρώπης - Το αντίο ως καγκελάριος

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ που αγαπήθηκε και μισήθηκε με το ίδιο πάθος στην χώρα της και στον κόσμο, λέει το αντίο στην εξουσία, μετά από 16 χρόνια ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην πολιτική ιστορία της Γερμανίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα (Δωροθέα) Μέρκελ βρίσκεται στην Αθήνα στα πλαίσια της αποχαιρετιστήριας ευρωπαϊκής της περιοδείας. Μετά από 16 χρόνια που ηγήθηκε της Γερμανίας αλλάζει σελίδα στη ζωή της. Η σκληράδα της, ο τρόπος που λειτούργησε ως ηγέτιδα της Ευρώπης την έκαναν αντιπαθές πρόσωπο ακόμη και στην χώρα μας. Είχε, όμως, και εκείνη είχε τις ανθρώπινες ρωγμές της ως γυναίκα.



Η σιδηρά κυρία που φόβιζε τους άντρες

Ίσως η αυστηρή ανατροφή του πάστορα πατέρα της, ίσως η πολιτική διαπαιδαγώγηση της στον αλλοτινό σκληρό άντρα της πολιτικής Χέλμουτ Κόλ, την έκαναν μεθοδική, αυστηρή, πειθαρχημένη, αδιαπραγμάτευτη και εργασιομανή. Για τον λαό της υπήρξε η καλύτερη. Στην αναμενόμενη βιογραφία της που υπογράφει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Κάτι Μάρτον υπάρχει ένα απόσπασμα όπου έδειξε την πιο τρωτή πλευρά της στην σύνοδο των G20 στις Κάννες το 2020.

«Με φωνάζουν βασίλισσα της λιτότητας, δεν είναι δίκαιο. Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω πολιτικά. Η κεντρική μας τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Εσείς οι Αμερικανοί έχετε γράψει το γερμανικό Σύνταγμα. Και μου ζητάς να παραβιάσω τους περιορισμούς στην εκτελεστική εξουσία» είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Οι εφημερίδες τότε έγραφαν ότι είχε δακρύσει.

Η ζωή της Άνγκελα Μέρκελ μεταφέρεται στη... μεγάλη οθόνη!


https://www.instagram.com/p/Bq_xtjogu9z/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι άντρες ηγέτες, ακόμη και ο άκαμπτος Πούτιν, τα έβρισκαν σκούρα μαζί της ειδικά όταν οι συζητήσεις αφορούσαν τα χρήματα και τους προυπολογισμούς της Ευρώπης και του κόσμου. Όταν τελείωναν οι σκληρές πολιτικές κουβέντες τότε μόνο καθόταν γελαστή, έπινε τη μπύρα της ή ζητούσε να έχει στα ταξίδια της και στις συσκέψεις μια τηλεόραση, για να μην χάνει σημαντικούς αγώνες του Γερμανικού ποδοσφαίρου.

Στην ανθρώπινή της διάσταση, λατρεύει τη φύση, τους ατελειώτους περιπάτους, την γιόγκα, το σκι, την κολύμβηση, ενώ θέλει πάντα στην παρέα της να επικρατεί το χιούμορ, για να ξεδίνει από την πολιτική και τις ευθύνες της.



Η πιο δύσκολη στιγμή με το τρέμουλο των χεριών της

Η Μέρκελ ποτέ δεν ήθελε να αισθάνεται αμήχανα. Δεν την πείραζε να την σαρκάζουν να την περιγελούν, δεν θύμωνε με γελοιογραφίες, τηλεοπτικά show ή βιβλία που την διακωμωδούσαν. Εκείνο, όμως, που την ενοχλούσε αφάνταστα και νευρίαζε με τον εαυτό της, είναι να δείχνει πως είναι αδύναμη σε προσωπικό επίπεδο.

merkel robot

Το 2019 όταν υποδεχόταν τον Ουκρανό Πρόεδρο, στη ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Γερμανίας, άρχισε ξαφνικά να τρέμει σύγκορμη σε δημόσια θέα, να μην μπορεί να κρατήσει τα χέρια της και αυτό την πανικόβαλε ακόμη περισσότερο. Το πλάνο αυτό παίχτηκε παντού και αυτή υπήρξε η πιο δύσκολη στιγμή της που την έκανε για πολλές μέρες να είναι στεναχωρημένη.

Το συμβάν επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές σε δημόσιες εκδηλώσεις και η αιτία ήταν η υπερκόπωση όπως διευκρινίστηκε, καθώς η καγκελάριος δούλευε όλα αυτά τα χρόνια, αδιάκοπα για 15 ώρες την ημέρα.

sizigos merkel

Ο σύζυγος και η μπουγάδα

Μια ακόμη αδύναμη στιγμή της ήταν όταν κυκλοφόρησε με πατερίτσες, λόγω ατυχήματος ενώ έκανε σκι στην Ελβετία, ενώ οι πιο ωραίες της στιγμές ήταν και δίπλα στον σύζυγό της Γιοαχίμ Σάουερ, καθηγητή της Ακαδημίας του Βερολίνου κβαντικό χημικό, τον οποίο ερωτεύτηκε όταν ήταν και η ίδια φοιτήτρια και τον παντρεύτηκε, το 1988. Ο Σάουερ αν και χαμηλών τόνων, δεν υπήρξε ποτέ ο κύριος της κυρίας. Αν και είναι εκείνος που βάζει πλυντήριο στο σπίτι, όπως είπε σε συνέντευξή της η καγκελάριος.

Εκατοντάδες τα πλάνα της και οι φωτογραφίες της όλα αυτά τα χρόνια με τις γνωστές γκριμάτσες της και viral άπειρες οι στιγμές της σε δημόσια θέα. Ίσως αυτό να την έκανε και λίγο πιο συμπαθεή. Το ότι υπήρξε ικανότατη πολιτικός, κανείς παγκοσμίως δεν της το αμφισβητεί.

Το περιοδικό Forbes άλλωστε το 2019 την ανακύρηξε την πιο powerful γυναίκα του κόσμου.

Φωτογραφίες: Instagram /Associated Press