«Τη γνώρισα ευγενική, με διαπεραστικό βλέμμα»: Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά την Tatjana Patitz

Μαρία Ροδίτη
«Τη γνώρισα ευγενική, με διαπεραστικό βλέμμα»: Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά την Tatjana Patitz

AP Photo/Fabian Bimmer, File

«Είναι βαθιά, βαθιά λυπηρό αυτό», έγραψε μεταξύ άλλων το supermodel Helena Christensen για τον θάνατο της Tatjana Patitz από καρκίνο του μαστού στα 56 της.

Ο κόσμος της μόδας πενθεί από χθες (11/1) που έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή το supermodel Tatjana Patitz. Η μούσα του George Michael, που μεσουράνησε στα 90s, απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών, αφήνοντας πίσω τον 10χρονο μοναχογιό της και βυθίζοντας στη θλίψη συναδέλφους και ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί της στη βιομηχανία της μόδας.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η Vogue την Τετάρτη (11/1), ενώ ο ατζέντης της επιβεβαίωσε στο CNNi ότι η Tatjana Patitz πέθανε από καρκίνο του μαστού. Από τη στιγμή εκείνη τα social media έχουν πάρει «φωτιά» με συναδέλφους της top models, όπως η Cindy Crawford και η Helena Christensen, αλλά και δημοσιογράφους, φωτογράφους και μέλη της κοινότητας της μόδας να αποτίουν φόρο τιμής στο γερμανικής καταγωγής μοντέλο που έφυγε τόσο νωρίς.

H 56χρονη Cindy Crawford ποζάρει με εσώρουχα και παραδίδει μαθήματα αυτοπεποίθησης

Τα συγκινητικά λόγια των Anna Wintour, Cindy Crawford και άλλων ανθρώπων της μόδας για την Tatjana Patitz

«Η Tatjana ήταν πάντα το Ευρωπαϊκό σύμβολο της κομψότητας, μια Romy Schneider-meets-Monica Vitti», ανέφερε η Anna Wintour, chief content officer της εταιρείας Condé Nast και global editorial director της Vogue. «Ήταν λιγότερο έντονη από τις συνομίληκές της, πιο μυστηριώδης, ώριμη, άπιαστη, και αυτό είχε τη γοητεία του», συμπλήρωσε.

wintour.jpg

Η Cindy Crawford δημοσίευσε στο Instagram μία παλιά φωτογραφία της με την Tatjana Patitz και θυμήθηκε την αρχή τους στον χώρο του modeling, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ήμασταν μωρά μαζί στη βιομηχανία της μόδας και νιώθω ότι μεγαλώσαμε μαζί. Ήμασταν σε τόσες πολλές φωτογραφίσεις μαζί και στα backstage των επιδείξεων. Τη γνώρισα με ήπιο λόγο, ευαίσθητη, ευγενική, με περιέργεια, και – ποιος μπορεί να το ξεχάσει αυτό- με διαπεραστικά μάτια. Η αγάπη της για τα ζώα και τη φύση ήταν μεταδοτική». Η Crawford ολοκλήρωσε το μήνυμά της δίνοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια της Patitz, συμπεριλαμβανομένου του γιου της, Jonah.

https://www.instagram.com/p/CnSlLmKvTKM

Ανάμεσα σε εκείνους που απέτισαν φόρο τιμής στο 56χρονο μοντέλο ήταν και η ομάδα του Γερμανού φωτογράφου Peter Lindbergh- ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή και με τον οποίο είχε συνεργαστεί η Patitz. Η ομάδα έγραψε στο Twitter: «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι για τον θάνατο της Tatjana Patitz, μια φίλη χρόνων του Peter. Θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την καλοσύνη της Tatjana, την εσωτερική ομορφιά της και την εξαιρετική ευφυία της. Οι σκέψεις μας είναι με τους αγαπημένους της και ειδικά με τον Jonah. Θα λείψει πολύ».

https://www.instagram.com/p/CnSEBljtIff

Η ομάδα του Lindbergh απέτισε φόρο τιμής και στο Instagram δημοσιεύοντας ένας ασπρόμαυρο πορτρέτο της Patitz. Ο φωτογράφος, που πέθανε το 2019 σε ηλικία 74 ετών, δούλεψε με την Patitz και τη βοήθησε να εξελιχθεί επαγγελματικά το 1988.

Το supermodel Helena Christensen σχολίασε για τον θάνατο της Patitz: «Είναι βαθιά, βαθιά λυπηρό», ενώ επίσης πόσταρε ένα βίντεο του αδικοχαμένου μοντέλου- το οποίο αρχικά μοιράστηκε με Insta Story ο makeup artist, Stephane Marais- γράφοντας: «Συντετριμμένη». Αργότερα, συνέχισε με ένα εκτενές αφιέρωμα στο Instagram για τη φίλη της, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Μου άρεσε να είμαι κοντά σου, ένιωθα τόσο γαλήνια και πάντα γελούσαμε πολύ».

https://www.instagram.com/p/CnSsKLuuj6c

Το βίντεο του Marais, σε ένα ασπρόμαυρο vintage σκηνικό, αποτύπωσε την ουσία της ορμής και του πάθους του αείμνηστου μοντέλου. Ο Marais, ο οποίος θυμήθηκε την Patitz ως «άγγελο», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης: «Ένας άγγελος μόλις μας άφησε… Μια καταστροφική, φρικτή είδηση… Είμαι συντετριμμένος… Η αγαπημένη μου Tatjana αναπαύθηκε εν ειρήνη. Όλες μου οι σκέψεις στον γιο της, την οικογένειά της και τους φίλους... Σ' αγαπώ».

https://www.instagram.com/p/CnSNp0GB3wx

Η celebrity makeup artist, Pati Dubroff, μίλησε επίσης για τις στιγμές που δούλεψε με την Patitz, γράφοντας στο Instagram: «Η Tatjana ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα που γνώρισα και ξεκινήσαμε να κάνουμε παρέα όταν και οι 2 μας ήμασταν 20. Ήταν ήδη supermodel και εγώ ήμουν απλώς βοηθός. Ήταν ευγενική, cool και τόσο προσγειωμένη».

https://www.instagram.com/p/CnSaPnOyDjL