Την πιο ωραία ευχή για την γιορτή του ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης την είχε δεχθεί από την Κατερίνα του

Γεωργία Βλαχοπούλου
Την πιο ωραία ευχή για την γιορτή του ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης την είχε δεχθεί από την Κατερίνα του

«Πρώτη απ' όλους» στην καρδιά του Σπύρου Χατζηαγγελάκη είναι η γιαγιά του στη μνήμη της οποίας έχει φτιάξει το εστιατόριό του στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει το τηλεοπτικό κοινό με τους ρόλους του, αφού ήταν απολαυστικός ως Άγγελος στη Μουρμούρα - στην οποία συμμετείχε για 6 χρόνια - ενώ είναι ιδιαίτερα συγκινητικός τη φετινή σεζόν ως Άλκης στον Πρώτο από Εμάς.

Με ένα Instagram-story o Χατζηαγγελάκης είπε αυτό που φανταζόμασταν για το «Πρώτος από Εμάς»

https://www.instagram.com/p/Cygr9xyLhRw/

H πιο ωραία ευχή για την γιορτή του

Ο ηθοποιός στις 12 Δεκεμβρίου είχε την ονομαστική του γιορτή και με αυτή την αφορμή δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram την πιο ωραία ευχή που είχε δεχθεί ποτέ, η οποία ήταν από την γιαγιά του την Κατίνα. Όπως έγραψε στην ανάρτησή του, κοινοποιώντας το «ραβασάκι» με την ευχή της γιαγιάς του που είχε λάβει πριν από 17 χρόνια.

«Το Δώρο για την γιορτή σου.

Αγαπημένε μου και μονάκριβε εγγονέ μου χρόνια σου πολλά, πολύχρονος και καλή πρόοδο και πάντα χαρούμενος και ευτυχισμένος. Με αγάπη η γιαγιά σου η Κατερίνα. Φιλιά πολλά και στην Κατερίνα (σ.σ την αδερφή του).

Κι ένα τραγουδάκι για την γιορτή σου.

Δυο κόκκινα τριαντάφυλλα στη γιορτή σου θα σου φέρω, να ζήσεις, να γεράσεις, χίλια χρόνια να γιορτάσεις. Χρόνια πολλά, χρόνια αγαπημένα, χρόνια πολλά να 'σαι καλά, χρόνια ευτυχισμένα. Θα σου το τραγουδήσω στο τηλέφωνο» έγραφε το σημείωμα της γιαγιάς Κατερίνας, το οποίο μάς θύμισε όλα τα σημειωματάκια που μας άφηναν στις διάφορες γιορτές και οι δικές μας γιαγιάδες, με αυτή την χαρακτηριστική γραφή με τα «χορευτά» γράμματα και την όχι πάντα σωστή ορθογραφία αλλά με την μπόλικη γλύκα και την αγάπη τους.

407070020_1081883042944424_1685020008815190047_n.jpg

Η «Λόντζα της γειτονιάς»

Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης άνοιξε το 2022 στα Εξάρχεια το δικό του εστιατόριο, τη Λόντζα της Γειτονιάς, όπως το ονόμασε, το οποίο είναι γεμάτο γιαγαδίστικες γεύσεις, οι οποίες σερβίρονται και σε γιαγιαδίστικα σερβίτσια.

«Η ιδέα ξεκίνησε από τη δική μου ανάγκη. Κάθε μέρα τρέχω από δουλειά σε δουλειά και στο ενδιάμεσο τρώω σουβλάκια, μπέργκερ, ό,τι προλάβω. Σκεφτόμουν τι ωραία θα ήταν αν, εκείνο το μισάωρο που έχω διαθέσιμο, αλλά δεν μου φτάνει για να πάω σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο, μπορούσα να έχω τη γιαγιά μου να μου φτιάξει κάτι στα γρήγορα. Να φάω χυλοπίτες ή δύο αυγά τηγανητά και να ησυχάσω!» είχε πει σε συνέντευξή του στον Γαστρονόμο ο ηθοποιός για το πώς τόλμησε αυτό το επιχειρηματικό βήμα, ενώ εξηγώντας το πώς γεννήθηκε το όνομα του εστιατορίου είχε αναφέρει τα εξής:

«Λόντζα είναι το σημείο όπου μαζεύονται το απόγευμα οι γυναίκες της γειτονιάς, σε πεζούλια ή καρέκλες, και λένε τα νέα του χωριού. Συνήθως σε μέρη με περατζάδα ή χωμένα στους μαχαλάδες. Στον Έβρο, απ’ όπου κατάγομαι, λέμε "πάμε στη λόντζα" ή "πάμε για λόντζα”. Η γιαγιά μου η Κατίνα, όταν έλειπε απ’ το σπίτι, συνήθως άφηνε σημείωμα που έγραφε "αν με ψάχνετε είμαι στη λόντζα"».

https://www.instagram.com/p/Ch6ib1mqaBd/

Στο επίσημο προφίλ του μαγαζιού του στο Instagram ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς κι άλλα ραβασάκια που είχε δεχθεί από την γιαγιά του, αλλά και φωτογραφίες της στη «λόντζα» με τις υπόλοιπες γυναίκες. Μάλιστα με αφορμή το περσινό εορταστικό μενού είχε δημοσιεύσει και μια φωτογραφία με τη γιαγιά του και την αδερφή του να πλάθουν κουλουράκια.

Όποια ή όποιος είχε την τύχη να έχει μια αντίστοιχη ανάμνηση με την γιαγιά του είναι πολύ τυχερή/ός γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται ούτε με την αγάπη των γιαγιάδων και των παππούδων μας ούτε και με τη μυρωδιά και τη γεύση που είχαν τα φαγητά τους.