Η Χάρις Αλεξίου μίλησε για τα Stories της ζωής της και μας θύμισε να αγκαλιάζουμε το παρελθόν μας

Τζένη Ντεμιράι
Η Χάρις Αλεξίου μίλησε για τα Stories της ζωής της και μας θύμισε να αγκαλιάζουμε το παρελθόν μας
3212199

«Στη ζωή αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος. Και πρέπει να αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος γιατί αλλιώς έχεις πνιγεί, έχεις χαθεί, έχεις πεθάνει». Αυτό ήταν το πιο δυνατό μήνυμα που έστειλε η Χάρις Αλεξίου μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Mega Stories».

Ένα οδοιπορικό στα σοκάκια της ζωής της Χάρις Αλεξίου έκανε η Δώρα Αναγνωστοπούλου και η εκπομπή «Mega Stories».

Οι ιστορίες ζωής της ερμηνεύτριας που έχει χαράξει μία σημαντική πορεία στην εγχώρια μουσική σκηνή ξεκίνησαν από τα παιδικά της χρόνια, τότε που μετακόμισε από τη Θήβα στην Αθήνα με τη μητέρα της Ιφιγένεια και τον αδερφό της, Γιώργο Σαρρή, για να καταλήξουν στο σήμερα και τη μοναξιά που την τρόμαξε αλλά και την ομορφιά που την αισθάνεται και τη θέλει στη ζωή της.

«Όταν είμαστε πιο νέες σκεφτόμαστε ότι θα έχω έναν άνθρωπο που θα γεράσουμε μαζί, θα είμαστε σαν μία ωραία ταινία που βλέπουμε στο σινεμά, με ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που περπατάνε μαζί χέρι-χέρι. Και μετά βλέπεις ότι δε συμβαίνει αυτό και λες ότι έχω φίλους, που μ’ αγαπάνε και τους αγαπάω, έχω ανοιχτό σπίτι, αλλά η μοναχικότητα δεν είναι πάντα καλό πράγμα. Οπότε δίνω στον εαυτό μου τη δυνατότητα να μπαίνει μέσα σε κάτι που δημιουργείται από την αρχή. Αυτό που ζω για παράδειγμα τώρα με τον Χριστόφορο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να είχα δει ευτυχισμένη τη μάνα μου»

Για τη μητέρα της, η Χαρούλα Αλεξίου ανέφερε ότι υποχρεώθηκε να είναι δυνατή, «ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Είχε δύο παιδιά να μεγαλώσει, έπρεπε να αποδείξει στην οικογένεια του πατέρα μου ότι τα καταφέρνει. Κι αυτό γιατί το πρώτο πράγμα που της είπαν ήταν “πού πας στην Αθήνα με δυο παιδιά; Μία γυναίκα που δεν έχει δουλειά, τι πας να κάνεις”»;

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «ήταν κι ένα πνεύμα ανήσυχο. Ήξερε ότι δε θα κατάφερνε να ζήσει αυτή την αγροτική ζωή που ζούσε ο πατέρας μου».

«Υπήρχε από τη μία η λατρεία, ο έρωτας για τη μάνα και η μάνα για τα παιδιά της. Κι από την άλλη, μπορούσε να σου πει μία κουβέντα, να σε σκοτώσει μέσα σου. Η μάνα μου για όλους τους ανθρώπους είναι η παναγία μας, το ιερό μας πρόσωπο. Ότι κι αν μας έχει κάνει, είναι μάνα μας. Κουβαλήσαμε πολύ αυτή τη θυσία, θα ήθελα να μην είχε κάνει θυσίες. Ήθελα να έχω δει και τη δική της ευτυχία. Αυτό το κομμάτι της μάνας μου, της χαρούμενης, της ευτυχισμένης, δεν το είχα ποτέ».

Δες σπάνιες οικογενειακές φωτογραφίες της Χαρούλας Αλεξίου και των γονιών της

Η Χαρούλα Αλεξίου ευχαριστεί τον ΛΕΞ για το «Φύγε» κι ένας Μαέστρος αισθάνεται γοητευμένος

Η σχέση της Χαρούλας Αλεξίου με τον αδερφό της, Γιώργο Σαρρή

Η μουσική δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Χαρούλας Αλεξίου, αλλά καθόρισε ουσιαστικά και την πορεία του αδερφού της, Γιώργου Σαρρή.

Ο Γιώργος Σαρρής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών υπήρξε ένας από τους καλυτέρους λαϊκούς τραγουδιστές, που ξεχώρισε τη δεκαετία του ’80.

Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του, ο Γιώργος Σαρρής αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η αδερφή του στάθηκε στο πλευρό του, μαζί με τη γυναίκα του.

Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφέρει: «Ήταν τρομερά επώδυνο εκείνο το διάστημα. Ευτυχώς είχα δίπλα μου τη γυναίκα και την αδερφή μου. Μου χορηγούσαν συνεχώς κατασταλτικά και μορφίνη, γιατί διαφορετικά θα πέθαινα από τους πόνους. Έμεινα στην εντατική διασωληνωμένος σε καταστολή για ενάμιση μήνα. Υπήρχε επιπλέον ο φόβος, όπως έμαθα αργότερα, να κολλήσω κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από τα ισχυρά μικρόβια της εντατικής. Το πόδι μου είχε γίνει κομμάτια. Ήμουν με σίδερα».

Ο αδερφός της Χαρούλας Αλεξίου έχασε τη ζωή του τον Οκτώβριο του 2017, όμως, εκείνη συνέχισε να δείχνει την αγάπη της και μετά τον χαμό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία φωτογραφία του που ανέβασε το 2020 στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, στην περιγραφή της οποίας έγραψε «Ο δικός μου Γιώργος».

https://www.instagram.com/p/B_UyGgZA42m/

Άλλωστε, η απώλεια του ήταν πολύ σημαντική, αφού η Χάρις είχε ήδη χάσει τους γονείς της. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 35 ετών, όταν η Χάρις ήταν μόλις 8 ετών. Η μητέρα της, Ιφιγένεια, απεβίωσε όταν η ερμηνεύτρια ήταν 28 ετών.

«Τα πιο πολλά τραγούδια που γράφουμε είναι για τη μάνα. Ο πατέρας μου απουσίαζε από τα τραγούδια μου, γιατί δεν μεγάλωσα μαζί του. Πέθανε 35 χρονών παιδί. Μεγάλωσα με την μητέρα μου. Κάποια στιγμή, '"εμφανίζεται" η απουσία και μετράει αυτή απουσία!», είχε πει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η πορεία προς την επιτυχία

Το 1975 η Χάρις Αλεξίου παντρεύτηκε τον Αχιλλέα Θεοφίλου και μιλώντας για την περίοδο αυτή της ζωής της ανέφερε ότι αποτέλεσε περίοδος άνθισης της καριέρας της. «Ήθελα πολύ να είμαι στην αγκαλιά του Χατζιδακι, του Μίκη (Θεοδωράκη) να είμαι στην αγκαλιά των μεγάλων αυτών συνθετών. Όταν άνοιξαν αυτές οι αγκαλιές και μπήκα μέσα, τι άλλο να ζητούσα;», τόνισε χαρακτηριστικά η τραγουδίστρια.

«Πολλά νέα παιδιά ακούω να μου λένε “είσαι δασκάλα μου, σε μελετάω”. Πολύ κολακευτικό», τόνισε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μίας από τις πολλές συζητήσεις που είχε με την Δώρα Αναγνωστοπούλου. Ενώ λίγο αργότερα, μίλησε για τη «στάμπα» της, το τραγούδι που έχει σημαδέψει την καριέρα της, το «Όλα σε θυμίζουν», που κυκλοφόρησε το 1979, με συνθέτη τον Μάνο Λοΐζο και στιχουργό τον Μανώλη Ρασούλη.

Για την μητρότητα και τον γιο της, Μάνο, η Χάρις ανέφερε «Αλλάζει η ζωή μίας γυναίκας όταν αποκτά ένα παιδί. Και πόσο μάλλον μίας γυναίκας που αναγκάζεται να λείπει».

alexiou-gios.jpg

Ο Μάνος είναι υιοθετημένος και για την απόφασή της να προχωρήσει σε αυτή την πράξη η Χαρούλα Αλεξίου είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη:

«Είχα έναν και μοναδικό φόβο όταν υιοθέτησα το παιδί μου, εάν θα είμαι ικανή να το αγαπήσω. Αν θα είμαι αντάξια αυτού του παιδιού. Γιατί παίρνεις ένα πλασματάκι, ένα μωρό που γεννιέται, κι έχεις όλη την ευθύνη να το μεγαλώσεις και να του δώσεις μια σωστή ζωή κι έναν σωστό κόσμο».

Πώς η Χάρις Αλεξίου βρέθηκε στο «Maestro»

Στην εκπομπή, μίλησε για τη Χαρούλα Αλεξίου η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία, μίλησε για τη φιλία με τη Χαρούλα και τις δυνατές στιγμές γέλιου που τις ενώνουν.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μίλησε για το χιούμορ της ερμηνεύτριας, του οποίου έγιναν μάρτυρες όλοι όσοι ανήκουν στο καστ της σειράς Maestro: «όλοι τρελαίνονται να κάνουν γύρισμα με την Αλεξίου γιατί γελάνε πάρα πολύ».

Ο Παπακαλιάτης ανέφερε ακόμα ότι το αγαπημένο του τραγούδι είναι η «Προσευχή». Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε πως έπιασε τον εαυτό του να γράφει σκηνές της σειράς ακούγοντας αυτό το τραγούδι και αναρωτήθηκε «Δεν θα είχε πολύ ενδιαφέρον αυτή την ηρωίδα να την παίξει η Χάρις, που τόσες μέρες κάθομαι και ακούω, και να βάλω και αυτό το τραγούδι»;

Η Αλεξίου, ο καρκίνος και η ζωή

Μπορεί η Χάρις Αλεξίου να πρόλαβε τον καρκίνο του μαστού πριν εξελιχθεί, ωστόσο, η εμπειρία έχει χαραχθεί στη μνήμη της, όχι μόνο επειδή είναι μία ασθένεια που μαστίζει αλλά και επειδή η μητέρα της έχασε τη ζωή της από τη νόσο.

«Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ. Όταν λοιπόν χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, βλέπεις ότι είσαι κι εσύ μια καρδούλα που έχει ανάγκη από φροντίδα», είχε πει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη της συνέντευξη.

Μιλώντας στην Αναγνωστοπούλου η Χάρις έκανε και πάλι μία αναφορά στον καρκίνο του μαστού, επισημαίνοντας ότι δεν θα ήθελε τίποτα να αλλάξει ή να ξεχάσει από το παρελθόν της, αφού είναι εκείνο που την έχει οδηγήσει στον σημερινό της εαυτό.

«Είναι σαν να μην υπάρχουμε χωρίς το παρελθόν μας. Τι να πετάξω από το παρελθόν; Αυτό που με έχει σχηματίσει, αυτό που είμαι είναι γιατί υπάρχει το παρελθόν», ανέφερε η Χάρις Αλεξίου.

«Υπάρχει ο τρόπος που μεγάλωσα, υπάρχουν τα βιώματά μου, η σχέση μου με τη μάνα μου, η έλλειψη του πατέρα μου, το ότι μπήκα στη ζωή από πολύ μικρή και έπρεπε να φροντίσω τον εαυτό μου και τους άλλους. Αυτό με έκανε να μη μασάω! Και αυτό έχω να πω σαν μήνυμα, ότι στη ζωή αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος.

Και πρέπει να αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος γιατί αλλιώς έχεις πνιγεί, έχεις χαθεί, έχεις πεθάνει. Κι εγώ δεν ήθελα να πεθάνω. Ακόμα και όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος μου, είπα “τι είναι αυτό τώρα;”», κατέληξε η Χάρις Αλεξίου.

Η Χάρις Αλεξίου είναι συμφιλιωμένη με το παρελθόν και το Instagram της το επιβεβαιώνει

Η Χαρούλα Αλεξίου έχει αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να πετάξει κομμάτια του παρελθόντος της, παρά τις δυσκολίες και αναποδιές με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη. Η σύνδεση του εαυτού της με τα βιώματα συχνά μάλιστα αποκτά νοσταλγική διάθεση.

Απόδειξη αυτής της διάθεσης είναι το γεγονός ότι η Αλεξίου πολλές φορές αναπολεί στιγμές από το παρελθόν της, τα νιάτα της και τις συνεργασίες που χάραξαν την πορεία της.

Στην παρακάτω gallery μπορείς να δεις κάποιες από τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει η ίδια στο Instagram από το παρελθόν της.

Πηγή κεντρικής εικόνας: mega