Σπουδαίες γυναίκες που μας άφησαν την χρονιά που πέρασε

Σπουδαίες γυναίκες που μας άφησαν την χρονιά που πέρασε

Θυμόμαστε τις πέντε γυναίκες που «έφυγαν» μέσα στο 2011-12, αλλά άφησαν για πάντα χαραγμένο το σημάδι τους στον κόσμο, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο.

dec1f1e0
Annex_-_Taylor_Elizabeth_Ash_Wednesday_01
etta-james
64
126180-050-1D162EA9

Οι γιορτές έχουν σκοπό τη διασκέδαση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Ημέρα της Γυναίκας, μια μέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στην προσωπικότητα των γυναικών, τα ταλέντα και τα επιτεύγματά τους και σε όλα αυτά που προσφέρουν με την παρουσία τους στον κόσμο. Γι' αυτό κι ένα θέμα που έχει να κάνει με τον θάνατο ίσως να μην είναι και ότι καλύτερο για να διαβάσει κάποιος σε μια γιορτή.

Σκεφτείτε όμως το εξής: Αρχικά δεν μιλάμε για τον θάνατο ως έννοια, αλλά για τον θάνατο μερικών σπουδαίων γυναικών, που αποτέλεσαν έμπνευση για εκατομμύρια άλλες γυναίκες και κατάφεραν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα με τη δουλειά και την αύρα τους. Έπειτα, μπορεί να μην είναι πλέον μαζί μας, σίγουρα όμως θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να επηρεάζουν τον κόσμο μέσα από την δουλειά που άφησαν πίσω. Και ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτές είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη τους και να τις ευχαριστήσουμε για όσα έκαναν για το γυναικείο φύλο.



Amy Winehouse (14 Σεπτεμβρίου 1983 – 23 Ιουλίου 2011)
Η Amy Jade Winehouse κατάφερε μέσα στα 28 της χρόνια να ζήσει μια ζωή γεμάτη επιτυχίες αλλά και προβλήματα, ισορροπώντας μονίμως ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, μέχρι που το δεύτερο την νίκησε και την κάλυψε για πάντα. Τα τραγούδια και η μουσική της Amy, όμως, η παθιασμένη προσωπικότητά της και η μοναδική φωνή της, είναι η κληρονομιά που άφησε στον κόσμο και η έμπνευση για δεκάδες άλλους καλλιτέχνες. Από τις γυναίκες που βγαίνουν μια φορά στα δέκα χρόνια και δεν ξεχνιούνται ποτέ.



Elizabeth Taylor (27 Φεβρουαρίου 1932 – 23 Μαρτίου 2011)
Μία από τις μεγαλύτερες κυρίες του αμερικάνικου κινηματογράφου και αδιαμφισβήτητα η γυναίκα που δημιούργησε την έννοια της «ντίβας», η Elizabeth Taylor με τα βιολετί μάτια, το φλογερό ταπεραμέντο και τους εμβληματικούς ρόλους, ήταν ταυτόχρονα μια σπουδαία ηθοποιός, μια ενεργή ακτιβίστρια και μια αιώνια λάτρης των λαμπερών κοσμημάτων και των παθιασμένων σχέσεων. Μπορεί η καρδιά της, κουρασμένη πλέον από τις απανωτές ασθένειες, να την πρόδωσε τελικά στα 79 της, η λάμψη της Liz όμως δεν πρόκειται να ξεθωριάσει ποτέ.



Etta James (25 Ιανουαρίου 1938 – 20 Ιανουαρίου 2012)
Αν δεν έχεις περάσει Χριστούγεννα με τη βελούδινη φωνή της Etta James να τραγουδά συνοδεία blues και jazz μελωδιών, τότε δεν έχεις περάσει πραγματικά Χριστούγεννα. Η μουσική της Etta James όμως δεν ήταν μόνο για αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά για όλες και για κάθε στιγμή της ημέρας που ήθελες να χαθείς στη μαγεία των 50s και 60s και να ταξιδέψεις μέσα από τα τραγούδια της. Ήταν η τραγουδίστρια που κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ rhythm and blues και rock 'n' roll και αυτή που το Rolling Stone έβαλε στην 22η θέση των μεγαλύτερων τραγουδιστριών όλων των εποχών. Έφυγε από λευχαιμία λίγες μέρες πριν τα γενέθλιά της, αφήνοντας την μουσική της δώρο σε εμάς και σε όλες τις γενιές που θα ακολουθήσουν.



Whitney Houston (9 Αυγούστου 1963 – 11 Φεβρουαρίου 2012)
Η «Black Magic Woman» της soul και pop μουσικής έφυγε πρόσφατα και όλοι μπορούμε να θυμηθούμε κάθε λεπτομέρεια εκείνων των ημερών που ακολούθησαν τον θάνατό της. Τραγουδίστρια, ηθοποιός, παραγωγός, μοντέλο και καταγεγραμμένη στο βιβλίο Guinness ως η πιο πολυβραβευμένη γυναίκα όλων των εποχών, η Whitney Houston δεν κατάφερε τελικά να νικήσει τους δαίμονές της, αλλά η αγάπη του κόσμου γι' αυτήν και η τεράστια ανταπόκριση στη δουλειά της ήταν δύο δώρα που λίγοι άνθρωποι αξίζουν πραγματικά και καταφέρνουν να κερδίσουν μόνοι τους.



Betty Ford (8 Απριλίου 1918 – 8 Ιουλίου 2011)
Γεννήθηκε ως Elizabeth Ann Bloomer Warren Ford αλλά έμεινε γνωστή ως Betty Ford, η «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 1974-1977 όταν και στην προεδρία βρισκόταν ο άντρας της Gerald Ford. Η φιλανθρωπική και ακτιβιστική της δράση την έκαναν πιο διάσημη και από τον άντρα της, ενώ ήταν η γυναίκα που ίδρυσε την ιδιωτική κλινική Betty Ford Center, η οποία είναι το πλέον αγαπημένο μέρος όλων των celebrities του Hollywood που θέλουν να κάνουν αποτοξίνωση από ναρκωτικά, αλκοόλ, χάπια και ότι άλλο είναι αυτό που τους έχει εθίσει στην καταστροφή. Η Betty Ford πέθανε από φυσικά αίτια στην ηλικία των 93 χρονών, αφήνοντας πίσω πολλά ιδρύματα και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και χιλιάδες ανθρώπους που θα της είναι για πάντα ευγνώμονες για όσα τους προσέφερε.