Ο Philippe Starck απεχθάνεται το design

Ο Philippe Starck απεχθάνεται το design

Και το εξομολογείται χωρίς περιστροφές

Ο διάσημος designer είναι γνωστός για τις ανατρεπτικές του δηλώσεις, και σε μια πρόσφατη παρουσίαση προϊόντων που σχεδίασε έκανε μερικές ακόμα. Δήλωσε, λοιπόν, μεταξύ άλλων, στην Ιταλική εφημερίδα Repubblica:

«Το design δεν σώζει ζωές. Ντρέπομαι να σχεδιάζω υλικά αντικείμενα, γιατί σήμερα δε χρειαζόμαστε άλλα υλικά αντικείμενα. Χρειαζόμαστε μια νέα πρόταση, νέες δράσεις, απαντήσεις. Πρέπει να βρούμε τι θα έρθει μετά το πλαστικό, μετά το πετρέλαιο. Τόσες ερωτήσεις πολύ σημαντικές, δε μπορώ εγώ να κάθομαι να χάνω το χρόνο μου σχεδιάζοντας».

O Starck, ο οποίος θυμίζουμε, βρισκόταν εκεί για να διαφημίσει προϊόντα, είπε ακόμα στη συνέντευξη που έδωσε:

«Μπορώ να ζήσω χωρίς αντικείμενα. Χωρίς τη γυναίκα μου δε μπορώ να ζήσω. Τα αντικείμενα αντικαθιστούνται».

Είχε δε συμβουλές να δώσει και γι' αυτούς που καταναλώνουν το design: «Το λάθος των ιδιοκτητών που φτιάχνουν ας πούμε ένα σπίτι είναι ότι συνήθως το φτιάχνουν για το γείτονα, όχι για τον εαυτό τους, που θα ζήσει μέσα. Το λάθος των interior designers είναι ότι σκέφτονται περισσότερο τον εαυτό τους παρά τους ανθρώπους που θα ζήσουν μέσα στο σπίτι. Καλύτερα οι άνθρωποι να διακοσμούν τα σπίτια τους μόνοι τους. Έτσι θα κάνουν τα δικά τους λάθη, όχι τα λάθη των designers».