Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Λούκο, όλοι...

O καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος καταδικάζουν με επιστολή προς τον πρωθυπουργό την ενδεχόμενη αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, κ. Λούκου

O καλλιτεχνικός κόσμος, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, καταδικάζουν με επιστολή προς τον πρωθυπουργό την ενδεχόμενη αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, κ. Λούκου, ζητώντας του να ανανεώσει την θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιστολή είναι ανοιχτή στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο μπορεί να δηλώσει την συμπαράστασή του, στέλνοντας το όνομα και την ιδιότητά του – αν θέλει, στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: supportathensfestival@hotmail.gr αλλά και στο site: savegreekfestival.wordpress.com.

Είναι καιρός τα κομματικά ρουσφέτια, οι ευνοούμενοι της εξουσίας, οι καιροσκόποι – θαμώνες των πολίτικων γραφείων, τα «δικά μας» παιδιά, να καθίσουν σπίτι τους και να συνεχίζουν τη δουλειά και το έργο ζωής τους, άνθρωποι με δοκιμασμένη αφοσίωση, πάθος, γνώσεις, εμπειρία και ικανότητα. Έτσι κάπως την, επιστολή οποία υπογραφούν ανάμεσα σε άλλους οι Λευτέρης Βογιατζής, Ξένια Καλογεροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ρούλα Πατεράκη, Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Αγγελάκας, Ρένη Πιττακή, Καρυοφιλιά Καραμπέτη και αναφέρει πως:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σα να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, οι δυσβάσταχτες θυσίες που ενσκήπτουν επί δικαίους και αδίκους, ο πόνος για τον ξεπεσμό της χώρας και η αγωνιώδης, ατέρμονη κατάσταση αναμονής μιας επικείμενης κατάρρευσης που όλο αναβάλλεται, έπεσε επιπλέον σαν βόμβα η φήμη (ελπίζουμε), ότι η πολύπαθη πόλη των Αθηνών θα στερηθεί την ευεργετική αύρα που πνέει κάθε καλοκαίρι από το Ελληνικού Φεστιβάλ, από τότε που την ευθύνη έχει ο σημερινός πρόεδρός του.
«Θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» λέει η φήμη. Μα γιατί; Η απορία εύλογη. Διότι:
Είναι πασίγνωστο πως χάρη στον Γιώργο Λούκο, έμπειρο στη διεύθυνση μεγάλων φεστιβάλ, με γνώση του χώρου, με διεθνείς γνωριμίες και ισχυρή προσωπικότητα, η μικρή μας χώρα απέκτησε ένα "μεγάλο" φεστιβάλ γνωστό πλέον διεθνώς στους πιο αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς θεσμούς, σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και τον σοβαρό ξένο Tύπο!

Είναι πασίγνωστο ότι επί των ημερών του το, επί χρόνια παρηκμασμένο, Φεστιβάλ Αθηνών απέκτησε φυσιογνωμία, όραμα και ζωή, αύξησε το κοινό _με όλους τους χώρους του ασφυχτικά γεμάτους, αλλά επί πλέον διαμόρφωσε ένα άλλο, πολυσυλλεκτικό κοινό με τους νέους να κυριαρχούν σε εντυπωσιακά ποσοστά!
Είναι πασίγνωστο ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, για πρώτη φορά, σε τέτοιο βαθμό και για όλα τα είδη της τέχνης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει την εμπειρία του με ορισμένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των άξιων συναδέλφων του διεθνώς, προνόμιο που πριν ανήκε σε όσους, λίγους, μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γι' αυτόν τον σκοπό.
Είναι πασίγνωστο πως ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτήν την έκταση με έναν καλλιτεχνικό θεσμό της χώρας, προβάλλοντάς την με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα σε αρνητικούς γι αυτήν καιρούς.
Είναι επίσης γνωστό ότι χάρη στο φεστιβάλ, έλληνες καλλιτέχνες ανοίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία έξω από τα σύνορα της χώρας, δημιουργώντας θετική εικόνα για την πατρίδα τους.
Είναι τέλος κοινό "μυστικό" πως πολλοί είναι οι νέοι που όλον τον χρόνο συγκεντρώνουν χρήματα "για να έχουν το καλοκαίρι για το φεστιβάλ" και πολλοί που ρυθμίζουν τον χρόνο των διακοπών τους "ανάλογα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ".

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ένα από τα στραβά που μας έφεραν ως εδώ είναι και η "εθνική κατάρα" να καθαιρούνται από τις θέσεις τους επιτυχημένοι άνθρωποι _είναι γνωστό πόσοι άξιοι εγκατέλειψαν τη χώρα διωγμένοι από την έλλειψη αναγνώρισης του έργου τους.
Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποφέρουμε από την έλλειψη χρημάτων έχουμε όσο ποτέ ανάγκη, σαν αντιστάθμισμα, να βλέπουμε την Πολιτεία να προσφέρει, τουλάχιστον, ηθική αναγνώριση σε όσους την αξίζουν.

Kύριε Πρωθυπουργέ,
Ως υπουργός δεν είχατε εκφράσει διαφωνία με τις τολμηρές, υπερκομματικές επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού. Θα επιτρέψετε, ως Πρωθυπουργός να ανατραπούν; Γνωρίζουμε την κρισιμότητα αυτών ιδιαίτερα των ημερών. Θα μας κάνετε, παρόλα αυτά την τιμή να μας απαντήσετε έμπρακτα, σας παρακαλούμε, ότι είναι φήμη το "θα αντικαταστήσουν τον Λούκο", ανανεώνοντας τη θητεία του»;

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ