Bon Jovi κατά Steve Jobs

Bon Jovi κατά Steve Jobs

Ο μουσικός κατηγορεί το «μυαλό» της Apple πως κατέστρεψε την ουσία της μουσικής βιομηχανίας –και της μουσικής, εν γένει.

Ο John Bon Jovi έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη στο Sunday Times Magazine, στην οποία, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις αναμνήσεις του απ' όταν ήταν έφηβος στο New Jersey και το πώς η μουσική είχε επηρεάσει τη ζωή του.

Ο ροκ σταρ, όμως, δεν πιστεύει πως πλέον η μουσική έχει τον ίδιο αντίκτυπο στις νεότερες γενιές και υπεύθυνος γι' αυτό, κατά τον ίδιο, είναι ο Steve Jobs, ιδρυτής και «κεφάλι» της Apple.
Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Τα παιδιά σήμερα χάνουν όλη την εμπειρία του να βάζεις τα ακουστικά, να ανεβάζεις την ένταση στο 10, να κρατάς τη θήκη του δίσκου, να κλείνεις τα μάτια και να χάνεσαι μέσα στο album. Καθώς και την ομορφιά του να παίρνεις τα λεφτά από το χαρτζιλίκι σου και να αποφασίζεις πιο album θα αγοράσεις βάσει της συσκευασίας του, χωρίς να ξέρεις τι ήχο έχει ο δίσκος, βλέποντας μόνο μερικές φωτογραφίες και αφήνοντας τη φαντασία σου να σε οδηγήσει».

Και, παίρνοντας αφορμή από αυτές τις αναμνήσεις, συνέχισε τον συνειρμό του με μερικές κατηγορίες αυτή τη φορά: «Θεέ μου, ήταν μια μαγική, μαγική εποχή. Σιχαίνομαι να ακούγομαι σαν γέρος, αλλά η αλήθεια είναι πως είμαι, και, θυμηθείτε αυτό που θα σας πω, σε μια γενιά από τώρα, οι άνθρωποι θα αναρωτηθούν «Τι έγινε;». Ο Steve Jobs είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον θάνατο της μουσικής βιομηχανίας».

Το πρόβλημα του Bon Jovi με τον Jobs, δηλαδή, δεν είναι το παράνομο downloading ή το ότι προσφέρει κομμάτια στο iTunes μόνο με 0.99 ευρώ, αλλά το ότι αυτό το ακατάσχετο downloading έχει καταστρέψει την εμπειρία της μουσικής, αφού οι νέοι πλέον κατεβάζουν μεμονωμένα κομμάτια, όχι ολοκληρωμένα albums, δεν ασχολούνται με το artwork και έχουν αποξενωθεί από το βασικό νόημα της μουσικής.

Ο τελευταίος των ρομαντικών, μάλλον έχει τα δίκια του.