Οι 10 πιο σημαντικές στιγμές του πρίγκιπα Φίλιππου με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Οι 10 πιο σημαντικές στιγμές του πρίγκιπα Φίλιππου με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές ημέρες στη ζωή του Φίλιππου και της Ελισάβετ;

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας είναι ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε μάλιστα το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Έζησε μέχρι τα 99 του χρόνια και στα χρόνια αυτά απέκτησε τέσσερα παιδιά, 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα. Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle θα του χάριζαν το 11ο δισέγγονο, δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να το γνωρίσει.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μέλος στη βασιλική οικογένεια που όλοι του είχαν αδυναμία, και ήταν σίγουρα λιγότερο αυστηρός από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αγαπούσε πολύ τη σύζυγό του και παρά τα όσα κυκλοφορούσαν σε εκείνα τα χρόνια περί απιστιών κ.ο.κ ποτέ δεν αποδείχθηκε πως είχαν κάποια βάση. Οι δυο τους έφτιαξαν μια υπέροχη οικογένεια, με την οποία έζησαν και τη χάρηκαν μέχρι το τέλος.

Σήμερα σε αυτό το αφιέρωμα είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στα 74 χρόνια γάμου με τη μονάρχη της Αγγλίας.

#1. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο δούκας του Εδιμβούργου ανακοίνωσαν τον αρραβώνα του το καλοκαίρι του 1947.

#2. Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 το βασιλικό ζευγάρι παντρεύτηκε.

#3. Ο βασιλικός μήνας του μέλιτος. Λόγο μετά τον γάμο τους Ελισάβετ και Φίλιππος πήγαν μήνα του μέλιτος στη Μάλτα.

#4. Όταν έγιναν γονείς για πρώτη φορά. Η βασίλισσα Ελισάβετ έφερε στον κόσμο τον πρίγκιπα Κάρολο στις 14 Νοεμβρίου του 1948.

#5. Δύο χρόνια αργότερα, το 1950 η Ελισάβετ γέννησε τη μονάκριβη κόρη τους, την πριγκίπισσα Άννα.

#6. To 1953 η Ελισάβετ γίνεται βασίλισσα της Αγγλίας και ο Φίλιππος είναι πια σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ II.

#7. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1960 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γίνονται γονείς για τρίτη φορά με τον πρίγκιπα Ανδρέα, ενώ το 1964 γεννιέται το τέταρτο παιδί τους, ο πρίγκιπας Edward.

#8. Μετά τον γάμο τους, η βασιλομήτωρ έγραψε στον γαμπρό της ζητώντας τη διαβεβαίωσή του ότι θα «αγαπάει» την κόρη της. Εκείνος απάντησε ότι «ερωτεύτηκε εντελώς και ανεπιφύλακτα» και υποσχέθηκε ότι θα σταθεί δίπλα στη γυναίκα του ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί. Έμεινε πιστός στο λόγο του.

#9. Ο πρώτος ιδιωτικός γραμματέας του Φίλιππου, Michael Parker, κάποτε υπενθύμισε: «Μου είπε ότι η δουλειά του, πρώτη, δεύτερη και τελευταία, ήταν να μην απογοητεύσει ποτέ τη γυναίκα του». Εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη ναυτική σταδιοδρομία, και τον αγώνα για τα παιδιά του να φέρουν το επώνυμό του, Mountbatten, αντί για το επίσημο Windsor.

#10. Τον Νοέμβριο του 2020 γιόρτασαν την 73η επέτειο του γάμου τους. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος μοιράστηκαν μια νέα φωτογραφία με τους θαυμαστές για να σηματοδοτήσουν την 73η επέτειο του γάμου τους.

Η μονάρχης και ο δούκας του Εδιμβούργου φωτογραφήθηκαν στο Oak Room στο Κάστρο του Windsor από τον βασιλικό αγαπημένο, Chris Jackson. Στο γλυκό πορτρέτο, η Αυτού Μεγαλειότητα και ο δούκας, κοίταζαν μια κάρτα από τα εγγόνια τους, τον πρίγκιπα George, την πριγκίπισσα Charlotte και τον πρίγκιπα Louis.