Το στέμμα θρηνεί: Έτσι είπαν το τελευταίο αντίο στον πρίγκιπα Φίλιππο

Το στέμμα θρηνεί: Έτσι είπαν το τελευταίο αντίο στον πρίγκιπα Φίλιππο

Σε βαρύ κλίμα συγκίνησης η βασιλική οικογένεια αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα Φίλιππο στην τελευταία κατοικία του.

Σήμερα «το στέμμα» θρηνεί! Και δεν είναι μόνο η απώλεια του «τίτλου», αλλά ο θάνατος του Δούκα του Εδιμβούργου σηματοδοτεί και τον επίλογο μιας 73ετους σχέσης που πέρασε από σαράντα κύματα, άντεξε όμως στους ανέμους και τις τρικυμίες και βρήκε τη ρότα του μέχρι το τέλος! Η Βασίλισσα Ελισάβετ σήμερα θρηνεί για όλα αυτα κι όπως είναι αναμενόμενο τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω της.

Από νωρίς το μεσημέρι πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το Κάστρο του Windsor όπου η βασιλική οικογένεια αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου στη βασίλισσα και το «θάρρος, δύναμη και πίστη» του ήταν αυτά που τονίστηκαν σήμερα στην κηδεία του. Λίγοι και στενοί άνθρωποι της βασιλικής οικογένειας, 30 φίλοι και συγγενείς, συγκεντρώθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor για να πουν το τελευταίο αντιο στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Πριν από την κηδεία δημοσιοποιήθηκε ένα οργανωτικό σχέδιο που δημιουργήθηκε προσωπικά από τον ίδιο τον Πρίγκιπα Φίλιππο πριν πεθάνει. Περιγράφει με λεπτομέρεια όλα όσα ήθελε να συμβούν αυτά τα 50 λεπτά που διήρκησε η κηδεία. Επιθυμία του ίδιου του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν να μην βγάλει κανένας επικήδειο λόγο από τη βασιλική οικογένεια για εκείνον, ούτε να διαβάσει ευχές και ποιήματα.

Το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, (που είχε επάνω την γαλανόλευκη, σημάδι της ελληνικής καταγωγής του) ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου.

Έπειτα ξεκίνησε το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά παρατάχθηκαν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.

Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί παρατάχθηκαν στην περίμετρο της αυλής. Έπειτα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δε συμμετείχαν στην πομπή (όπως η βασίλισσα Ελισάβετ), αναχώρησαν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ο Πρίγκιπας Κάρολος, η Πριγκίπισσα Άννα, ο Harry και ο William, ακολούθησαν πεζοί την πομπή.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο Φίλιππος, μπήκε πρώτο στην αυλή.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από την Εσωτερική Αίθουσα και οι ορχήστρες στην αυλή σώπασαν καθώς το φέρετρο εξήλθε από την Επίσημη Είσοδο ένα λεπτό αργότερα.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πομπή, περιλαμβανομένων των τεσσάρων παιδιών του Φιλίππου - οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου και Έντουαρντ και η πριγκίπισσα Άννα, μαζί με τα εγγόνια Ουίλιαμ και Χάρι - αναχώρησαν από Επίσημη Είσοδο πίσω από το φέρετρο, το οποίο είχε τοποθετηθεί πάνω στο Land Rover.

Η βασίλισσα Ελισάβετ αναχώρησε από την είσοδο του κάστρου με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley ενώ εκείνη την ώρα ήχησε και ο εθνικός ύμνος. Φανερά συντετρημένη κάθισε μόνη της στον ναό και στο τέλος της τελετής αποχώρισε πάλι μόνη!

Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο κατευθύνονταν προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα πυροβολούσε ανά λεπτό ενώ οι καμπάνες ηχούσαν δυνατά.



Τη βασίλισσα υποδέχθηκε στο παρεκκλήσι ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος τη συνόδευσε στο κάθισμά της. Μόλις έφτασε το φέρετρο από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού ήχησε το «Still» μόλις το Land Rover σταμάτησε στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών σήκωσαν το φέρετρο ενώ οι γκάιντες συνέχιζαν να παίζουν το «Side».

Αμέσως μετά τηρήθηκε σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, σήμανε ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο υποδέχτηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού έκλεισαν, οι γκάιντες έπαιξαν το «Carry On».

Το φέρετρο ήταν τοποθετημένο σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού ενώ πάνω σε μαξιλάρια ήταν τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου -κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα-. Επάνω στο φέρετρο με την σορό ήταν τοποθετημένο ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του. Η σημαία που σκέπαζε το φέρετρο σηματοδοτούσε τη ζωή του.

Μετά την κηδεία ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας έπαιξε με την γκάιντα έναν θρήνο, ενώ ακολούθησε το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών ανάκρουσαν το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες αποχώρησαν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι βαθιά συγκινημένοι.