Diana Statue: Έντονη κριτική για το άγαλμα της πριγκίπισσας Νταΐανα και τη στάση του Κάρολου

Πατούλια Κατερίνα
Diana Statue: Έντονη κριτική για το άγαλμα της πριγκίπισσας Νταΐανα και τη στάση του Κάρολου

Οι δύο πρίγκιπες και το άγαλμα της Diana που δεν άρεσε σε όλους. 

Εκείνο το πρωινό της 31ης Αυγούστου ο αναβρασμός από το φρικτό τροχαίο στο Παρίσι και την είδηση του θανάτου της πριγκίπισσας Diana έφτασε γρήγορα μέχρι και την Ελλάδα.

Η Diana ήταν μόνο 36 ετών. Η φιγούρα του μικρού τότε Harry και του πρίγκιπα William πίσω από το φέρετρο της μαμάς τους, σε μια κηδεία που είδαμε ζωντανά και στην Ελλάδα στοίχειωνε για χρόνια και τα δικά μου όνειρα. Εκείνες τις εποχές, οι δικοί μας γονείς απέφευγαν εντελώς να μας παίρνουν μαζί σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις και το οδυνηρό του θεάματος, εξομολογήθηκε πριν λίγο καιρό ο Harry, ο οποίος και τόνισε πως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του, είναι η πομπή αυτή που αναγκάστηκε να κάνει πίσω από το φέρετρο της μητέρας του.



Οι δύο πρίγκιπες:

Στη δεκαετία του 90 και του 2000, οι πρίγκιπες μεγάλωναν χωρίς τη μητέρα τους αλλά αποτελούσαν το όνειρο κάθε κοριτσιού. Οι δύο γιοι της Diana, λίγο πριν τη γνωριμία του Harry με τη Meghan Markle, ζήτησαν από τον Ian Rank-Broadley το 2017 να φτιάξει αυτό το άγαλμα, με τη σκέψη στη γιορτή του 2021, για την ημέρα εκείνη της 1ης Ιουλίου που η μαμά τους θα γινόταν 60 ετών.



Η αποκάλυψη του αγάλματος:

Η γιορτή των 100 ατόμων που θα γινόταν στο Παλάτι, στον αγαπημένο κήπο της Diana όταν έμενε στο Kensington, ξαφνικά μίκρυνε, η Kate αποφάσισε να απέχει, ο Κάρολος αποφάσισε να μην δημιουργήσει παραπάνω δράμα και δεν εμφανίστηκε, το παρόν δεν έδωσε ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ, σηματοδοτώντας πως το άγαλμα αυτό, ήταν επιθυμία του William και του Harry στην οποία η βασίλισσα έδωσε απλά τη συγκατάθεσή της.

Με όλο το δράμα των προηγούμενων μηνών που ακολούθησαν το Megxit, την πανδημία, την περιβόητη συνέντευξη του Harry και της Markle στην Oprah, τις κατηγορίες για την ίδια την οικογένειά του, για την Kate, για τον πατέρα του, για τον τρόπο που δρα το Παλάτι, οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδέρφια έγιναν πιο παγωμένες από ποτέ. Το γεγονός αυτό φάνηκε και στην κηδεία του Φίλιππου τον Απρίλιο, όταν τα δύο αδέρφια δε μπορούσαν καλά καλά να κοιτάξουν το ένα το άλλο.

Στην χτεσινή εκδήλωση (1η Ιουλίου 2021) τα χαμόγελα ανάμεσα στους πρίγκιπες δεν έλειψαν, το κλίμα ήταν έτσι κι αλλιώς γεμάτο βαθιά συναισθήματα για την μητέρα τους που τόσες δεκαετίες μετά τον θάνατό της, δεν λείπει μόνο στους ίδιους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κριτική για το άγαλμα:

Από εχθές, το hastag #dianastatue έχει γίνει trend στα social media και όχι άδικα. Μεγάλες εφμηερίδες όπως η Guardian κατακεραύνωσαν το μπρούτζινο άγαλμα που δείχνει την Diana ανάμεσα σε τρία παιδιά.
Τα σημεία της κριτικής στο έργο ήταν συγκεκριμένα: άπνευστο, χωρίς ζεστασιά, ένα άγαλμα που δεν θα επέλεγε ποτέ η ίδια η Diana.

Στην ανακοίνωση του Παλατιού αναφερόταν στους δημοσιογράφους πως το άγαλμα ήθελε να μεταδώσει τη ζεστασιά και την ενέργεια της Diana και να επιτρέψει στις γενιές που θα ακολουθήσουν να την θυμούνται στον αγαπημένο της ρόλο, ανάμεσα στα παιδιά που πάντα έσπευδε να βοηθά.

Στην παράξενη αυτή απεικόνιση, η Diana είναι υπερφυσικά μεγάλη, το πρόσωπό της ίσως θυμωμένο και πιο αντρικό από εκείνο το γλυκό χαμόγελο και τα θλιμμένα μάτια της και σίγουρα το μέταλλο δεν βοηθούσε.

Πρίγκιπας Harry- Πρίγκιπας William: Αποκάλυψαν μαζί το συγκινητικό άγαλμα με τη μητέρα τους Diana

Η Diana ως σύγχρονη Παναγία ή Μητέρα Τερέζα ίσως είναι ο τρόπος που οι γιοι της την ήθελαν. Ίσως όχι. Ένα άγαλμα μέσα στο Παλάτι είχε σίγουρα την τελική έγκριση της βασίλισσας αλλά και του Κάρολου.

Και μιας και μιλάμε για τον Κάρολο, η απόφαση που πήρε ο ίδιος, έγινε αντικείμενο μεγάλης κριτικής. Δες παρακάτω γιατί.