Αποκαλύφθηκαν οι μυστικοί κωδικοί D day - Mrs Robinson! Τι θα γίνει αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

Κατερίνα Μπούσιου
Αποκαλύφθηκαν οι μυστικοί κωδικοί D day - Mrs Robinson! Τι θα γίνει αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» και όλο το μυστικό σχέδιο που ακολουθεί όταν φύγει από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας και του πλανήτη. Αποκαλύφθηκε από τα βρετανικά media με λεπτομέρειες ανά μέρα και...ώρα. 

Μετά την μικρή αδιαθεσία της και την παραμονή της για μια νύχτα στο νοσοκομείο, η βασίλισσα Ελισάβετ, έχει επιστρέψει στο παλάτι και ο συναγερμός που σήμανε για την υγεία της, σίγησε. Το γεγονός επίσης πως από χθές, ο πρίγκηπας William μαζί με την Kate Middleton και τα παιδιά τους αναχώρησαν για επταήμερο ταξίδι αναψυχής, σημαίνει ότι η κατάσταση υγείας της βασίλισσας δεν αποπνέει πλέον έντονη ανησυχία. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά.


O πρίγκιπας William και η Kate Middleton στην Αθήνα για τον γάμο; Τι γράφουν τα βρετανικά media!


https://www.instagram.com/reel/CVOgGPTMPGz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η βασίλισσα στα 95 της είναι ακόμη δυνατή για να κυβερνήσει. Ωστόσο τα βρετανικά media ήταν τις προηγούμενες μέρες πανέτοιμα για παν ενδεχόμενο, ενώ ήδη είχαν αποκαλύψει από το τέλος του καλοκαιριού (το site Politico.eu συγκεκριμένα) το νέο αναθεωρημένο σχέδιο (με plan B λόγω πανδημίας) που θα ακολουθηθει όταν φύγει από τη ζωή.

Είναι το πιο καλοστημένο κρατικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί ποτέ παγκοσμίως. Εν γνώσει της και με αρκετές δικές της αλλαγές.
ellizabeth portrait

Το πρώτο τηλεφώνημα

Όταν συμβεί το θλιβερό γεγονός, ο γραμματέας της και μόνον αυτός, τηλεφωνεί στο βασιλικό συμβούλιο (είναι το ολιγομελές σχήμα που εκτελεί αρμοδιότητες της μοναρχίας προς την κυβέρνηση) και στον πρωθυπουργό για να πει μόνο αυτές τις λέξεις «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Μετά το μαθαίνουν τα μέλη της οικογένειάς της, αν δεν βρίσκονται στο πλευρό της μέχρι εκείνη την ύστατη ώρα.

Ο επικεφαλής του βασιλικού συμβουλίου πηγαίνει στον πρώτο τη τάξει διάδοχο (στην προκειμένη περίπτωση τον πρίγκηπα Κάρολο) και τον χρίζει νέο βασιλέα. Είναι το κινηματογραφικό «The King is dead, long live the King» (σ.σ ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς, με αλλαγή εδώ στην πρώτη λέξη το Queen). Ασκεί από το πρώτο λεπτό τα καθήκοντά του με την ενθρόνιση να γίνεται ένα χρόνο μετά.


Αν ο Κάρολος αρνηθεί (μπορεί να γίνει και αυτό) αυτόματα γίνεται επίσκεψη στον πρίγκηπα Γουίλιαμ που ακολουθεί στην τάξη της διαδοχής.
https://www.instagram.com/p/CQq164sM4Ny/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


Τίποτε δεν θα μαθευτεί αν δεν το πει το BBC

Σε απόλυτο συντονισμό, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας συμβεί το θλιβερό γεγονός, το πρακτορείο ειδήσεων Associated press, το ραδιόφωνο του BBC και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα το τηλεοπτικό κανάλι του, θα γνωστοποιήσουν στο έθνος την απώλεια.

Το dress code των παρουσιαστών, το ύφος τους, οι λιτές ατάκες τους, η φωτογραφία της Ελισάβετ που θα χρησιμοποιηθεί και το ειδικό μαύρο φόντο, έχουν ήδη προαποφασιστεί, εγκριθεί και μονταριστεί. Αν έχουμε την απώλειά της το βράδυ, ούτε λεπτό νωρίτερα πριν τις 08.00 το πρωί δεν θα γνωστοποιηθεί η λιτή ανακοίνωση.

(Δείτε πως αντίστοιχα ανακοίνωσαν στο BBC πριν λίγους μήνες τον θάνατο του Πρίγκηπα Φίλιππου)Πρόβες κάνουν κάθε χρόνο και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Βρετανίας και μάλιστα το ΙΤΝ και το Sky News έχουν δώσει κωδικό όνομα στην επιχείρηση των breaking news και των ειδικών εκπομπών το «Mrs Robinson».

Και γιατί Mrs Robinson; Αν πήγε το μυαλό σας στο ομώνυμο τραγούδι των Simon and Garfunkel που ακούστηκε πρώτη φορά στην ταινία «Πρωτάρης» με τον Αλ Πατσίνο, καλώς πήγε. Γιατί το τραγούδι δεν γράφτηκε μόνο για την κινηματογραφική ηρωίδα με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Πατσίνο, αλλά για την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ελεονόρ Ρούσβελτ, γυναίκα σύμβολο για το αμερικάνικο έθνος. Οι δικές της καινοτομίες, μοιάζουν αρκετά με το έργο και την δυναμική της Ελισάβετ.
boris queen

Επιχείρηση μεσίστια σημαία

Μόλις ο πρωθυπουργός ενημερωθεί, αστραπιαία, όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός, πρέπει να ενημερώσει όλες τις υπηρεσίες του κράτους, της Σκωτίας και όλων των κρατών της βρετανικής κοινοπολιτείας να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες. Αυτό πρέπει να γίνει εντός μιας ώρας!

Τα social media, οι επίσημες ιστοσελίδες του κράτους σε όλες τις υπηρεσίες μεγάλες ή μικρότερες, στο Κοινοβούλιο, στην Βουλή των Λόρδων και στο Παλάτι, αλλάζουν πρώτη σελίδα με συγκεκριμένη εικόνα και κείμενο. Η Βουλή των Κοινοτήτων, η βουλή των Λόρδων συνεδριάζουν για λίγα λεπτά για να γνωστοποιηθεί η ανακοίνωση.

Και από αυτή την στιγμή το έθνος μπαίνει σε περίοδο πένθους, δημόσιας ημιαργίας δέκα ημερών, μέχρι την τελετή της κηδείας της στο Αβαείο του Westminister, μέρα καθολικής αργίας. *(οι δέκα μέρες παλαιότερα ήταν περισσότερες, αλλά αυτό κρίθηκε αρκετά επιζήμιο για την οικονομία της χώρας)

Τρία υπουργεία λειτουργούν μόνο επί 24ωρου βάσεως. Το υπουργείο Εξωτερικών, το Εσωτερικών, το υπουργείο Άμυνας αλλά και η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες. Όλοι προετοιμάζονται με τις πρεσβείες της Βρετανίας ανά τον κόσμο για το σχέδιο (ήδη έτοιμο) των επίσημων καλεσμένων που θα παραβρεθούν στην κηδεία της και το πρωτόκολλο που θα τους αποσταλεί για το τελετουργικό.

Υπάρχει και plan B το οποίο συντάχθηκε πέρυσι, με πιο μικρή λίστα καλεσμένων (εστεμμένων και μη) σε περίπτωση που δεν θα διανύουμε περίοδο covid free.


6 φορές που η βασίλισσα Ελισάβετ ανησύχησε το κοινό αλλά τελικά όλα πήγαν καλάqueen portrait2

Kώδικας «D-Day»

Η ημέρα της απώλειας χαρακτηρίζεται ως D- Day. Και κάθε μέρα που περνά Day+1, Day+2 κ.λ.π μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα της τελετής.

-Την D-Day, o πρώτος που κάνει δημόσια δήλωση στις κάμερες είναι ο πρωθυπουργός, μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης.

-Ο νέος βασιλιάς εκφωνεί λόγο στο έθνος ακριβώς στις 6 το απόγευμα και δεν κάνει πλέον καμιά δήλωση σε κάμερες ή ραδιόφωνο.

Και εδώ θα σας δώσουμε στη photo gallery που ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα. Έχουν όλα προβλεφθεί λεπτό προς λεπτό, μέρα με την ημέρα. Τίποτε το αυθόρμητο. Με πολύ παράξενες λεπτομέρειες.


*(πηγή φωτογραφιών AP-Associated press)