Επιστρέφει ο πρίγκιπας Harry στην Αγγλία; Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να τον αναγκάσει

Νατάσσα Σχοινά
Επιστρέφει ο πρίγκιπας Harry στην Αγγλία; Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να τον αναγκάσει

Τι γίνεται στην περίπτωση που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μπορεί να εκτελέσει τα βασιλικά της καθήκοντα;

Στις 8 Ιανουαρίου του 2020 έγινε αυτό που κανείς δεν περίμενε και που το παλάτι απευχόταν. Η Meghan Markle και ο πρίγκιπας Harry ανακοίνωσαν με ανάρτησή τους στο Instagram ότι θα αποχωρούσαν από senior μέλη της βασιλικής οικογένειας και ότι θα μοίραζαν τον χρόνο τους μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής, γίνοντας, παράλληλα, και οικονομικά ανεξάρτητοι.

Το περιβόητο «Megxit» έγινε πραγματικότητα, το ζευγάρι πήγε στην Αμερική και, έκτοτε, σε όσες δημόσιες εμφανίσεις κι αν έχουν δώσει το παρών δείχνουν πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Φανερά πιο χαρούμενοι και ελεύθεροι να μπορούν να επιλέξουν τις ενέργειες στις οποίες θα συμμετάσχουν.



Η επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα;

Στα τέλη του Οκτωβρίου, κυκλοφόρησαν τα νέα ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν καλά. Άρχισε να ακυρώνει προγραμματισμένες της υποχρεώσεις, αφού και σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού της, έπρεπε να κάτσε και να ξεκουραστεί.

Ανησυχία για την υγεία της βασίλισσας: Η ανακοίνωση από το Παλάτι για το τι συμβαίνει

«Η βασίλισσα δέχτηκε ιατρική συμβουλή ξεκούρασης για τις επόμενες ημέρες, παραμένει σε καλή διάθεση και απογοητεύτηκε που δεν μπορεί να επισκεφτεί τη Βόρειο Ιρλανδία, όπου θα είχε σήμερα μια σειρά υποχρεώσεων. Η βασίλισσα στέλνει τις θερμότερες ευχές της και ανυπομονεί για την επίσκεψή της στο μέλλον.

Ενώ οι εξελίξεις της υγείας της φαίνεται να δείχνουν μία πιο θετική πορεία, ωστόσο φαίνεται αρκετά επιβαρυμένη, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ηλικία της.



Θα επιστρέψει ο πρίγκιπας Harry στην Αγγλία;

Ούσα 95 ετών, η βασίλισσα Ελισάβετ δε θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο πρόγραμμα όσο και να το θέλει. Οπότε, αναγκαστικά άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο για να βοηθήσουν την κατάσταση και να μη μείνουν πίσω οι βασιλικές υποχρεώσεις.

Δεδομένου ότι ο πρίγκιπας William και η Kate Middleton έχουν ούτως ή άλλως τη δική τους ατζέντα, οπότε όχι και πολύ χρόνο για επιπλέον δραστηριότητες, σαφώς ένα βοηθητικό σενάριο θα ήταν να επιστρέψει ο Harry για να αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις.

«Προφανώς και όσο μεγαλώνει η βασίλισσα Ελισάβετ, περισσότερα καθήκοντα θα πέσουν σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να κάνουν τα πάντα εκτός από συνταγματικές λειτουργίες, όπως συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υπογραφές για το κοινοβούλιο», λέει ο καθηγητής Vernon Bogdanor, πολιτικός επιστήμων και ειδικός στο Βρετανικό Σύνταγμα.

meghan5

Τι γίνεται όταν η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της;

Όπως αναφέρει το Express, ο Νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση που η μονάρχης δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της, ο σύζυγός της -που στην περίπτωση της Ελισάβετ έχει πεθάνει- και οι επόμενοι τέσσερις στη διαδοχή και άνω των 21 ετών γίνονται σύμβουλοι. Επομένως, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας William, ο πρίγκιπας Harry και ο πρίγκιπας Andrew.

Θεωρητικά, λοιπόν, μπορεί ο Harry να κληθεί να επιστρέψει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα το κάνει, αφού μπορεί να αντικατασταθεί από άλλον. Ακόμα και από την πριγκίπισσα Βεατρίκη!

Ο Harry, άλλωστε, όπως και ο Andrew, είναι μεν στη διαδοχή αλλά δεν είναι ενεργά μέλη στα καθήκοντα.