Ξέσπασε ο πρίγκιπας Harry για τη λέξη Megxit: «Όλα ξεκίνησαν από ένα troll»

Πατούλια Κατερίνα
Ξέσπασε ο πρίγκιπας Harry για τη λέξη Megxit: «Όλα ξεκίνησαν από ένα troll»

O όρος Megxit χαρακτήρισε τη διαδικασία παραίτησης του Harry και της Meghan από τα royal καθήκοντά τους

Ακόμα μια φορά που ο πρίγκιπας Harry μιλά για την παραπληροφόρηση στα μίντια, την ίδια ημέρα που η Meghan Markle υποστήριξε πως τα ταμπλόιντ περιοδικά θα πρέπει να πωλούνται με προειδοποιητική σήμανση όπως και τα τσιγάρα.

Ο Harry συμμετείχε στο εικονικό συνέδριο του περιοδικού Wired με τίτλο RE:WIRED συμμετέχοντας στη συζήτηση του πάνελ "Internet Lie Machine" μαζί με τη Renée DiResta του Stanford Internet Observatory και τον Rashad Robinson του Color of Change.

Lilibet Diana: Αν ανυπομονείς για την πρώτη φωτογραφία της κόρης των Sussexes έχουμε καλά νέα!

markle morgan 2

Τα τρολς κατά των Sussexes

Μιλώντας για τον βαθμό παραπληροφόρησης που όλοι βιώνουμε, ο πρίγκιπας μίλησε για μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, την οποία βιώνουν οι άνθρωποι είτε βρίσκονται online, είτε όχι.

Ο Harry εξήγησε χαρακτηριστικά πως είναι πολλοί λίγοι εκείνοι οι λογαριασμοί που τους επιτρέπεται όμως να δημιουργούν χάος τονίζοντας πως στην περίπτωση της Markle τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

«Πάνω από το 70% των ψεμάτων που γράφονται για τη σύζυγό μου, προέρχεται από 50 λογαριασμούς, οι οποίοι αλληλεπιδρούν με Βρετανούς δημοσιογράφους που θεωρούν τα ψέματα αυτά ως αλήθεια. Ο όρος "Megxit" ήταν ή είναι ένας μισογυνιστικός όρος που δημιουργήθηκε από ένα τρολ, ενισχύθηκε από τους παγκόσμιους ανταποκριτές και γιγαντώθηκε όταν υιοθετήθηκε στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αλλά ξεκίνησε με ένα τρολ», τόνισε ο Harry παραθέτοντας στη συνέχεια ακριβή στατιστικά για τα ψέματα και τους λογαριασμούς που τα ενισχύουν στο Facebook και στο Youtube.



Τα social media και οι Sussexes:

Ο 37χρονος πρίγκιπας τόνισε πάντως ο ίδιος και η οικογένειά του δεν θα επιστρέψουν στα social media αν δεν αλλάξει κάτι στην τρέχουσα κατάσταση η οποία τον έχει επηρεάσει και τον ίδιο τα τελευταία χρόνια.

«Το ένιωσα προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια και τώρα το παρακολουθώ να συμβαίνει παγκοσμίως επηρεάζοντας τους πάντες, όχι μόνο την Αμερική, κυριολεκτικά όλους σε όλον τον κόσμο. Έμαθα από πολύ νωρίς ότι τα κίνητρα των μίντια δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα κίνητρα της αλήθειας».

Ο Harry δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στη μητέρα του, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ένα κυνήγι των παπαράτσι για να αποσπάσουν μια φωτογραφία της:

«Ξέρω πολύ καλά την ιστορία. Έχασα τη μητέρα μου από αυτήν τη λύσσα και προφανώς είμαι αποφασισμένος να μην χάσω τη μητέρα των παιδιών μου από το ίδιο πράγμα».


https://www.instagram.com/p/CWF8Uqss8vc

Ίσως αυτή η σύνδεση των trolls με τα μίντια και τον τρόπο που οι δημοσιογράφοι υιοθετούν τα ψέματα των ψεύτικων λογαριασμών, να εξηγεί το πείσμα του Harry και της Markle να μπαίνουν σε δικαστικές διαμάχες με εφημερίδες και περιοδικά που δημοσιεύουν fake news για τη ζωή τους.

Η μάχη του Harry κατά της παραπληροφόρης

Τον Μάρτιο ο Harry συνασπίστηκε με το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο του Άσπεν για μια εξάμηνη μελέτη για την εξάπλωση της παραπληροφόρηση στις ΗΠΑ και την μελέτη εύρεσης λύσης στην κρίση που αφορά τις πληροφορίες σήμερα.

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα social media, είναι πρόβλημα των μίντια συνολικά. Μεγάλωσα μαθαίνοντας πως οι ειδήσεις είναι ιερό μέρος. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Logan Roy ή ο Rupert Murdoch για να καταλάβεις ότι η έννοια του clickbait είναι απόγονος της στοχευμένης διαφήμισης.

Οι πραγματικοί δημοσιογράφοι έχουν τη δύναμη και τη θέληση να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, τα ψέματα, όλα αυτά μέσα από τα δικά τους συστήματα δράσης. Οι άνθρωποι τώρα περισσότερο από ποτέ θέλουν και χρειάζονται την αλήθεια. Θέλουν και χρειάζονται εμπιστοσύνη και θέλουν και χρειάζονται διαφάνεια. Είμαστε εδώ για να τους υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.