H Kate και ο William είναι οι πιο «σπάταλοι» της βασιλικής οικογένειας

Κατερίνα Μπούσιου
H Kate και ο William είναι οι πιο «σπάταλοι» της βασιλικής οικογένειας

  (Henry Nicholls, Pool Photo via AP)

Η ετήσια αναφορά Sovereign Grant εξηγεί πόσα ξόδεψαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Γιατί ο William και η Kate είναι πρώτοι στην λίστα; 

Το ερώτημα: «πόσο μας στοιχίζει η βασιλική οικογένεια;» είναι μία διαχρονική απορία που απασχολεί τους βρετανούς. Σύμφωνα με την έκθεση Sovereign Grant την οποία δημοσίευσε το παλάτι, τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 17% από πέρυσι το καλοκαίρι και όχι μόνο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Ο δούκας και η δούκισσα του Cambridge, William και Kate βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας.

Τα εκατομμύρια λίρες που στοιχίζει η Firm

Σε μία χρονιά δύσκολη οικονομικά για τους βρετανούς και λόγω της μετάβασης στην νέα εποχή μετά το Brexit, η μοναρχία συνεχίζει να είναι μία πολυδάπανη υπόθεση. Κάθε χρόνο από τον κρατικό προυπολογισμό, 86.3 εκατομμύρια λίρες διατίθενται ως επιχορήγηση στο παλάτι, ενώ το ποσό των 14,6 εκατομμυρίων, το καλύπτει από τα προσωπικά της έσοδα η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ. Αλλά τα φετινά στοιχεία δείχνουν ότι τα συνολικά έξοδα ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια λίρες. Και λόγω του Πλατινένιου Ιωβηλαίου αλλά και λόγω κάποιων μη χρήσιμων μετακινήσεων της βασιλικής οικογένειας.

Φαρμακερό το ταξίδι της Καραϊβικής

Το ταξίδι που έκαναν ο William και η Kate στις αρχές του χρόνου, ήταν το πιο πολυδάπανο έξοδο της οικογένειας. Στοίχισε 226 χιλιάδες λίρες για να τονωθεί το κύρος της μοναρχίας, την στιγμή που η χώρα έχει ήδη αποφαίσει να μην είναι πια μέλος της Κοινοπολιτείας. Δεύτερο έρχεται το ταξίδι του πρίγκιπα Κάρολου στα Barbados, για να παραβρεθεί μαζί με την Rihanna επίσης στην τελετή ανεξαρτητοποίησης. Και όλοι απορούν γιατί έπρεπε να βρεθούν σε χώρες που πια η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει καμμία εξουσία.

https://www.instagram.com/p/CbZQlhJuBhx

Η βασίλισσα Ελισάβετ τιμά την Κate και τον William και αυτό δεν είναι τυχαίο

Σας έχουμε και καλύτερο. 32 χιλιάδες λίρες στοίχισε το ταξίδι του Κάρολου με το ιδιωτικό αεροπλάνο για να επιστρέψει για την επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του James Bond, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει από την έκθεση το περιοδικό Vanity Fair, στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο και το 4ήμερο των εορτασμών μπορεί να στοίχισε 28 εκατομμύρια λίρες, αλλά στα κρατικά ταμεία μπήκαν πολύ περισσότερα χρήματα από την τουριστική του εκμετάλλευση.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με αριθμούς

Στην έκθεση αναφέρονται και οι υποχρεώσεις των Royals. 201 συναντήσεις ή επισκέψεις έκανε η βασίλισσα, (τις περισσότερες μέσω zoom από τον υπολογιστή της), την στιγμή που συνολικά όλα τα υπόλοιπα μέλη συμμετείχαν σε 2.300 βασιλικές υποχρεώσεις ή συναντήσεις. Καθαρό δείγμα πως η βασίλισσα παραμένει επικεφαλής του κράτους, αλλά αδύναμη πια λόγω ηλικίας και κινητικών προβλημάτων να ασκήσει περισσότερα καθήκοντα.

Και τώρα θα αναρωτηθείτε όπως και εμείς: Χρειάζονται όλα αυτά τα ταξίδια και οι υποχρεώσεις; Μήπως μετά την βασιλεία της Ελισάβετ τεθεί ξανά το ζήτημα μείωσης των εξόδων της οικογένειας; Γιατί ακόμη και αν γίνει βασιλιάς ο Κάρολος, δεν μπορεί για παράδειγμα για ένα ταξίδι να ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα ή να κάνει την πολυτελή ζωή που αρμόζει στον τίτλο του. Οι καιροί πια έχουν αλλάξει.