Τι έμαθε τελικά η βασιλική οικογένεια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana

Πατούλια Κατερίνα
Τι έμαθε τελικά η βασιλική οικογένεια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana
AP1987

Αυτοί που σίγουρα έμαθαν από εκείνη την τραγωδία στη σήραγγα του Παρισιού, είναι ο William και ο Harry.

Πριν από εικοσιπέντε χρόνια, δύο αγόρια ξύπνησαν μέσα σε ένα Παλάτι, εκείνο του Buckingham στο Λονδίνο και έμαθαν πως η μητέρα τους είχε πεθάνει σε ένα τροχαίο δυστύχημα. Οι λεπτομέρειες του τραγικού τρόπου με τον οποίο η 36χρονη τότε Diana έφυγε από τη ζωή, το κυνήγι από τους παπαράτσι.

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία που σύντομα μετατράπηκε σε παγκόσμιο πένθος, μια επέτειος που ο κόσμος ακόμα μιλάει γι΄αυτήν.

Και όπως είναι φυσικό, εκείνα τα δύο μικρά αγόρια, θέλουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τη μνήμη της μητέρα τους ζωντανή, μέσα από το φιλανθρωπικό τους έργο, ένα έργο που εκείνη πρώτη τόλμησε με αυθεντικότητα, με τρόπο που οι άνθρωποι που βοηθήθηκαν από τη Lady Di, ακόμα έχουν το όνομά της στις προσευχές τους.

Έμαθε όμως τίποτα το Παλάτι και η βασιλική οικογένεια από την τραγωδία αυτή; Το Megxit πριν δύο χρόνια και οι πρόσφατες δηλώσεις της Markle στο The Cut για το πόσο χαρούμενη ήταν που έφυγε από τη βασιλική οικογένεια, δείχνει πως η μούχλα μέσα στα ανάκτορα είναι βαθιά ριζωμένη, παρά την προσπάθεια της Diana, με τον δικό της πολύ δημόσιο τρόπο να την καθαρίσει από τα δωμάτια στα οποία θα μεγάλωναν τα αγόρια της.

Αυτοί που σίγουρα έμαθαν από εκείνη την τραγωδία στη σήραγγα του Παρισιού, είναι ο William και ο Harry.

Μεγαλώνοντας, αυτό φάνηκε από τις σχέσεις που είχαν οι ίδιοι με τις συζύγους τους, από τον τρόπο που προστατεύουν, τα παιδιά τους, την οικογένειά τους, την ιδιωτικότητά τους. Ο Harry υπήρξε λαλίστατος για τον φόβο με τον οποίο δεν θα ήθελε ποτέ ό,τι συνέβη στη μητέρα του να συμβεί με τη Meghan ή τα παιδιά του. Ο William από θέση πια ισχύος στη διαδοχή, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε και το Παλάτι στην αντιμετώπιση των παιδιών του. Ο πρωτότοκος γιος του George έφτασε 9 ετών για να μπει δειλά δειλά στις βασιλικές υποχρεώσεις και οι φωτογράφοι δεν φτάνουν ούτε κοντά στο σχολείο των τριών παιδιών του. Ο William, εγκατέλειψε πριν χρόνια τους τοίχους του Παλατιού προτιμώντας τον Norfolk και τώρα πια το Windsor, με τη νέα μετακόμιση στο Adelaide Cottage.

Princess Diana Legacy

Σίγουρα, τα έγγραφα που θα έρχονται πάντα στο φως για τη Diana, οι ταινίες, όπως το Spencer, σειρές όπως το Crown θα φέρνουν κοντά στην πριγκίπισσα μια νεότερη γενιά που σίγουρα δεν θυμάται να ξυπνά εκείνο το πρωινό της 31ης Αυγούστου και να μαθαίνει τα νέα για το θάνατο της θλιμμένης πριγκίπισσας. Και σίγουρα σήμερα, εκείνα τα δύο αγόρια που μεγάλωσαν απότομα τον Αύγουστο του 1997, θα θυμηθούν τη μητέρα τους, θα μιλήσουν για εκείνη. Και οι δυο. Κι ας είναι μίλια μακριά. Και θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμο αντιδρά στη βασιλική οικογένεια, ο ένας μέσα από το Παλάτι κι ο άλλος απέξω.

Ο γιατρός από τις τελευταίες στιγμές της Diana

Ο δρ Frederic Mailliez οδηγούσε προς το σπίτι του μετά από ένα πάρτι και βρέθηκε στο Alma τούνελ όταν και παρατήρησε τη Mercedes στην οποία επέβαινε η Diana. Όπως αποκάλυψε στο Associated Press, είδε τα συντρίμμια, πλησίασε και κοίταξε μέσα:

«Είδα τέσσερις ανθρώπους, οι δυο νεκροί χωρίς σφυγμό και άλλοι δύο στη δεξιά πλευρά σε σοβαρή κατάσταση. Ο επιβάτης μπροστά ούρλιαζε αλλά η γυναίκα που ήταν στα γόνατα στο πάτωμα της Mercedes, είχε το πρόσωπό της κάτω, ανέπνεε με δυσκολία, ήθελε βοήθεια. Μέχρι να επιστρέψω από το αυτοκίνητό μου, είχε χάσει τις αισθήσεις της, χάρη στον αναπνευστήρα που είχα μαζί μου, κέρδισε μερικές ανάσες αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει. Ξέρω ότι είναι απίστευτο αλλά δεν κατάλαβα πως ήταν η πριγκίπισσα. Αναγνώρισα μια όμορφη γυναίκα αλλά σκοπός μου ήταν να σώσω τη ζωή της, δεν είχα χρόνο να σκεφτώ ποια ήταν», τόνισε ο γιατρός που σύντομα κατάλαβε πως πρέπει να μιλήσει στα αγγλικά, να εξηγήσει πως είναι γιατρός. Σύντομα η Diana, ο οδηγός της και ο Dodi Fayed μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου και κατέληξαν. Ο γιατρός εξηγεί πως γνωρίζει καλά ότι το όνομά του θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με το τραγικό αυτό γεγονός.

«Ήταν μεγάλο σοκ όταν έμαθα ποια ήταν η γυναίκα. Έκανα ότι μπόρεσα για να τη σώσω; Έκανα καλά τη δουλειά μου;», τόνισε ο γιατρός.