15 πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας γνώρισε ήδη η Ελισάβετ και το post στο Instagram ήρθε αβίαστα

15 πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας γνώρισε ήδη η Ελισάβετ και το post στο Instagram ήρθε αβίαστα

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, και οι φωτογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ με όλους τους πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Η Liz Truss είναι η 15η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της βασιλείας της αρχηγού του κράτους, Βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ο ρόλος της βασίλισσας στην κυβέρνηση

Ως αρχηγός του κράτους, η βασίλισσα πρέπει να παραμείνει αυστηρά ουδέτερη σε ό,τι αφορά στα πολιτικά ζητήματα. Σύμφωνα με όσα ισχύουν, η μονάρχης δεν ψηφίζει αλλά ούτε εκλέγεται, ωστόσο, έχει σημαντικούς τελετουργικούς και επίσημους ρόλους σε σχέση με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο επίσημος όρος «Βασίλισσα στο Κοινοβούλιο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το βρετανικό νομοθετικό σώμα, το οποίο αποτελείται από τον Κυρίαρχο, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι αναγκαστικές αλλαγές που έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ στις διακοπές της για λόγους υγείας

Τα καθήκοντα της βασίλισσας περιλαμβάνουν το άνοιγμα κάθε νέας συνόδου του Κοινοβουλίου, τη χορήγηση Βασιλικής Συναίνεσης στη νομοθεσία και την έγκριση Διαταγών και Διακηρύξεων μέσω του Ιδιωτικού Συμβουλίου.

Εκτός από το ότι παίζει συγκεκριμένο ρόλο στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου με έδρα το Λονδίνο, η Βασίλισσα έχει επίσημους ρόλους σε σχέση με τις αποκεντρωμένες συνελεύσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το post της βασίλισσας Ελισάβετ με τους 15 πρωθυπουργούς που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο

Με αφορμή την εκλογή της Liz Truss ως νέας πρωθυπουργού της χώρας, ο λογαριασμός της βασιλικής οικογένειας στο Instagram έκανε μια ανάρτηση η οποία περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ με τους 15 πρωθυπουργούς που έχουν κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, από το 1952 μέχρι και σήμερα.

https://www.instagram.com/p/CiKIropM7I_

«Αργότερα σήμερα, η Βασίλισσα θα δεχθεί τη Liz Truss στο Κάστρο Balmoral για να επισημοποιήσει τη νέα της θέση ως Πρωθυπουργός.

Η κα Truss είναι η 15η Πρωθυπουργός που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αυτού Μεγαλειότητας. Ο πρώτος ήταν ο Winston Churchill το 1952.

1/ Με τον Winston Churchill στην Οικονομική Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας το 1952.
2/ Με τον Edward Heath στο γκαλά «Fanfare for Europe» το 1973.
3/ Με τους [L/R] James Callaghan, Lord Home, Margaret Thatcher, Lord Stockton, Lord Wilson και Edward Heath το 1984.
4/ Με τη Margaret Thatcher και τον Ronald Reagan κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κρατικής επίσκεψης το 1984.
5/ Με τον Tony Blair μετά την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία το 2005.
6/ Με την Theresa May στο διορισμό της ως πρωθυπουργού το 2016», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη λεζάντα του post.

Η συνάντηση της βασίλισσας Ελισάβετ με τη Liz Truss

Πριν από μερικές ώρες πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνάντηση της βασίλισσας Ελισάβετ με τη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Liz Truss, και ο λογαριασμός @theroyalfamily δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες.

https://www.instagram.com/p/CiKjY5JsYve

Η λεζάντα του post ανέφερε τα εξής:

«Η βασίλισσα υποδέχθηκε τη Liz Truss στο Κάστρο Balmoral σήμερα.

Η Αυτού Μεγαλειότητα της ζήτησε να σχηματίσει νέα Διοίκηση. Η κα Truss αποδέχθηκε την προσφορά της Αυτού Μεγαλειότητας και διορίστηκε Πρωθυπουργός».

Liz Truss: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου

  • Διαδέχθηκε τον Boris Johnson ως αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους.
  • Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που γίνεται πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Προέρχεται από «αριστερή» οικογένεια.
  • Γεννημένη στην Οξφόρδη, η οικογένειά της μετακόμισε στο Πέισλι της Σκωτίας όταν εκείνη ήταν τεσσάρων ετών και μετά στο Λιντς όπου πήγε σε κρατικό γυμνάσιο.
  • Η μητέρα της την έπαιρνε σε πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα πυρηνικά όπλα.
  • Όσο φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκανε εκστρατεία για τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και στο συνέδριο του κόμματος το 1994 μίλησε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας. Πήγε με τους Συντηρητικούς όσο ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο.
  • Είναι 47 ετών, παντρεμένη και έχει δύο κόρες.
  • Μετά το πανεπιστήμιο εργάστηκε ως οικονομολόγος για τη Shell και την Cable & Wireless και παντρεύτηκε τον λογιστή Hugh O'Leary το 2000. Η οικογένεια ζει στο Thetford του Norfolk.
  • Ήταν γραμματέας περιβάλλοντος όταν ήταν πρωθυπουργός ο David Cameron, έγινε υπουργός Δικαιοσύνης υπό την Theresa May και έπειτα έγινε υπουργός Εξωτερικών το 2021, με πρωθυουργό τον Boris Johnson.
  • Έχει δεσμευτεί να καταργήσει την αύξηση της Εθνικής Ασφάλισης που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο και την αναστολή των πράσινων φόρων από τους λογαριασμούς ενέργειας για να μπορέσουν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος.
  • Ψήφισε «Παραμονή» στο δημοψήφισμα για το Brexit, ωστόσο μετά το αποτέλεσμα άλλαξε γνώμη και δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Πριν συμμετάσχει στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, πολλοί την γνώριζαν από μια ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος των Τόρις το 2014, όπου προώθησε με ενθουσιασμό το βρετανικό τυρί και το χοιρινό κρέας.

Πηγή φωτογραφιών: @theroyalfamily