«Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ήταν το πνεύμα της Μ. Βρετανίας» - Το μήνυμα της πρωθυπουργού Liz Truss

Νατάσσα Σχοινά
«Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ήταν το πνεύμα της Μ. Βρετανίας» - Το μήνυμα της πρωθυπουργού Liz Truss

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' στο Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) το 2020

AP

Η βασίλισσα έφυγε, ο βασιλιάς ήρθε και η πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμά της και για τους δύο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, στο κάστρο Balmoral, με το παλάτι να ανακοινώνει πως έφυγε ειρηνικά και πως «ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».

https://www.instagram.com/p/CiQRgs-tG7r

Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ

Το μήνυμα της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Liz Truss, για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'

Γρήγορα, στο άκουσμα των νέων, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Liz Truss, εξέδωσε ανακοίνωση με το δικό της μήνυμα.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τα νέα που ακούσαμε από το Balmoral. Ο θάνατος της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας σόκαραν το έθνος και τον κόσμο. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν η πέτρα πάνω στην οποία χτίστηκε η μοντέρνα Βρετανία. Η χώρα μας αναπτύχθηκε και άνθισε υπό τη βασιλεία της. Η Βρετανία είναι η σπουδαία χώρα που είναι σήμερα χάρη σε εκείνη.

Ανέβηκε στον θρόνο ακριβώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη της Κοινοπολιτείας από μία μικρή ομάδα 7 χωρών σε μία οικογένεια 56 εθνών σε κάθε ήπειρο του πλανήτη. Είμαστε τώρα ένα μοντέρνο, ταχέως αναπτυσσόμενο, δυναμικό έθνος, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ Β' μας προμήθευσε με τη σταθερότητα και τη δύναμη που χρειαζόμασταν. Ήταν το πνεύμα της Μεγάλης Βρετανίας και αυτό το πνεύμα θα συνεχίσει να ζει. Είναι η μακροβιότερη βασιλεύουσα μονάρχης.

Είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα που συνέχισε με τόση αξιοπρέπεια και χάρη για 70 χρόνια. Η ζωή της στην υπηρεσία του λαού εκτείνεται πέρα από τις αναμνήσεις μας. Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλον τον κόσμο την αγαπούσαν και τη θαύμαζαν. Ήταν μία προσωπική έμπνευση για εμένα και για πολλούς Βρετανούς. Η αφοσίωσή της στο καθήκον είναι ένα παράδειγμα για όλους μας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στα 96 της, παρέμεινε αποφασισμένη να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της χρήζοντάς με τη 15η πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, επισκέφτηκε περισσότερες από 100 χώρες και άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Στις δύσκολες μέρες που έρχονται, θα έρθουμε κοντά με τους φίλους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κοινοπολιτεία και στον κόσμο για να γιορτάσουμε την εντυπωσιακή ζωή καθήκοντος που είχε.

Είναι μία μέρα μεγάλης απώλειας, αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αφήνει μία σπουδαία κληρονομιά. Σήμερα, το στέμμα προχωράει, όπως έχει κάνει για πάνω από 1000 χρόνια, στον νέο μας μονάρχη, στη νέα κεφαλή του κράτους, την Αυτού Μεγαλειότητά του, τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Με την οικογένεια του βασιλιά, θρηνούμε την απώλεια της μαμάς του και, ενώ θρηνούμε, πρέπει να ενωθούμε για να τον στηρίξουμε, για να φέρει την ίδια υποχρέωση που τώρα κουβαλάει για όλους μας. Του προσφέρουμε την πίστη και την αφοσίωσή μας, όπως η μαμά του αφιέρωσε τόσα πολλά, σε τόσους πολλούς, για τόσο καιρό.

Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, είμαστε σίγουροι πως έρχεται μία νέα εποχή στη μεγαλοπρεπή ιστορία της σπουδαίας χώρας μας, όπως ευχόταν η βασίλισσα ευχόταν, λέγοντας τις λέξεις ‘Ο Θεός ας σώζει τον Βασιλιά’ ('God Save the King')», είπε η πρωθυπουργός.

Πρίγκιπας Harry και Meghan Markle αποχαιρετούν τη βασίλισσα: Τα σενάρια μετά τον θάνατό της