Σοκ και δέος: Η Dana International αποκλείστηκε από τη Eurovision και εμείς απευθύνουμε ένα δριμύ κατηγορώ στους Ευρωπαίους

Σοκ και δέος: Η Dana International αποκλείστηκε από τη Eurovision και εμείς απευθύνουμε ένα δριμύ κατηγορώ στους Ευρωπαίους

Γιατί η «απόλυτη» βασίλισσα αποκλείστηκε από το θεσμό που της έδωσε το στέμμα της;

Όταν το 1998 στο Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας, η παρουσιάστρια της Eurovision ανακοίνωνε πως νικήτρια του διαγωνισμού είναι η transexual, Dana International ο διαγωνισμός τραγουδιού πέρασε σε μία εποχή όπου φτερά, πούπουλα, στρας, φαμφάρες και πομφόλυγες ήταν τα μόνα συστατικά της επιτυχίας για ένα τραγούδι.

Όχι ότι η Eurovision είχε ποτέ περίοδο αίγλης ή κάποια ιδιαίτερη τραγουδιστική αξία, αλλά η αποθέωση της κιτσερέλας ήταν μία μορφή ακμής για ένα θεσμό, που μόνο το τίτλο είχε και ποτέ την ουσία.

Η Dana και η Diva της έβαλαν το κιτς σε ένα άλλο επίπεδο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα βλέμματα του κόσμου σε ένα event που στα χρόνια, τα οποία ακολούθησαν είδαμε και άλλες τραβεστί, τέρατα, λεοντές, γούνες, χρυσά βρακιά, αλουμινόχαρτα και κάθε λογής περιθωριακό και ακαλαίσθητο τερτίπι για να συγκεντρώσουν οι διαγωνιζόμενοι ψήφους.

Δύο χρόνια πριν, όμως, κέρδισε ένα πολύ γλυκό τραγουδάκι από τη Νορβηγία και ένας βιολονίστας, ο Alexander Rybak με στόφα pop star αναδείχθηκε σε μουσικός υπερήρωας της Ευρώπης.

Ξάφνου, οι συμμετοχές που ψήφιζε ο κόσμος, εξαιτίας σοβαροφάνειας - πλήξης των τραγουδιών της σε συνδυασμό με την επιστροφή της μουσικής επιτροπής και την άνοδο της hipster κουλτούρας, παγκόσμια, δεν ήταν τόσο κακές, καρακιτσάτες και εξτράβαγαντ όσο παλαιότερα.

Πως λοιπόν, ένα τραγούδι με το τίτλο Ding Dong και μία Dana που φαίνεται να έχει περάσει μία δωδεκαετία στη φορμόλη (φρύδι δεν έχει κουνηθεί από το 1998 και ακόμα τα δόντια και το δέρμα αστράφτει) να εκτιμηθεί από το ευρωπαϊκό κοινό που ξαφνικά σοβάρεψε.

Καταγγέλλουμε με δριμύτατο τρόπο την στροφή των ευρωπαίων στην κλάιν μάιν ποιότητα και θέλουμε να πούμε πως η Dana στην καρδιά μας ήρθε πρώτη και παρότι δεν είναι εύκολο να τραγουδήσουμε στα εβραϊκά, θα μάθουμε λέξη λέξη το νέο της άσμα που αν μη τι άλλο θα αποθεωθεί στα gay bars της Μυκόνου, του Παρισιού και Λονδίνου.

Καταληκτικά, συμπεραίνουμε ότι διεθνείς κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στέρησαν την είσοδο της Dana στο τελικό, αλλά εκείνη είναι too fabulous ακόμα και να ασχοληθεί με αυτό.