Η Ντορέττα Παπαδημητρίου στο Queen.gr: «Δεν θέλω να γεννήσω φοβίες στα παιδιά μου»

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου στο Queen.gr: «Δεν θέλω να γεννήσω φοβίες στα παιδιά μου»

Διαβάστε γιατί η Ντορέττα θέλει να αγοράσουμε το T-shirt που φοράει!

Αυτές τις δύσκολες εποχές πολλά πράγματα δοκιμάζονται. Οι σχέσεις μεταξύ μας, η ανθρωπιά και η ευαισθησία μας. Η κρίση μας κάνει σκληρούς και εγωπαθείς ανθρώπους που δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τα δικά μας προβλήματα , ούτε να δείξουμε συμπόνια για εκείνους που τη χρειάζονται. Γι αυτό είναι ουσιαστικό να υπάρχουν συνάνθρωποι και οργανώσεις που θέλουν το καλό του διπλανού ή θέλουν να μας αφυπνίσουν.
To I LIVE FOR ΜΕ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που υποστηρίζει ανθρώπων με καρκίνο και χρόνια νοσήματα. Για την ενίσχυση των σκοπών του σωματείου παρουσίασε ένα συλλεκτικό T-shirt* με το μήνυμα I CAN, I WILL, I WIN, που σχεδίασε η εταιρία Chip&Chip και παρουσίασε η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Η ίδια μιλάει στο Queen.gr για να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για μια ασθένεια που δεν έχει μόνο θύματα αλλά και νικητές.

Τι σκέφτηκες όταν σου πρότειναν να είσαι το πρόσωπο της προώθησης του T-shirt για την ενίσχυση των σκοπών του Σωματείου I LIVE FOR ME;
Ήμουν πολύ χαρούμενη γι αυτή την ενέργεια και θέλω πολύ να βοηθώ όσο μπορώ όταν γίνεται κάτι τέτοιο που έχει σκοπό να στηρίξει ανθρώπους που έχουν περάσει μια δοκιμασία στη ζωή τους ή έχουν επιζήσει από την ασθένεια. Είναι ένα θετικό και δυνατό μήνυμα που ήθελα να δώσω και να μοιραστώ και η ίδια με τον κόσμο.

Έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν με κάτι ή αυτή ήταν η πρώτη φορά;
Έχω συμμετάσχει σε καμπάνιες για το Aids και πρόσφατα πήρα μέρος στο "Taste the Fashion" με σκοπό τη στήριξη του έργου της ΕΛΕΠΑΠ. Υπάρχουν και κάποιες συμμετοχές που μπορεί να μην προβάλλονται πολύ και να μην αποκτούν τη δημοσιότητα που τους αρμόζει, αλλά εγώ όσο μπορώ βοηθάω γιατί θαυμάζω αυτές τις προσπάθειες.

Γιατί πιστεύεις ότι ο κόσμος φοβάται να πει ακόμη και τη λέξη καρκίνος;
Όντως υπάρχει ένας φόβος, επειδή τα κρούσματα είναι πολλά και ο καρκίνος αποτελεί ένα σοβαρό κεφάλαιο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, προκαλώντας αμηχανία Όσο πιο αργά το καταλαβαίνει κάποιος τόσο πιο δύσκολα το αντιμετωπίζει, αλλά αυτό που έμαθα με την ευκαιρία της καμπανιάς είναι ότι 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη το ξεπέρασαν. Αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη και συστηματικός έλεγχος για να ξεκινήσει η θεραπεία εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα . Πολλοί συνάνθρωποι μας το βίωσαν αρκετά έντονα, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα αίσθημα φόβου και αγωνίας. Εμείς με το μπλουζάκι αυτό ακριβώς λέμε: Ότι ο καρκίνος θεραπεύεται και ξεπερνιέται με θετική σκέψη και έγκυρη διάγνωση, ιατρική υποστήριξη αλλά και τη στήριξη των φίλων και της οικογένειας.

Μήπως κάποιο φοβούνται να πουν ότι είναι άρρωστοι, επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι ευάλωτοι;
Εγώ δεν μπορώ να ξέρω πώς νοιώθει κάποιος που περνάει τέτοια δοκιμασία και θα ήταν κουτό να μιλήσω εκ μέρους τους. Στα μάτια μου αυτοί οι άνθρωποι φαίνονται δυνατοί και ατρόμητοι, αλλά δεν γνωρίζω οι ίδιοι σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται, πώς σκέφτονται και πώς το περνούν όλο αυτό;

Έχεις χάσει κάποιον δικό σου απ τον καρκίνο;
Στο δικό μου άμεσο περιβάλλον όχι, αλλά έχω φίλους φίλων που έχουν χάσει τη μάχη, όπως επίσης έχω φίλους φίλων που έχουν παλέψει και έχουν κερδίσει.

Εσύ φοβάσαι;
Όπως φοβάμαι για οποιοδήποτε θέμα υγείας που αφορά εμένα ή τα παιδιά μου. Τα προβλήματα υγείας αποτελούν το μόνο πράγμα στη ζωή που αξίζει να στεναχωρηθείς, να τρομάξεις και να προβληματιστείς, δεν έχω σε διαφορετική μοίρα στο μυαλό μου τον καρκίνο σε σύγκριση με άλλα θέματα υγείας.

Στα παιδιά σου έχει μιλήσει γι αυτό;
Ναι φυσικά και τους μίλησα και επειδή υπάρχει αυτή τη περίοδο ένας άνθρωπος στο έμμεσο περιβάλλον μου, ήταν η τέλεια ευκαιρία να κάνουμε μια κουβέντα και να τους εξηγήσω ότι είναι μια ασθένεια όπως οι άλλες και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εξεταζόμαστε συχνά. Δεν θέλω να γεννήσω φοβίες στα παιδιά μου!

Φοβάσαι το θάνατο
Ο θάνατος είναι ένα άγνωστο και μυστηριώδες κεφάλαιο, οπότε η σκέψη του δημιουργεί και ανάλογα συναισθήματα. Δεν μπαίνω όμως σ' αύτη τη διαδικασία. Χαίρομαι την ζωή με τα παιδιά μου και θέλω να είμαστε καλά, η οικογένεια μου κ οι άνθρωποι δίπλα μου. Δεν κάθομαι να σκεφτώ το θάνατο, απλά χαίρομαι την ζωή!

Όλη αυτή η εμπειρία σου δίδαξε κάποιο μάθημα ζωής;
Ότι η ανθρώπινη δύναμη δεν έχει όρια, ο άνθρωπος δεν έχει όρια, εμείς τα βάζουμε και επειδή η ψυχολογία μας παίζει σπουδαίο ρόλο δεν πρέπει να τα παρατάμε και σκεφτόμαστε αρνητικά. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν και καλό είναι να έχουμε αυτά τα θετικά παραδείγματα κατά νου!

*Μπορείτε να βρείτε το T-shirt στα corners της Chip&Chip, στα Attica City Link, Golden Hall, Cosmos, στα Notos στη Θεσσαλονίκη καθώς και μέσω του e-shop της εταιρίας www.chipandchip.gr