World Vegan Day: «Κρύστα πώς είναι να διοργανώνεις το μεγαλύτερο vegan φεστιβάλ στην Ελλάδα»;

Τσακιρίδου Χριστίνα
World Vegan Day: «Κρύστα πώς είναι να διοργανώνεις το μεγαλύτερο vegan φεστιβάλ στην Ελλάδα»;

1 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Vegan και η διοργανώτρια του Vegan Life Festival μας αποκάλυψε όλα όσα θες να μάθεις για τον βιγκανισμό, o oποίος είναι κάπως σας τις σχέσεις... είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς!

Η σημερινή Τρίτη δεν είναι μια κοινή ημέρα καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day). Σε διεθνή κλίμακα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1994, με αφορμή την 50η επέτειο από την ίδρυση της Εταιρείας Χορτοφαγίας.

Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Donald Watson, γνωστός ως «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την Εταιρεία Χορτοφαγίας με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.

Οι Vegans είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι με την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής τους να αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον βιγκανισμό και τρέφονται αποκλειστικά με φυτικά προϊόντα.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (1 και 2 Οκτωβρίου 2022) το Τεχνόπολις φιλοξένησε ξανά το Vegan Life Festival 2022, τη μεγαλύτερη vegan συνάντηση της Ελλάδας, με εκατοντάδες συμμετέχοντες και εθελοντές. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες ακτιβιστών, να συμμετέχουν σε workshops, να απολαύσουν vegan φαγητά και να θαυμάσουν την έκθεση τέχνης. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην κλιματική κρίση, ένα θέμα που μας αφορά όλους περισσότερο από ποτέ.

Είχα την χαρά να βρεθώ στο φεστιβάλ και οφείλω να ομολογήσω πως πέρασα ένα υπέροχο μεσημέρι Σαββάτου. Η επιθυμία μου να μάθω περισσότερα για το event και τον βιγκανισμό στη χώρα μας, με ώθησε στο να απευθυνθώ στη διοργανώτρια, Κρυσταλλίνα (Κρύστα) Παραμύθη η οποία απάντησε μετά χαράς στα ερωτήματά μου και την ευχαριστώ θερμά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρετε ως διοργανώτρια μιας τέτοιας εκδήλωσης;

Είναι πολύπλοκο γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινό που έρχεται στην εκδήλωση για να ενημερωθεί, να ανακαλύψει κάτι νέο αλλά και να διασκεδάσει αλλά ακόμη έχουμε και ευθύνη απέναντι στις ομάδες και τις εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση και ταυτόχρονα οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανόνες του χώρου που μας φιλοξενεί κάθε φορά.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει μια τέτοια διοργάνωση ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη;

Αρχικά θα πρέπει να μην πεινάσει και να μην διψάσει κανείς και ακόμη να μην κρυώνει και να μην ζεσταίνεται. Εκτός αυτών που ισχύουν για κάθε εκδήλωση για εμάς είναι σημαντικό να αισθάνονται όλα τα vegan άτομα ότι βρίσκονται σε έναν ασφαλή χώρο και άτομα που δεν είναι vegan να ενδιαφέρονται να το επισκεφτούν για να δουν τι στο καλό είναι τελικά το veganism.

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας: Γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν αυτό τον τρόπο ζωής;

Πόσα χρόνια διοργανώνεται το Vegan Life Festival;

Ξεκινήσαμε το 2016 και κάναμε ένα μικρό break κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Κάθε χρόνο νιώθετε πως είναι καλύτερη η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το κομμάτι;

Όταν κάναμε το πρώτο φεστιβάλ o περισσότερος κόσμος δεν είχε ακούσει καν τη λέξη vegan. Πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γνωρίζει ακριβώς τι είναι vegan και τι όχι και φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη δεκτικότητα ως προς την ενημέρωση αλλά και στη δοκιμή.

Ποια είναι τα κακώς κείμενα μιας τέτοιας διοργάνωσης; (αν υπάρχουν)

Το μόνο αρνητικό θα έλεγα πως είναι η τρομερή κούραση και ο χρόνος που απαιτείται για να στηθεί.

Τι σας δίνει την ευχαρίστηση να ασχοληθείτε με κάτι τέτοιο, τι τροφοδοτεί την ψυχή σας;

Όσα άτομα εμπλεκόμαστε με τη διοργάνωση είμαστε vegan που είχαμε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε μεγάλο κοινό με σκοπό την ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων. Όταν βλέπουμε ανθρώπους να καταλαβαίνουν ότι τα ζώα που δεν είναι άνθρωποι βιώνουν μία τρομερή αδικία αισθανόμαστε μία ηθική ικανοποίηση ως άτομα που έχουμε γίνει η φωνή αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Πότε μια τέτοια διοργάνωση θεωρείται επιτυχημένη;

Για εμένα επιτυχημένη είναι όταν καταφέρνουμε να εξηγήσουμε για ποιόν λόγο είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στα μη ανθρώπινα ζώα σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

«Πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γνωρίζει ακριβώς τι είναι vegan και τι όχι και φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη δεκτικότητα ως προς την ενημέρωση αλλά και στη δοκιμή», τονίζει η Κρύστα Παραμύθη.

Ποια είναι τα πλάνα σας για την επόμενη διοργάνωση;

Το 2023 θα ξεκινήσουμε με το vegan market στην Αθήνα που το λανσάραμε πέρυσι και είχε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά θα είναι ενισχυμένο αυτή τη φορά. Στη συνέχεια θα κάνουμε το καθιερωμένο μας Vegan Life Festival Thessaloniki την άνοιξη και θα κλείσουμε με το Vegan Life Festival Athens το φθινόπωρο αλλά ετοιμάζουμε κι άλλα ενδιαφέροντα για τα οποία εύχομαι να μπορούμε να μιλήσουμε σύντομα!

Όπως ξέρουμε υπάρχουν διαφορές μεταξύ vegetarian και vegan. Ποιο είναι αυτή της στιγμή το ποσοστό των vegans στη χώρα μας και τι λένε οι τάσεις από το εξωτερικό; Θα αυξηθεί ο βιγκανισμός στο μέλλον;

Ο βιγκανισμός είναι παγκοσμίως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνεχίζει να έχει αυξητική τάση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάποια επίσημη δημοσκόπηση στην Ελλάδα όμως σίγουρα εξαπλώνεται όσο αυξάνεται η ανάγκη για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

https://www.instagram.com/p/CjKWt5eoYAe

Ποια είναι τα στάδια που πρέπει να περάσει κάποιος για να γίνει vegan; Μπορεί να αφαιρέσει κατευθείαν το κρέας από τη διατροφή του ή μπορεί να γίνει πρώτα χορτοφάγος;

Το κάθε άτομο το βιώνει διαφορετικά. Δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει κάποιος σταδιακά αλλά σίγουρα ίσως είναι βοηθητικό αυτό.

Ποια είναι τα οφέλη του βιγκανισμού για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τον ανθρώπινο οργανισμό;

Από το 2010 ο ΟΗΕ προτείνει τη vegan διατροφή για ένα βιώσιμο μέλλον και σε έκθεσή του αναφέρει πως η αγροκτηνοτροφία, ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου. Όσο για τα οφέλη σε επίπεδο υγείας η vegan διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μικρότερο ρίσκο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, ενώ πολλές φυτικές τροφές έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες σύμφωνα με τη διατροφολόγο Virginia Messina.

Ποιες είναι οι ελλείψεις βιταμινών σε μια vegan διατροφή και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά;

Η μοναδική βιταμίνη που πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε μέσω συμπληρώματος είναι η Β12 και η D ειδικά τον χειμώνα και σε συνθήκες που δεν εκθέτουμε αρκετά τον εαυτό μας στον ήλιο, κάτι που ισχύει για όλα τα άτομα ασχέτως διατροφής. Ακόμη είναι σημαντικό να έχουμε μια ιδέα για την λήψη ιωδίου από τη διατροφή μας όπως και σεληνίου ώστε να μην παρουσιάσουμε κάποια έλλειψη.

https://www.instagram.com/p/CjirDVRImTd

Ποιος σας ενέπνευσε να γίνεται vegan; Θεωρείται πως μέσα από το blog σας επηρεάζετε τους ανθρώπους;

Το σποράκι το έριξε ένας φίλος μου που μου μίλησε για τα δικαιώματα των ζώων και έπειτα εμπνεύστηκα από τις Αγγλίδες και τις Αμερικανίδες ακτιβίστριες που κυριολεκτικά έβαζαν τα σώματά τους μπροστά για να προστατεύουν τα ζώα. Εγώ βέβαια έχω διαλέξει έναν πολύ πιο ήπιο τρόπο δράσης μέσω των κειμένων και των videos μου και με συγκινεί βαθιά όταν κάποιο άτομο μου εκφράζει πως παρακινήθηκε να δοκιμάσει τον vegan τρόπο ζωής μέσα από κάτι που είδε στο blog μου.

Στη gallery που ακολουθεί θα βρεις μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μου στο Vegan Festival 2022.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξάρτητα από τις διατροφικές σου συνήθειες και προτιμήσεις, αξίζει να γνωρίσεις τη vegan φιλοσοφία, χωρίς απαραίτητα να την υιοθετήσεις. Υπάρχουν αμέτρητες γευστικές προτάσεις που καλύπτουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο γι' αυτό τόλμησε να τις δοκιμάσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Πηγή κεντρικής: veganhomegr